Ceny benzinu a nafty klesají, tempo brzdí slabá koruna

jih | rubrika: Aktuality | 22. 8. 2019 | 1 komentář

Pohonné hmoty v Česku podle očekávání zlevňují. Za posledních sedm dní klesly průměrné ceny benzinu Natural 95 o sedm haléřů na 32,69 koruny za litr, u nafty průměrná cena klesla o pět haléřů na 31,86 koruny. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS.

Nejdražší nafta zůstává v Praze (v průměru 32,36 Kč za litr), benzin je shodně nejdražší v Praze a Olomouckém kraji (33,04 Kč za litr). Nejlevnější benzin (32,25 Kč) i nafta (31,27 Kč) lze dál koupit v Jihočeském kraji.

„Pohonné hmoty se prodávají v souhrnu nejlevněji od letošního dubna. Zlevňovat přitom budou i nadále,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom společnosti Czech Fund.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední rok.

Vývoj průměrné ceny benzinu a nafty v Česku za poslední rok. Zdroj: CCS

Oproti minulému týdnu se situace na trzích obecně zklidnila a cena ropy typu Brent v tomto týdnu dokonce mírně zdražuje. „Důvodem je to, že trh přehodnocuje až příliš panická očekávání ohledně dalšího vývoje obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Ceně ropy ale pomáhají vzhůru také méně pozitivní zvěsti, zejména ta o útoku dronu jemenských povstalců na saúdské ropné pole,“ říká Kovanda.

Tip: Naspořte si ovoce a bylinky. Ušetří tisíce, dají i bonus

To však podle něj nic nemění na tom, že pohonné hmoty v Česku budou mírně zlevňovat i v příštích dnech. Vyvíjejí se totiž se zpožděním zhruba dvou až tří týdnů za vývojem cen ropy na světovém trhu.

„Ještě se v nich nestačil zcela promítnout bezmála čtrnáctiprocentní propad ceny ropy z prvního srpnového týdne. Jak benzin, tak nafta zlevní přibližně o pět haléřů na litr,“ odhaduje ekonom.

Výraznějšímu zlevnění brání oslabování koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje. „Od začátku prázdnin koruna vůči americké měně oslabila zhruba o čtyři procenta a je nyní vůči ní nejslabší za prakticky celý uplynulý rok,“ rozebírá situaci Kovanda.

Cena ropy (WTI) za poslední tři roky

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

20. 5. 2024 | Petr Kučera

Partners Banka a Rohlík odmění společné klienty. Ušetří za prémiové služby

Nová Partners Banka startuje spolupráci s Rohlik.cz, největším online obchodem s potravinami. Aktivní klienti mohou získat benefity v hodnotě až 4776 korun za rok.

Za přestupky si připlatíte. Správní řízení výrazně zdražilo

20. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Za přestupky si připlatíte. Správní řízení výrazně zdražilo

Za přestupky, které se řeší ve správním řízení, si lidé budou muset připlatit. Ministerstvo vnitra chce od července zvýšit paušální částku nákladů řízení z 1000 na 2500 korun, maximálně... celý článek

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Partners Financial Services