Prezidentský dotazník č. 6: Miloš Zeman

redakce Peníze.CZ | rubrika: Dotazník | 22. 10. 2012 | 6 komentářů
Svého času levice s pravicí zápasily tak urputně, až z toho byla opoziční smlouva. V čele ODS a ČSSD tenkrát stáli Václav Klaus a Miloš Zeman. Dnes se spekuluje, zda jejich dvojhvězda opět nezazáří: Zeman by vystřídal na prezidentské sesli Klause, jehož – předsedu-zachránce ODS – by záhy jmenoval do čela kabinetu. Nás ale nezajímají spekulace, nýbrž fakta.
Prezidentský dotazník č. 6: Miloš Zeman

Šestý prezidentský dotazník představuje kandidáta, kterého netřeba představovat. Neznají ho snad jen malé děti, narozené po jeho odchodu z politiky. Jinak je nezapomenutelný. S napětím jsme očekávali jeho odpovědi. Bude v něm nějaká hláška, jakými umí novináře a národ zásobovat jenom on? A z rodu těch, které zlidoví pro svoji trefnost, nebo bude z toho opačného konce, kde vládne trapné ticho po nepovedeném žertu?

Máme je tady:

+170
+
-

Podpořil byste zákon o vyrovnaném státním rozpočtu?

V případě, že by byla konjunktura, bych podpořil zákon o přebytkovém státním rozpočtu. V případě, že by byla krize, bych podpořil zákon o deficitním státním rozpočtu, pokud by se tento deficit vynaložil na investice, a nikoliv na spotřebu. Zákon o vyrovnaném státním rozpočtu pokládám za nerozumný, protože je to totéž, jako radit řidiči, který jede po klikaté silnici, aby držel volant rovně.

-54
+
-

Jaký je váš názor na církevní restituce?

 Můj osobní názor je negativní, ale protože jsem demokrat, přál bych si, aby o tomto důležitém zákonu rozhodovali občané v referendu. O důležitých zákonech již občané rozhodují referendem ve Švýcarsku a nevšiml jsem si, že by Švýcarsko bylo zaostalá země.

+100
+
-

Jste pro zavedení školného na vysokých školách?

Rozhodně ne, stejně tak nejsem pro zápisné, což je jen synonymum školného. Zato jsem až pro extrémně vysoké penalizační poplatky za nesložení zkoušky, opakování semestru nebo prodlužování délky studia, protože z vysokých škol musíme vymýtit blbce, kteří nejsou schopni vysokoškolského studia, nezávisle na tom, zda pocházejí z chudých nebo bohatých rodin.

+52
+
-

Měly by mít děti možnost spořit v rámci povinných sociálních odvodů na důchod svých rodičů?

Myslím si, že to není rozumný nápad, protože do rukou dětí nemůžeme vložit rozhodování, které je plně v kompetenci státu. Stát by se tím vlastně zbavil odpovědnosti za zabezpečení stáří svých starších občanů.

+200
+
-

Jste pro zavedení majetkové odpovědnosti úředníků?

Samozřejmě že ano.

+96
+
-

Jste pro zákonné omezení horní hranice RPSN u půjček? Pokud ano, v jaké výši?

Myslím si, že horní hranice by měla být v zásadě stejná, jako jsou úrokové sazby, které poskytují komerční banky.

+29
+
-

Jste pro zavedení účelovosti u stavebního spoření?

Zcela určitě ano. Dnes je stavební spoření věnováno z velké části na dovolenou v zahraničí.

+135
+
-

Jste pro legalizaci a zdanění prostituce?

Ano, i když vím, že jsou námitky, že se tím stát stává pasákem, ale protože prostituci nelze vymýtit, bylo by toto lepší než současný stav, aby alespoň zdanění prostituce přinášelo do státního rozpočtu určité prostředky, a aby prostitutky podstupovaly pravidelné lékařské prohlídky.

Pro doplnění dodávám, že jsem v životě neměl sex s prostitutkou, protože chlap, který potřebuje prostitutky, není chlap.

-164
+
-

Je vám bližší Václav Klaus, nebo Václav Havel?

Obou dvou si vážím jako výrazných osobností. Kéž by jich bylo více.

+34
+
-

Kdo byl podle vás nejlepším polistopadovým premiérem?

Já. (Smích)

+35
+
-

Kdo má u vás doma pod palcem rodinné finance? Víte, kolik za měsíc průměrně utratíte?

Domácí finance má pod palcem moje žena.

+63
+
-

Jak si spoříte na stáří?

Vzhledem k tomu, že jsem vydělal několik milionů korun z honorářů za své knížky, tak se necítím finančně nesoběstačný. Kromě toho tyto prostředky postupně rozpouštím na vzdělání své dcery a žiji ze čtrnácti tisíc starobního důchodu, který mi zcela stačí.

+155
+
-

Vstoupíte do druhého pilíře penzijního systému?

Rozhodně ne, doufám, že druhý pilíř nebude schválen.

+58
+
-

Kolik maximálně plánujete utratit za předvolební kampaň a z čeho náklady pokryjete?

Můj tým se snaží nejen získat peníze od sponzorů, ale tyto peníze také utratit, takže kdyby těchto peněz bylo neúměrné množství, obávám se, že všechny zatáčky na českých silnicích by byly oblepené mými billboardy. Nicméně za jádro své kampaně pokládám za prvé dopis všem domácnostem České republiky, kde na dvou stránkách uvádím svůj životní příběh, za druhé návštěvu čtrnácti krajských měst, kde se mě každý, kdo bude chtít, může na cokoliv zeptat, a za třetí – možná především – televizní případně rozhlasové diskuse se svými protikandidáty.

+15
+
-

Čtete Peníze.cz nebo Finmag.cz?

Bohužel, nikdy jsem na těchto serverech nebyl.

Miloš Zeman

Politik, prognostik, ekonom, důchodce.

Bývalý dlouholetý (1993–2001) předseda ČSSD, premiér (1998–2002), předseda Sněmovny (1996–1998). Dnes důchodce a čestný předseda strany, která si ho vetkla do názvu: Strany práv občanů – Zemanovců.

Na prezidenta republiky kandiduje podruhé.

Předchozí prezidentské dotazníky: 

Foto: Isifa

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2012 10:37, marie

Bože jak moudrý člověk, škoda že si pamatujem že za ten bo.... tady může z velké části spolu s nynějším panem prezidentem on. Hned bych ho volila, jen stratit paměť. Bohužel si pamatuji i jeho hulvátské výroky na téma prsa paní Buzkové, doufám jen že mu to občané sečtou. M

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 10. 2012 15:03, věra

Já mu fandím, protože tam nevidím nikoho, koho bych tam ráda viděla. Zeman je chytej a vtipnej chlap a nemá na triku žádnou korupci. Jediné co jsem nepochopila, proč nahoru vytáhl Grosse?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prezidentský dotazník č. 5: Jana Bobošíková

15. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Prezidentský dotazník č. 5: Jana Bobošíková

Jana Bobošíková posbírala padesát tisíc podpisů lidí, kteří podporují její kandidaturu na prezidentku České republiky. Nebude to ostatně její první prezidentský souboj, kandidovala... celý článek

Prezidentský dotazník č. 4: Táňa Fischerová

8. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Prezidentský dotazník č. 4: Táňa Fischerová

Co si myslí lidé, kteří by stáli o úřad prezidenta? Po Karlu Schwarzenbergovi, Ladislavu Jaklovi a Přemyslu Sobotkovi přinášíme odpovědi Táňi Fischerové.

Prezidentský dotazník č. 3: Přemysl Sobotka

1. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Prezidentský dotazník č. 3: Přemysl Sobotka

Na rozdíl od většiny těch, kteří deklarovali, že by rádi seděli v prezidentské sesli, je už Přemysl Sobotka kandidátem, a ne pouhým kandidátem na kandidáta. Má totiž podporu dostatečného... celý článek

Prezidentský dotazník č. 2: Ladislav Jakl

24. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Prezidentský dotazník č. 2: Ladislav Jakl

Co si myslí lidé, kteří by stáli o úřad prezidenta? Po Karlu Schwarzenbergovi přinášíme odpovědi Ladislava Jakla. Byl by tajemník současného prezidenta Václavu Klausovi důstojným nástupcem? celý článek

Prezidentský dotazník č. 1: Karel Schwarzenberg

17. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Prezidentský dotazník č. 1: Karel Schwarzenberg

Peníze.cz a Finmag si proklepnou všechny prezidentské kandidáty. Chceme znát jejich názory – a to nejen ekonomické. Kdo by chtěl usednout na Hrad? První jde s kůží na trh a pravdou... celý článek

Partners Financial Services