Kde a o kolik zlevnilo letos cestovní pojištění

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 14. 1. 2009
Kde a o kolik zlevnilo letos cestovní pojištění
Vyrazit na dovolenou za hranice Česka bez cestovního pojištění je zbytečné riziko. Řada pojišťoven se od letošního ledna snaží přilákat na zajímavé slevy a bonusy. Přinášíme přehled nejpodstatnějších slev.

Generali Pojišťovna zlevnila od ledna cestovní pojištění u základních tarifů o 30 procent, dražší tarify jsou o 10 procent levnější. Zároveň navýšila limit pro případ úrazu až na půl milionu a léčebné výlohy kryje nově až do výše 3,4 milionu korun.

Třeba manželský pár přijde letos cestovní pojistka u Generali na desetidenní dovolenou v zahraničí celkem na 300 korun, což je o stokorunu méně než loni. Z této pojistky hradí pojišťovna při pojistné události lékařskou péči, převoz a pobyt v nemocnici, léky a převoz do České republiky. Za úrazovou pojistku, pojištění osobních věcí a pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu je ale potřeba si připlatit.

VICTORIA VOLKSBANKEN se snaží od ledna zvýhodňovat klienty Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra(ZPMV),  u které je registrováno přes milion pojištěnců. Těm poskytuje 20procentní rodinné slevy. Za rodinu přitom VIKTORIA považuje jednoho dospělého a jedno dítě a pro přiznání slevy postačí, aby klientem ZPMV byl pouze jeden z nich. Desetiprocentní slevu mohou dostat i jednotlivci, kteří jsou členy Klubu pojištěnců Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Zajímavým bonusem pro klienty ZPMV, kteří uzavřou cestovní pojistku u VICTORIA VOLKSBANKEN pojišťovny, je i bezúročná půjčka v případě, že se dostanou do finanční nouze, když je v cizině někdo oloupí. V takových případech jim zástupce asistenční služby přijde vyplatit 10 tisíc korun, které je potřeba vrátit do třiceti dnů.

Evropská cestovní pojišťovna kromě rodinných slev má letos zajímavé slevy pro studenty do 26 let. Ti mohou na desetidenní zájezd po Evropě vyrazit s cestovní pojistkou, která přijde na 350 korun a má poměrně široké pojistné krytí – léčebné výlohy až do výše 3 miliony korun, trvalé následky do výše 200 tisíc korun a škodu na osobních věcech až 15 tisíc korun. Pro dospělé, kteří již nestudují, přijde stejná pojistka o 140 korun dráž.

Slevy pro rodiny a skupiny od tří osob poskytuje také Slavia pojišťovna. Další pojišťovny jako je UNIQA,  Česká pojišťovna ČSOB Pojišťovna Česká podnikatelská pojišťovna Komerční pojišťovna a Pojišťovna VZP poskytují desetiprocentní slevu, když klient využije možnost uzavřít cestovní pojištění přes internet. Zde je ale potřeba počítat s tím, že pojistná smlouva uzavřená po internetu nabývá platnost až po zaplacení. Například kdo zaplatí za cestovní pojistku Pojišťovně VZP převodem z účtu u eBanky, začne mu platit pojistka v den sjednání. Při převodu z účtu u ČSOB začne platit až další den a převodem peněz od jiné banky začne smlouva platit až za tři pracovní dny.

Kolik může orientačně stát zranění na dovolené v zahraničí

Odvoz z místa úrazu50 EUR
Přeprava vrtulníkem1500 EUR
Doprava do nemocnice sanitkou100 - 200 EUR
Ambulantní ošetření100 - 500 EUR
Hospitalizace (paušální sazba na den)250 - 1000 EUR
Ošetření a chirurgický zákrok6 000 - 10 000 EUR
Převoz domů sanitkou20 000 - 30 000 Kč
Převoz domů letecky40 000 - 100 000 Kč
zdroj: ČSOB a Česká pojišťovna

Česká podnikatelská pojišťovna umožňuje uzavřít cestovní pojistku pro děti a dospělé do 69 let prostřednictvím SMS zprávy poslané z mobilu. Tímto způsobem se dá pojistka uzavřít velmi rychle a ušetřit tak čas. Sjednat se dá ale jen balíček Komplet, který obsahuje pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění zavazadel pro turistickou cestu po Evropě a dalších vybraných zemích.

Podle návodu, který má pojišťovna zveřejněný na internetových stránkách, klient pošlete SMS ve tvaru CESTA mezera Označení Balíčku mezera Termín začátku pojištění mezera Rodné číslo mezera Jméno mezera Příjmení mezera Ulice mezera Číslo mezera PSČ mezera Město na číslo 902 06. Pokud je objednávka správná, obratem přijde do mobilu informace, že platba za cestovní pojistku byla odečtená z telefonního účtu. Platí se rovněž za SMS podle tarifů operátora. Na závěr přijde SMS s číslem pojistné smlouvy, délce pojištění a kontaktem na asistenční službu. Pojistnou smlouvu, doklad o platbě a pojistné podmínky si pak každý pojištěný vytiskne na webové adrese České podnikatelské pojišťovny.

Při rozhodování, u které pojišťovny nakonec cestovní pojistku uzavřít, je užitečné vnímat nejen cenu, ale hlavně rozsah pojistné ochrany. V základní ceně nemusí být započítáno například plnění pro případ úrazu nebo odpovědnostní škody. Kdo nemá odpovědnostní pojistku, odškodnění při srážce s lyžařem na sjezdovce, při kterém dojde k vážnému úrazu, pak viník musí uhradit ze své kapsy.

Jednotlivé nabídky se podstatně liší i v základních limitech léčebných výloh, jejichž rozsah může být u jednotlivých pojišťoven od jednoho až po několik milionů korun. Kdo si chce sjednat vyšší limity, musí si za ně u některých pojišťoven připlatit. Rozdíly jsou i v aktivní asistenci, která při pojistné události poskytuje 24hodinový servis.

Jakou pojistnou ochranu může poskytnout cestovní pojištění

Rozsah pojistné ochrany vždy závisí na typu sjednaného pojištění u jednotlivých pojišťoven. Zvolené pojištění nemusí obsahovat všechny uvedené možnosti.
zdroj: Evropská Cestovní Pojišťovna 

Odpovědnostní škody
Zrušení cesty
Přerušení cesty
Únos
Nevyužitá dovolená
Aktivní asistence
Léčebné výlohy
Škoda na zavazadlech
Úraz
Zpoždění zavazadel
  • 24 hodinová pomoc v tísni kdekoli v zahraničí, v českém jazyce
  • poskytnutí garance platby zdravotnickým zařízením, dohled nad léčením v zahraničí
  • možnost konzultace s českým lékařem
  • zařízení kremace v zahraničí či repatriace ostatků
  • zajištění přepravy, ubytování, stravování a pojištění zvolené osoby, která přicestuje z vlasti či pojištěného doprovází při jeho hospitalizaci
  • úhrada nákladů na vyslání náhradního pracovníka
  • zajištění komunikace s rodinou ve vlasti

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak pojišťovny stanoví odškodnění při úrazu

9. 12. 2008 | Eva Sovová | 81 komentářů

Jak pojišťovny stanoví odškodnění při úrazu

Klíčem k určení, kolik pojišťovna vyplatí z úrazové pojistky, jsou takzvané oceňovací tabulky. Ty si každá pojišťovna vytváří sama a údaje v nich pečlivě střeží. Přinášíme pohled do... celý článek

Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

23. 7. 2008 | Táňa Chadrabová | 8 komentářů

Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

Slunění na pláži, ochutnávka místních specialit, večer na diskotéce a sem tam nějaký zájezd do okolí - to je styl dovolené, který už spoustu lidí nebaví. Vyhledávají něco jiného: adrenalinové... celý článek

Jak si sjednat optimální úrazové pojištění

22. 5. 2008 | Marek Musil | 23 komentářů

Jak si sjednat optimální úrazové pojištění

Úrazové pojištění má leckdo, jenže řadě z těchto klientů by v případě vážného úrazu nejspíše moc nepomohlo. Mají totiž špatně nastaveno pojistné krytí. Jeho výpočet přitom není příliš... celý článek

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

16. 1. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby,... celý článek

Pojištění proti smrti úrazem rodinu nezajistí

19. 12. 2007 | Petr Syrový | 15 komentářů

Pojištění proti smrti úrazem rodinu nezajistí

Autonehody či jiné smrtelné úrazy jsou sice v televizi vidět každý den, jenže daleko více lidí umírá na nemoci. Proto pouze pojištění proti smrti úrazem nemusí v případě zajištění rodiny... celý článek

Partners Financial Services