Zácpa na trhu s dluhopisy. Přijdou runy na fondy?

Vlad Ender | rubrika: Co se děje | 21. 12. 2015 | 9 komentářů
Za výhodu investičních fondů se považuje likvidita. Zachce se vám – a necháte si podíl vyměnit za peníze. Jenže... v podmínkách fondů bývá ustanovení, podle kterého fond může vyplácení peněz zastavit. Teď se to stalo u dvou fondů, které investovaly do odpadních dluhopisů. Ale přijít to může i u dluhopisových fondů, které se odpadu vyhýbají.
Zácpa na trhu s dluhopisy. Přijdou runy na fondy?

Většinu let jsou Vánoce časem míru a pohody i pro finanční trhy. Ježíšek – případně vzhledem k tomu, kde většina trhů je, spíš Santa – jim navíc často nadělí vánoční rally, tedy růst cen. Letos to ale vypadá, že se Vánoce na finančních trzích ruší.

Možná jste to v předvánočním shonu nezaznamenali, ale většina trhů utrpěla od začátku prosince nezanedbatelnou ztrátu (například index S&P 500 ke včerejšku kolem pěti procent).

Velká část ztrát přišla na konci předminulého týdne potom, co dluhopisový fond manažera Third Avenue, spravující okolo 800 milionů dolarů, odepřel investorům možnost inkasovat peníze a vystoupit z fondu a ohlásil kontrolovanou likvidaci. Investorům, alespoň těm, kteří něco pamatují, se při té příležitosti nemohl nevybavit začátek finanční krize, když v létě roku 2007 podobně přibouchly dveře dva kreditní hedgeové fondy provozované bankou Bear Stearns.

Standard & Poor’s 500: Poslední tři měsíce

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Odpad: Kdo čím zachází, tím také schází

Zmíněný fond od svého založení v roce 2009 investoval do odpadních (junk) dluhopisů, speciálně do těch s ratingem CCC (tedy těch nejhorších, ale s největšími potenciálními výnosy). Zhruba do poloviny roku 2014 se strategie vyplácela – v nejlepších dobách měl fond výnos (kumulovaný od počátku) skoro 80 procent. Od loňského léta to s ním začalo jít trochu z kopce, ale až do letošního srpna to nebylo nijak strašné, fond se ještě pořád pohyboval kolem 50procentní výnosnosti, počítáno od založení. Jenže za posledních několik měsíců ztratil skoro třetinu hodnoty. Management se rozhodl fond uzavřít pro výběry. Prý proto, že výběry spojené s malou likviditou junk dluhopisů (to je eufemismus, junk dluhopisy, speciálně ty CCC dnes nemají žádnoulikviditu) by znamenaly pro investory ještě větší ztráty.

Což o to. Dalo by se říci, že fond investoval do ještě většího odpadu než většina dalších fondů junk dluhopisů, a byl tedy po zásluze potrestán. Na druhou stranu, junk dluhopisy jsou už delší dobu považovány za bublinu a trhy jsou nervózní, kdy asi praskne.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Neprodejné

Snad ještě víc jsou ale nervózní kvůli likviditě dluhopisů. A to nejenom těch odpadních. Regulace posledních několika let totiž mimo jiné ztížily bankám obchodování s dluhopisy, kde banka nefunguje jako investor, ale jako broker (takzvaný market making). Na rozdíl od obchodování s akciemi, které se už dávno přesunulo na elektronické platformy, se s dluhopisy obchoduje v podstatě pořád stejně jako před čtyřiceti nebo více lety – zákazník zavolá brokerovi, který buď má dluhopis v „inventáři“, anebo se ho pokusí někde na trhu najít. Asi vám to v době internetu a elektronizace přijde zvláštní a neefektivní, má to ale svoje příčiny. K jejich vysvětlování není v tomhle textu místo, tak jen řeknu, že pokusy převést obchod s dluhopisy na elektronickou platformu byly a že už se v nich bez jakéhokoli výsledku utopilo hodně miliard dolarů.

Ale zpátky k dluhopisovým trhům. Jak jsem napsal, regulace odradila banky od držení velkého inventáře, takže likvidita dluhopisů se dlouhodobě snižovala a u hodně malých dluhopisů s pochybným ratingem je v podstatě nulová.

Vsuvka pro odpůrce veškeré regulace: Byli byste teď radši, kdyby banky držely dluhopisy, jejichž cena prudce padá, protože je každý chce jen prodat, ale nikdo ne koupit? Ten film jsme už viděli, končil sanací bank daňovými poplatníky.

Pokud ale investiční fond nemůže dosáhnout na likviditu, nemůže vyplatit drobné investory, kteří jsou zvyklí, že z fondu můžou kdykoli vystoupit. Možnost, že fond se bude likvidovat měsíce, roky či desetiletí, sice určitě ve fondovém prospektu byla, ale pochybuji, že jí investoři (nebo jejich poradci) věnovali moc pozornosti.

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Run. Tentokrát na dluhopisové fondy

Pokud by se uzavřel investorům jen jeden fond, nic moc se neděje. Jenže psychologie je potvora. Co když si investor v jiném dluhopisovém fondu řekne: „Ouha, můj fond má taky nějaké dluhopisy, v poslední době na tom nebyl moc dobře, radši prodám teď než riskovat, že taky zavře dveře a já zůstanu uvnitř.“ Tenhle film už jsme také viděli, i když v poněkud jiném obsazení. Roli fondů hrály banky a film se jmenoval „Run“.

Skoro všichni víme, že run položí téměř kteroukoli banku, bez ohledu na to, jak je dobrá. Banka má většinu svých aktiv nelikvidních, například hypotéky. Proměna likvidních pasiv (depozitů) na méně likvidní aktiva (například ty hypotéky), je ostatně jednou z cest, jak normální retailová banka vydělává.

Stejně tak ale mění likvidní pasiva (depozity investorů) na méně likvidní aktiva (dluhopisy, akcie) investiční fondy. A stejně jako u bank (dokonce do určité míry ještě víc), jejich klienti předpokládají, že s k svým penězům dostanou kdykoli.

Bohužel, realita, jak teď vidíme, je poněkud jiná.

Možná si počkáte

Nervům investorů předminulý týden nepomohlo, že krátce po fondu Third Avenue přibouchl dveře další dluhopisový fond. Ve středu večer navíc poprvé po skoro desíti letech Fed (jako první významná centrální banka) zvýšil úrokové sazby. To dluhopisům a jejich fondům nepřispěje. Můžou předpokládat další odliv peněz – anebo zavírání. Pravděpodobnost dalšího runu na nějaký fond je tedy nezanedbatelná.

U bankovního runu můžete očekávat, že v nejhorším případě zachrání instituce (nebo aspoň vkladatele) centrální banka. U runu na fondy se ale drobnými investory nikdo moc zabývat nebude.

Rozhodně bych teď ovšem nikomu neradil, aby běžel a své dluhopisové fondy prodal. Určitě ale všem investorům doporučuji, aby se na své dluhopisové investice podívali. U většiny fondů jsou dostupné informace o tom, čí dluhopisy vlastní a jak dlouhou mají splatnost. Potom už záleží jen na vás, jestli byste chtěli nebo nechtěli takovéto portfolio dluhopisů držet třeba i několik let.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2015 13:38, Gabriel Pleska

Slovo run ve významu „překotné, náhlé vybírání vkladů“ uvádějí naše slovníky počínaje Příručním slovníkem jazyka českého, používali ho třeba i Karel Čapek, F. X. Šalda, Eduard Bass... Úplná novinka to tedy asi nebude.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dluhopisy: Tučná léta končí

18. 6. 2015 | Jan Traxler | 4 komentáře

Dluhopisy: Tučná léta končí

Od půlky dubna prakticky po celém světě výrazně klesají ceny státních dluhopisů. Pětatřicetiletý býčí trh je u konce. Není nutné panikařit, žádný strmý pád se pravděpodobně konat nebude.... celý článek

Dluhopisový propad: Běžte si zkontrolovat portfolia

26. 5. 2015 | Vlad Ender | 2 komentáře

Dluhopisový propad: Běžte si zkontrolovat portfolia

Při pádu dluhopisů na přelomu dubna a května se investorům vypařil bilion dolarů. Nebo i víc. A bilion dolarů, to je pět českých ekonomik. Že jste si ani nevšimli? Přitom dluhopisy... celý článek

Pád Lehman Brothers: Poslední výkřik trhu

18. 9. 2013 | Lukáš Kovanda | 9 komentářů

Pád Lehman Brothers: Poslední výkřik trhu

Září nebývají v posledních letech zrovna zářná. Mnozí finančníci a ekonomové mají 15. září 2008 za podobně temný milník, jakým je 11. září 2001 obecně. Většinou jsou schopni přesně... celý článek

Očima expertů: Je světové bankovnictví od základů prohnilé?

13. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Je světové bankovnictví od základů prohnilé?

Další bankovní skandál – aféra kolem manipulací se sazbami LIBOR. Je světové bankovnictví zkažené až do morku kostí? Jak to vidí Aleš Michl, Lukáš Kovanda, Aleš Tůma a další odborníci... celý článek

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

31. 1. 2011 | Aleš Tůma | 7 komentářů

Aleš Tůma: Kdo jsou viníci finanční krize? No přece staří známí!

Tak už je to oficiální. Za finanční krizi může bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Přesněji řečeno, je na seznamu viníků, se kterým přišla zvláštní vyšetřovací komise... celý článek

Partners Financial Services