Dluhopisy: Tučná léta končí

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 18. 6. 2015 | 4 komentáře
Od půlky dubna prakticky po celém světě výrazně klesají ceny státních dluhopisů. Pětatřicetiletý býčí trh je u konce. Není nutné panikařit, žádný strmý pád se pravděpodobně konat nebude. Ale rozhodně nemá smysl nadále držet české nebo německé státní dluhopisy, jejich výnosový potenciál pro příštích deset let je takřka nulový.
Dluhopisy: Tučná léta končí

Už na začátku roku jsem varoval, že v celé Evropě včetně Česka stoupla tržní cenadluhopisů na bezprecedentně vysokou úroveň. Tržní cena je výrazně vyšší než nominální hodnota dluhopisů. Výnosy do splatnosti dluhopisů poklesly na desetiny procenta. Dluhopisy tak vyčerpaly prakticky veškerý svůj výnosový potenciál na deset let dopředu.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Stát je kamarád

Kupříkladu výnos do splatnosti desetiletého českého státního dluhopisu už začátkem roku klesl pod půl procenta ročně. Jeho cena ale dál – až nesmyslně – rostla a v polovině dubna už byl výnos do splatnosti dokonce jen 0,2 procenta ročně. Představte si, že byste někomu půjčili peníze na deset let a řekli byste si o úrok dvě desetiny procenta ročně. To by musel být hodně velký kamarád.

Největší kamarád je pro nás tedy asi náš stát, když jsme mu ochotni půjčovat za dvě desetiny procenta ročně. Respektive byl největší kamarád, od půlky dubna začaly ceny dluhopisů klesat, a výnosy do splatnosti tudíž rostou. Kamarádské vztahy maličko poochladly.

Pro přesnost a pořádek: ten výnos dvě desetiny procenta ročně je ve skutečnosti po zdanění dokonce záporný. Výnosnost do splatnosti se totiž počítá z hrubých nezdaněných úroků. A jelikož úroky se kalkulují z nominální hodnoty, nikoliv z tržní ceny, tak ve skutečnosti investor, který v polovině dubna koupil český státní dluhopis se splatností v roce 2024, zaplatí na daních víc, než mu dluhopis vynese na úrocích. Ten dluhopis má totiž nominální hodnotu deset tisíc korun a nese úrok 5,7 procenta z nominální hodnoty, tedy. 570 korun ročně, respektive 484,50 po zdanění. Jenže tržní cena dluhopisu byla v polovině dubna přes 15 tisíc korun, pět tisíc korun nad nominálem, tedy víc, než kolik dluhopis po zdanění vynese na úrocích za deset let.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů České republiky za dva roky

 

Zdroj: Trading Economics

Skončilo 35 let hojnosti (pro dluhopisové fondy)

Situace se radikálně změnila. Za poslední dva měsíce klesla tržní cena zmiňovaného dluhopisu na 14 tisíc korun, tedy zhruba o sedm procent. Z toho 570 korun dělá v květnu vyplacený roční úrok, i tak ale tržní cena výrazně poklesla. Výnos do splatnosti se rázem vyhoupl na aktuálních 0,9 procenta ročně, před týdnem dokonce atakoval jednoprocentní hranici.

Podobné je to u sousedů v Německu. Výnos do splatnosti desetiletého německého státního dluhopisu klesl v polovině dubna na pouhých 0,07 procenta ročně. Ovšem za poslední dva měsíce taky prudce klesla cena německého desetiletého dluhopisu a výnos do splatnosti se minulý týden taky pohyboval kolem jednoprocentní hranice. A relativně podobný vývoj prodělaly státní dluhopisy napříč celou Evropou. Také v USA začaly poslední měsíce výnosy do splatnosti růst a tržní cena amerických treasuries klesá.

Vývoj výnosu do splatnosti desetiletých státních dluhopisů Německa za 35 let 

Zdroj: Trading Economics

Srovnejte to!

Ne že by na měsíční výkonnosti zvlášť záleželo. Srovnávat podílové fondy ale na Peníze.cz můžete podle spousty a spousty jiných parametrů:

Pochopitelně se mluví o tom, že skončil pětatřicetiletý býčí trend státních dluhopisů, který započal začátkem osmdesátých let v době vysoké inflace. Od té doby centrální banky snižovaly úrokové sazby a úrokové výnosy dluhopisů postupně také klesaly.

Taky v České republice jsme posledních patnáct let byli svědky klesajících úrokových sazeb a tomu korespondujících vysokých výnosů státních dluhopisů tažených růstem jejich tržní ceny nad nominální hodnotu. Jenomže tržní cena narazila na strop, protože dost dobře nemůže růst nad součet nominální hodnoty a v budoucnu přislíbených úroků. Ačkoliv… i takové bláznivé situace můžou nastat, například ve Švýcarsku jsme letos mohli vidět i záporné výnosy do splatnosti.

Nechci se příliš pouštět do spekulací, co přesně za změnou trendu stojí. Určitě se projevuje očekávání růstu úrokových sazeb v USA. Mnoho fondů pravděpodobně začalo vyprodávat dluhopisy a Evropská centrální banka se svým programem kvantitativního uvolňování nestačí tvořit dostatečnou poptávku. Z toho by se dal vyvodit i možný scénář, že Evropská centrální banka bude nakupovat víc. Ale to jsou jen spekulace.

Přijde minimálně deset let hubených (pro dluhopisové fondy)

Nejde stoprocentně říct, že je býčí trh státních dluhopisů definitivně za námi. Nicméně momentálně všechno nasvědčuje tomu, že jsme v dubnu byli svědky skutečného vrcholu. Ale je těžké odhadovat další vývoj. Osobně si nemyslím, že by ceny dluhopisů měly dál strmě padat. V USA jsou výnosy dluhopisů výrazně vyšší než v Evropě, takže by po nich mohla být větší poptávka ze strany evropských penzijních fondů. A v Evropě zase Evropská centrální banka pravděpodobně nepřipustí další růst dluhopisových úroků, protože by tím vystavovala mnoho států riziku bankrotu a mnoho bank by mělo opětovné problémy s kapitálovou přiměřeností.

Takže není důvod panikařit. Ačkoliv bublina na dluhopisových trzích má gigantické rozměry, její prasknutí v dohledné době snad nehrozí. Důležité pouze je si uvědomit, že státní dluhopisy mají aktuálně malý výnosový potenciál při držbě do splatnosti a zároveň nesou riziko poklesu tržní ceny v případě růstu úrokových sazeb. To je (sebe)vražedná kombinace. Většina dluhopisových fondů nebude v příštích deseti letech schopna ani pokrýt náklady na správu. S pětiprocentními výnosy se nadobro rozlučte.

To samé platí i pro konzervativní penzijní účastnické fondy a zejména pro transformované fondy, tedy staré známé penzijní připojištění. Tyto fondy investují de facto výlučně do českých státních dluhopisů. Nemá smysl zde držet prostředky dalších deset let. Pokud máte do důchodu dál, rozhodně je na čase přejít do dynamičtějších účastnických fondů. i za cenu vyšší volatility a možného poklesu v dohledné době, neboť ani akcie dnes rozhodně nejsou levné. Nicméně růstový potenciál akcií je v dlouhodobém výhledu výrazně vyšší, a jelikož díky pravidelným vkladům dochází k neustálému průměrování nákupní ceny, je vlastně jakýkoliv pokles v první třetině plánované doby spoření vítaný. Ale to si názorně ukážeme příště, proč jsou pro pravidelné investice vhodnější akcie než konzervativní fondy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2015 5:36, Tarzan

Já to nechápu,dluhopisy jen zvyšují státní dluh to jsou ty ekonomové takový debilové ?

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2015 4:09, Hellebrand

A právě proto je ideální mít místo zlata německé dluhopisy.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká národní banka a dluhopisová brzda

29. 5. 2015 | Martin Lobotka

Česká národní banka a dluhopisová brzda

České národní bance se nelíbí objem státního dluhu, který je v držbě českých bank, a chce zatáhnout za dluhopisovou brzdu. Zatím se nedá s určitostí říct, co tímto krokem centrální... celý článek

Dluhopisový propad: Běžte si zkontrolovat portfolia

26. 5. 2015 | Vlad Ender | 2 komentáře

Dluhopisový propad: Běžte si zkontrolovat portfolia

Při pádu dluhopisů na přelomu dubna a května se investorům vypařil bilion dolarů. Nebo i víc. A bilion dolarů, to je pět českých ekonomik. Že jste si ani nevšimli? Přitom dluhopisy... celý článek

Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

2. 2. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Dluhopisy 2015: Světová bublina ze všech bublin nejbublinovatější

Svět se zbláznil. České dluhopisy nesou méně než německé. Švýcarské dluhopisy mají záporný výnos. Centrální banky hustí a hustí vzduch do největší finanční bubliny v dějinách lidstva.... celý článek

Portfolio strukturovaných produktů od ICM: Další z pohádek o snadném výdělku

27. 10. 2014 | Martin Tománek | 119 komentářů

Portfolio strukturovaných produktů od ICM: Další z pohádek o snadném výdělku

Klasické pohádky staví na relativně malé skupině motivů, které se opakují po celém světě. Kouzlo je v tom, že tyto motivy a jejich obměny dovolují nekonečné množství kombinací. A s... celý článek

Partners Financial Services