Inflace je nejvyšší od konce 90. let. Ceny stouply o 10 %

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 2. 2022 | 20 komentářů
Inflace je nejvyšší od konce 90. let. Ceny stouply o 10 %

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v lednu o 9,9 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Meziroční inflace je tak o 3,3 procentního bodu vyšší než v prosinci. Oznámil to Český statistický úřad.

„Je to největší meziroční růst od července roku 1998, kdy meziroční růst cen dosáhl hodnoty 10,4 %. Největší vliv na výši lednového meziročního indexu měly ceny bydlení, pohonných hmot a potravin,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Rychlý růst cen na začátku letošního roku se čekal. Po listopadu a prosinci, kdy stát odpouštěl DPH u energií, se v lednu naplno projevilo zvýšení cen energií. A začátek roku je tradičně období, kdy obchodníci nově stanovují ceny a dalo se čekat, že rychlý růst cen energií se propíše plošně do celé ekonomiky.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly v lednu o 4,4 %, což bylo nejvíce od ledna 1993. Oproti prosinci podle předpokladu výrazně vyskočila cena energií. Zatímco ještě v prosinci byly energie osvobozené od 21% sazby DPH, v lednu už ne. A ceny elektřiny tak podle statistiků vyskočily meziměsíčně o 38,6 %, ceny zemního plynu o 31,3 %. Dopad této změny na meziměsíční úhrnný přírůstek indexu spotřebitelských cen v lednu představoval podle orientačního propočtu statistiků zvýšení o 1,4 procentního bodu. To znamená, že meziměsíční růst musely výrazně táhnout i další položky.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Ceny tepla a teplé vody byly v lednu meziměsíčně vyšší o 9,9 %, tuhých paliv o 6,5 %, vodného o 5,3 % a stočného o 6,4 %. Rostly i ceny potravin: třeba ceny pekárenských výrobků a obilovin o 4,2 %, masa o 2,7 %, nealkoholických nápojů o 5,8 %, ovoce o 7,4 %, zeleniny o 4,3 %, sýrů a tvarohů o 3,6 %, vajec o 12,9 %, olejů a tuků o 5,1 %. Výrazně zdražily (o 10,8 %) také ceny dovolených s komplexními službami.

Také meziroční inflaci táhlo nahoru zdražení energií. Cena elektřiny přešla z prosincového zlevnění o 15 % (díky odpuštění DPH) v lednový růst o 18,8 %, cena zemního plynu přešla z poklesu o 7,9 % v růst o 21,5 %. Náklady vlastnického bydlení vzrostly o 15,2 %, hlavně kvůli zdražení stavebních materiálů a cen nových bytů. Teplo a teplá voda zdražily o 12 % (v prosinci o 1,9 %), tuhá paliva o 15,7 % (v prosinci o 8,9 %). Mléko a brambory zdražily o 16 %, cukr o více jak pětinu (21,1 %). Pekárenské výrobky a obiloviny zdražily v lednu meziročně o 9,4 % (v prosinci 6,6 %), ceny výrobků ve skupině mléko, sýry, vejce o 7,2 % (v prosinci 5,9 %), ceny olejů a tuků na 25,9 % (v prosinci 24,7 %) a ceny ovoce přešly z prosincového poklesu o 3,7 % v růst o 1,7 % v lednu.

„Ačkoliv je lednový výsledek na české poměry znepokojivě vysoký a opět překonal velkou část odhadů, vzhledem k aktuální situaci jej lze paradoxně považovat spíše za důvod k opatrnému optimismu. V současném nebývale rozbouřeném inflačním prostředí totiž existovala reálná šance výrazného překvapení směrem nahoru, ke kterému nedošlo. Právě lednová inflace je přitom tradičně určující i pro zbytek roku, jelikož nové ceníky stanovují trend na delší období,“ podotýká Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

V únoru by inflace měla překonat 10 %, myslí si ekonom ČSOB Petr Dufek. „Vzhledem k tomu, že se do cen ještě zdaleka nepromítly nákladové vlivy, zejména v případě energií, zůstane inflace vysoko minimálně po celou první polovinu roku. Už ta únorová bude dokonce dvouciferná,“ říká.

„Pro nejbližší měsíce se v cenovém vývoji nerýsuje zásadní obrat. U řady komodit se ceny na světových trzích drží vysoko nebo opět stoupají, což skrz dražší dovozy otevírá v tuzemsku prostor pro další růst cen. To se týká například pohonných hmot či elektřiny a plynu. Svého vrcholu zřejmě nedosáhl ani meziroční růst u cen potravin nebo nákladů vlastnického bydlení. Inflace se tak s největší pravděpodobností udrží v dalších měsících poblíž deseti procent a teprve od poloviny roku začne výrazněji polevovat,“ očekává Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Podobně vysokou inflaci jako Češi teď mají Slováci. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují meziroční inflaci v Česku ve výši 8,8 %, Slovensko je na 8,5 %. Německo je na 5,1 % a průměr eurozóny dělá 5,1 %.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2022 12:44, M.M

Karma. Kdyz extremne rostli ceny nemovitosti, ti kteri vlastnili bydleni (hlavne ti, kteri levne zprivatizovali byty), rikali ze ne kazdy ma bydlet ve vlastnim, at jdou do najmu. Ted jich to dobehlo. Ne kazdy ma pravo kupovat si drahe veci, at si koupi ty levne. To ze nejsou me nezajima.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2022 16:31, Karel Novák

Ještě že se to nedotkne peněženek českých občanů (slepenec)

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

energie, inflace, nákupy, zdražování

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services