Kolik stojí auto, které si nekoupíte. Autopůjčovny po česku

Někdo ho nechce kupovat z principu. Druhý považuje náklady na vůz a jeho provoz za zbytečné. Třetí nemá kde parkovat. A čtvrtý rád auta střídá. Pro všechny je v Česku řešení: autopůjčovny.
Kolik stojí auto, které si nekoupíte. Autopůjčovny po česku

Na kolik dnes přijde Fabia či Passat? Co za peníze dostanu? Na co si dát pozor, když si plechového pomocníka na čtyřech kolech půjčuju? Na co mám nárok, když se porouchá? Fungujou v Česku i dlouhodobé zápůjčky – třeba na rok?

Najdeme ji v každém větším městě, známé jsou i coby pobočky mezinárodních sítí. Autopůjčovny si našly v Česku pevné místo. A tak jako u jiných produktů na bohaté konkurenci vyděláváme my – zákazníci.

Co je autopůjčovna

Jde o typ komerční činnosti, kdy podnikatelský subjekt pronajímá vozový park koncovým zákazníkům. Mezi klienty autopůjčoven patří fyzické osoby, ale i firmy a společnosti, které k výdělečné činnosti potřebují využít auto, ale nechtějí investovat do nákupu vlastních vozů.

Co budete potřebovat?

Člověk: občanský průkaz (pas), řidičský průkaz, někdy doklad k prokázání trvalého bydliště.

Firma: živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku, řidičský a občanský průkaz řidiče.

Co nájem obsahuje

  • Zapůjčení vozu, často ale s denním limitem kilometrů, povinné ručení, havarijní pojištění.

Co nájem neobsahuje

  • Palivo – auto musíte z vlastní kapsy dotankovat, spoluúčast při nehodě z vlastní viny, doplňky jako autosedačky a podobně, mytí vozu, drobnou údržbu.

Hledejte! Najdete i velký Mercedes za 600 Kč na den

Výběr aut i půjčoven je totiž opravdu bohatý, takže nejednou narazíte na zajímavé akce. Když jsme tento týden hledali velký rodinný vůz na pozdní dovolenkovou cestu na jih, narazili jsme třeba na webu autonavylet.cz na dříve těžko myslitelnou nabídku. Pronájem skvěle vybaveného sedmimístného Mercedesu Viano za 590 korun na den včetně DPH (soboty, neděle a svátky o stokorunu dražší). „Za nájem tak platíte pouze nepatrně víc, než jsou cestovní náhrady stanovené legislativou pro rok 2012,“ chlubí se firma z Kunovic.

Nabídka budiž důkazem, že hledat se opravdu vyplatí. Běžné ceny se totiž pohybují spíš kolem tisícovky za den. Samozřejmě autopůjčovny vždy zvýhodňují delší pronájmy. Někde se vyplatí už týden, jak ukazuje tabulka mezinárodní sítě Rentalcars.com – jedné z největších on-line společností pronájmu aut na světě, která zajišťuje přes dva miliony rezervací ročně ve více než 6000 místech a 180 zemích světa. Jinde cena výrazně klesá pro měsíční zápůjčky (třeba Finecar či S-car půjčují na měsíc za 12 000 Kč s DPH).

Jde to dokonce i na celý rok: auto velikosti Fabie seženete i s DPH zhruba za 140 000 Kč, což značí 380 Kč za den. Jsme tím někde na 37 % z denní zápůjčky.

Co říká legislativa

Evropské právo pronájem auta neupravuje zvláštními předpisy, vztahují se na něj ale obecná pravidla ochrany spotřebitele v EU. Mezi ně patří hlavně povinnost srozumitelných a nezavádějících informací. Čili cena, která vám je nabídnuta při rezervaci, musí zahrnovat všechny poplatky jako daně a místní a manipulační poplatky. Ceny doplňkových služeb (navigace, autosedačky, nosiče) musí být uvedeny jasným a nezavádějícím způsobem. Legislativa také nařizuje takzvané přiměřené smluvní podmínky – smlouva o pronájmu nesmí obsahovat ty nepřiměřené. Pronajímatel vás třeba nesmí zavázat ke splnění toho, co jste si neměli možnost přečíst před podpisem smlouvy.

Co je a není v ceně?

Dívat se ale jen po základní sumě znamená nevidět realitu v plném světle. Tak za prvé: v ceníku téměř vždy bude cena bez dvacetiprocentní DPH. My jsme v našich tabulkách šli realitě blíž, a kde chyběla, jsme DPH připočítali.

Hlavně ale částka nebývá konečná. V ceně nájemného získáte spíš jen určitou porci ujetých kilometrů denně. Někde je to sto, jinde dvě stě kilometrů, jen výjimečně je základní cena bez omezení ujeté vzdálenosti. Za větší spotřebu se připlácí: počítejte zhruba se 200 Kč denně za kilometry bez limitu.

Platí se i za přistavení vozidla: někde půjčovny počítají sazbu podle kilometrů, které k vám musí dojet, jinde je to fixní částka: zase zhruba 200 Kč za přistavení a stejná suma za odstavení. Mnohdy ale autopůjčovny v rámci akce přistavují zdarma. Některé si nechají jednorázově zaplatit navíc za umytí a uklizení auta.

Pak se připlácí i za doplňky: do dvou set dostanete navigaci, do stovky denně sněhové řetězy, střešní nosiče nebo dětskou autosedačku.

Platí ale zase přímá úměra: čím delší je zápůjčka, tím nižší denní cena příplatků. Navíc půjčujete-li si auto u jedné firmy opakovaně, dny vám mnohde sčítají a cena za půjčení se dál snižuje.

Samozřejmostí je hrazení pohonných hmot: půjčujete-li si auto s plnou nádrží, s plnou ho i musíte vrátit. Při dnešních cenách je zapsání stavu paliva při půjčení hodně zásadní!

Je tady pár omezení

Co se týče překážek půjčení auta, není jich moc. Všude budou chtít samozřejmě ofotit doklad totožnosti a řidičák. Někde budou požadovat, abyste ho vlastnili alespoň rok. Občas k tomu přibývá i omezení minimálním věkem 21 let. U dražších aut pak budou chtít vedle půjčovného ještě vratnou kauci.

U solidních firem bývají auta pojištěná, někde vám dokonce v případě havárie přistaví náhradní auto, jinde naopak mohou vyžadovat vedle zaplacení opravy i ušlý zisk. Rozhodně se na tyto okolnosti zeptejte!

Jaká jsou pravidla při poškození vozidla z vaší viny, byste se měli vždy dočíst ve smlouvě. Hodně podstatný je údaj, kdo všechno smí automobil řídit. Uvedete-li jen jedno jméno a při nehodě řídí někdo jiný, může nastat problém. Vozidla bývají často elektronicky zabezpečena a monitorována, což je dobrá zpráva pro ty, co se bojí zlodějů.

S vozy z půjčoven se dá samozřejmě vyjet i mimo území Česka: tento úmysl ale musíte předem oznámit autopůjčovně. Vycestovat můžete jen s jejím souhlasem a budete také potřebovat potvrzení, že souhlasila, při případné policejní kontrole za hranicemi.

Fajnové svezení

Autopůjčovny dnes plní ještě jednu roli: adrenalinovou. Ty speciální nabízí svezení s opravdovými libůstkami a supersporty od Ferrari přes Porsche po Maserati.

Pro klienty umí zajistit i okruhové ježdění s plně pojištěnými vozy. Ceny jsou sice jinde, jak ukazuje jedna z našich tabulek, ale proti gustu…

Za kolik půjčují?

Rentalcars.com

den

týden

měsíc

rok

Miniauto

1100 Kč

3400 Kč

15 000 Kč

160 000 Kč

Malé auto

1300 Kč

3600 Kč

16 000 Kč

180 000 Kč

Nižší střední

1500 Kč

4300 Kč

19 000 Kč

220 000 Kč

Střední třída

2300 Kč

7500 Kč

30 000 Kč

330 000 Kč

S-car.cz

den

týden

měsíc

rok

Malé auto

1020 Kč

5000 Kč

12 000 Kč

140 000 Kč

Nižší střední

1500 Kč

7500 Kč

18 000 Kč

220 000 Kč

Střední třída

2000 Kč

9000 Kč

22 000 Kč

250 000 Kč 

Finecar.cz

den

měsíc

Miniauto

700 Kč

12 000 Kč

Malé auto

900 Kč

16 000 Kč

Nižší střední

1100 Kč

22 000 Kč

Střední třída

1500 Kč

24 000 Kč

Všechny ceny jsou s DPH

Exkluzivní auta

 

den

víkend

týden

měsíc

Vratná kauce

 

500 km

1000 km

2000 km

4500 km

Audi A8 3.7 Quattro

4700 Kč

10 700 Kč

20 300 Kč

40 700 Kč

36 000 Kč

BMW M3 Coupé

10 700 Kč

22 700 Kč

44 300 Kč

90 000 Kč

96 000 Kč

Bentley Continental GT Speed

×

70 700 Kč

141 500 Kč

283 000 Kč

360 000 Kč

Ferrari 458 Italia

42 000 Kč

80 000 Kč

156 000 Kč

348 000 Kč

360 000 Kč

Zdroj: nejlevnějšísupersport.cz

Desatero v autopůjčovně

Než si auto pronajmete, zjistěte si, co všechno je zahrnuto v nabídkové ceně.

Zjistěte, za co všechno budete připlácet: od přistavení auta přes výbavu navíc po úklid vozu.

Zjistěte si, jak funguje zrušení pronájmu.

Zeptejte se na různá omezení – hlavně na limit ujetých kilometrů, smíte-li vyjet s autem do zahraničí a podobně.

Ujasněte si, na co se vztahuje pojištění a jaká je výše spoluúčasti.

Ujistěte se, kdo všechno smí půjčený vůz řídit.

Zeptejte, jak máte postupovat v případě poruchy nebo nehody.

Než s autem odjedete, zkontrolujte vůz se zaměstnancem půjčovny a nechte si zaznamenat všechna zjištěná poškození – hádat se třeba o poškrábaná litá kola při vrácení může dost bolet. Lepší je tomu předejít a půjčit si auta na plechových ráfcích s kryty. Nechte si zapsat i stav paliva.

Pokud jste si auto rezervovali přes internet, zkontrolujte si, zda jsou podmínky stejné při půjčení – to je obzvlášť důležité, pokud si auto rezervujete v zahraničí

Až vozidlo vrátíte, nevyhazujte nějaký čas předávací protokol.

Jindřich Hradecký

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Deset tipů na druhé auto do rodiny. Heslo: hlavně úsporně!

9. 10. 2012 | Jindřich Hradecký | 13 komentářů

Deset tipů na druhé auto do rodiny. Heslo: hlavně úsporně!

„Sháním druhé auto do rodiny. Na delší cesty a plný kufr máme velké rodinné, to druhé potřebuji jen na dojetí do práce. Půlku cesty po městě a i mimo něj se s rychlostí sotva dostanu... celý článek

Velká, bílá, vysoká: vážně chtějí ženy taková auta?

11. 9. 2012 | Jindřich Hradecký | 21 komentářů

Velká, bílá, vysoká: vážně chtějí ženy taková auta?

Mělo by být hodně sexy: ostře řezané a v bílém perleťovém laku. Taky hodně bezpečné, tedy SUV. Jaké vozy automobilky přímo pro ženy vybírají do svých reklam? A co je pravda o ženských... celý článek

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

Jejich revírem je dálnice. Jejich tempo je vražedné… Žádná upoutávka na akční seriál. Řeč je o „lovcích nehod“. Jako supi číhají podél českých silnic a dálnic na svou kořist. U dopravních... celý článek

Snižte daně, křičí řidiči! Víc než půlka ceny benzinu jde státní kase

20. 6. 2012 | Jindřich Hradecký | 14 komentářů

Snižte daně, křičí řidiči! Víc než půlka ceny benzinu jde státní kase

Už čtyři z pěti Čechů pociťují vážné trable s výší cen u stojanů čerpacích stanic. Za řešení by podle čerstvého průzkumu většina řidičů považovala snížení spotřební daně.

Miniauta v kurzu: co dostanete za cenu pod 200 000 Kč

11. 4. 2012 | Jindřich Hradecký | 3 komentáře

Miniauta v kurzu: co dostanete za cenu pod 200 000 Kč

Češi si zase oblíbili malá městská vozítka. Zatímco loni se jich za první čtvrtletí prodalo jen něco přes osm set, letos za stejný čas dvakrát víc! Že by to bylo tím, že za nízkou cenu... celý článek

Partners Financial Services