Platí ho za focení nahých žen

Platí ho za focení nahých žen
Robert je asistentem fotografa erotických fotografií. Možná to pro někoho může znamenat profesi snů, ale pro Roberta je to dnes už normální práce.

Když fotil první nahou ženu, bylo to pro něj něco více než focení, přiznává. Ale pokud chce být skutečně dobrý, nemůže přitom myslet na sex. A jak sám poznamenává, když se fotí celý den, většina myšlenek je pak už spíše na odpočinek než na cokoliv jiného. Čím se dnes už Roberta pouze baví, jsou naivní představy o tom, že fotograf s modelkami spí. Ač nepopírá, že se mu to někdy přihodilo, šlo spíše o jednu z několika desítek. Což je asi podobné, jako kdyby začal "balit" slečny ve svém okolí…

Na začátku byly krajinky

Robertovy fotografické začátky byly dosti vzdálené tomu, co dělá dnes. Před několika lety ho na podzimním výletě v horách zaujal strom, jehož listy zhnědly dříve než na ostatních stromech. Rozhodl se, že si jej přijde další týden vyfotografovat. Výsledný snímek sice vůbec nedopadl dobře, ale další fotografický nadšenec byl na světě. K aktům pak byla ještě dlouhá cesta, většinou si je stejně fotil jen tak pro sebe. Nakonec ho ale jedna modelka, pro kterou fotil pár uměleckých fotografií do jejího portfolia, seznámila s fotografem, s kterým dnes spolupracuje.

Za celý den práce asistenta fotografa dostává 3000 Kč. Slovo "celý" je ale myšleno doslova. Začne se v osm ráno a končí v deset večer. Výsledná hodinová mzda je tak pouhých 200 Kč. Špičkový fotograf prý bere za den až 20 000 Kč, ale aby těch dvacet tisíc denně mohl Robert vydělávat, musel by pracovat v zahraničí. V Čechách za tyto ceny pracuje jen několik fotografů (nejen v erotické branži).

Robert zatím jen může při práci závidět modelkám, které fotí. Ty totiž většinou dostanou podstatně více než on. Za kratší několikahodinové focení se platí okolo 4000 Kč, za celý den to může být 8000 Kč i více. Tyto ceny se velmi blíží zvyklostem v západní Evropě, kde se v průměru platí 250 euro ze půldenní focení. Ještě před několika lety se však prý platilo podstatně více. Jenže měnící se postoj společnosti k této práci ale vede k tomu, že mnohem více dívek je ochotno ji dělat (byť třeba jen v době, kdy studují), a tak podle zákonů nabídky a poptávky snižují cenu pro všechny. Stále však v této branži není taková tlačenice jako v klasickém modelingu. Tam průměrné modelky pracují za směšné ceny (například za focení na obálku českého časopisu pro ženy se platí řádově stokoruny) a jenom s vidinou toho, že "možná někdy" z nich budou topmodelky a budou vydělávat podstatně více. V erotickém modelingu pracuje i začínající modelka za výše uvedené částky. Drobným problémem je možná fakt, že zatímco v klasickém modelingu roste cena modelky s přibývajícími zkušenostmi, objednavatelé erotických fotografií to považují spíše za nevýhodu – o okoukané tváře nestojí.

Většina zakázek v současnosti směřuje na internet. Je to jednoduché, fotí se digitálně (nulové náklady na filmy), vypálí na CD a odešle klientovi. Focení do časopisů je mnohem náročnější, většina z nich totiž vyžaduje diapozitivy a nebo digitální soubory ve vysoké kvalitě. To znamená vyfotit desítky filmů (kvalitní diapozitivní film stojí okolo 150 Kč) nebo použít špičkový digitální fotoaparát. Další problémem časopisů je platba za fotografie, platí se totiž pouze za publikované a často (především u českých vydavatelů) jde o velmi malé částky, které nepokryjí ani náklady. Naopak na internet se dodávají tzv. sety - soubory fotografií a cena je stanovena za jeden set. Krom toho většina fotografií musí směřovat do zahraničí, a sice z jednoduchého důvodu: modelky nechtějí pracovat pro české časopisy z obavy, aby je tam neobjevil někdo, kdo je zná, ale neví o tom, co dělají. V praxi je to ale jen zbožné přání, pokud totiž modelka něco nafotí na americký internet, není problém to v Čechách objevit.

Kéž by byl "kšeft" na každý den

Ač tři tisíce korun denně zní i na pražské poměry dobře, má to zároveň několik nedostatků. Robert tuto práci nedělá každý den, tolik zakázek totiž nemá. Proto ve svém volném čase normálně pracuje a focení zatím bere jako přivýdělek. Vzhledem k tomu, že ještě chodí do školy je zatím docela spokojen. Občas ale přijde období, kdy není žádná zakázka po několik týdnů. Kromě toho, že není dostatek práce, musí sám dost peněz do této "bokovky" investovat. Technika, kterou ke své práci potřebuje, totiž není nejlevnější. Část sice patří fotografovi se kterým Robert spolupracuje, ale například profesionální studiové blesky za necelých 50 000 Kč koupil ze svého. Výhledově by si chtěl pořídit ještě alespoň poloprofesionální digitální fotoaparát (dalších 70 000 Kč) a k němu i několik dobrých objektivů (okolo 20 000 Kč za kus).

Chtěli byste dělat stejnou práci jako Robert? Vadilo by vám, kdyby vaše dcera/přítelkyně/manželka pózovala nahá za peníze? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Parníkem po finančních tocích

13. 12. 2002 | Simona Ely Plischke

Parníkem po finančních tocích

Marek Šťastný (24) si půl roku po maturitě uvázal na krk břímě, které by s obtížemi nesli i podnikatelé starší a zkušenější. Od svých devatenácti let má v nájmu dva pražské parníky... celý článek

Brazilec, který je doma v Česku

6. 12. 2002 | Petr Vykoukal

Brazilec, který je doma v Česku

V mozaice postav z našich příběhů osobních financí nám zatím chyběl cizinec. Dnes to napravíme, můžete si přečíst o Fabianovi, který vystudoval dvě vysoké školy a ta druhá - kulturní... celý článek

Celý život v jednom bloku

22. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Celý život v jednom bloku

Naše série příběhů osobních financí pokračuje další mladou rodinou. Hanka a Marek se seznámili před lety na gymnáziu v Kladně. Před pěti lety se vzali, mají čtyřletého syna a přestože... celý článek

Potkali se v Řecku

15. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Potkali se v Řecku

Pátý z našich příběhů osobních financí je o rodině. Petr a Lída se seznámili na jihu Evropy, dnes však žijí na jihu Moravy, dávají dohromady dům a snaží se vychovávat dvě děti.

Člověk by měl pořád něco dělat

8. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Člověk by měl pořád něco dělat

Naše série příběhů o osobních financí pokračuje dále. Tentokrát je o Drahomíře Kratochvílové, která se narodila měsíc před vznikem Československa. Její vitalita ale jakoby popírala... celý článek

Partners Financial Services