Měsíc internetu přinesl ADSL

Měsíc internetu přinesl ADSL
V Česku se konečně rozběhlo připojování domácností k internetu přes ADSL, technolgii, která nabízí oba základní požadované parametry: rychlost a cenovou dostupnost. Poskytovatelů je, i za tak krátkou dobu, na trhu již několik. Který nabízí nejvíce?

Co je ADSL?

Jedná se o technologii jakési modernější telefonní linky, která umožňuje velmi rychlou komunikaci v porovnání s běžnou linkou. Vývoj běžných modemu se zastavil na rychlosti 56 kbps. Podělíme-li toto číslo osmi, dostaneme počet kilobajtů (jednotek obvykle používaných pro určení velikosti datových souborů), které můžeme pomocí daného připojení přenést za sekundu. Navíc této rychlosti lze dosáhnout jen v ideálních podmínkách, kterými česká telefonní síť příliš neoplývá. Rychlost ADSL se pak pohybuje od 192 kbps až do 1 Mbps (ve světě do 8 Mbps) a je odlišná směrem k uživateli (downstream) a od něj (upstream). Uvědomíme-li si, že domácí uživatel běžně přijímá asi desetinásobek dat, než odesílá, pak v praxi nevadí, že je tok od uživatele řádově o polovinu pomalejší. Podstatnou výhodou ADSL proti jiným vytáčeným připojením je způsob zpoplatnění. Platí se pouze měsíční paušál a nikoliv množství přenesených dat nebo doba spojení. Nevýhodou je zatím menší dostupnost, prakticky jen ve velkých městech. Při výčtu nevýhod nesmíme zapomenout ani na zřizovací poplatek a měsíční paušál za pronájem modemu. Ani jednu s těchto položek při připojovaní přes modem na výpise z telefonního účtu nenaleznete. 

Jakou rychlostí, za jak dlouho a za kolik?

Nabídka jednotlivých společností obsahuje několik programů lišící se především rychlostí (192/64 – 1024/256. Pro domácnosti je nejzajímavější základní nabídka za necelých patnáct set měsíčního paušálu, jejíž přehled přináší tabulka. K ceně je nutno připočíst měsíční poplatek za pronájem modemu 183 korun (150 korun bez 22 % DPH) a zřizovací poplatek 1600 korun. Právě zřízení linky a pronájem modemu je i nadále plně v kompetenci Telecomu, který tyto produkty zajišťuje i pro ostatní poskytovatele. Zřízení proto trvá všem operátorům stejně dlouho: do 21 pracovních dnů od obdržení podepsané smlouvy.

NÁZEV SLUŽBY Downstream: 192 kb/sUpstream: 64 kb/s PROVOZOVATEL PROSTOR PRO WWW PROSTOR PRO EMAILY   PEVNÁ IP   MĚSÍČNÍ PAUŠÁL BEZ DPH   MĚSÍČNÍ PAUŠÁL S DPH   ZŘIZOVACÍ POPLATEK  
VOLNÝ ADSL 192/64   Czech On Line, a.s.   20 MB   50 MB   Ano   1 237 Kč   1 299 Kč   1 600 Kč  
Připojení ADSL 192/64   IPEX a.s.   20 MB   Není  Ne  1 252 Kč   1 315 Kč   1 600 Kč  
Sky ADSL Home 192/64   SkyNet, a.s.   10 MB   20 MB   Ne   1 299 Kč   1 364 Kč   1 600 Kč  
Easy.ADSL 192/64   NETWAYCZ s.r.o.   25 MB   25 MB   Ne   1 300 Kč   1 365 Kč   1 600 Kč  
SpiNet ADSL Connect 192/64   SpiNet, a.s.   Není Není  Ne  1 320 Kč   1 386 Kč   1 600 Kč  
NEXTRA ADSLink Basic   NEXTRA Czech Republic s.r.o.   50 MB  10 Mb  Ano   1 333 Kč   1 400 Kč   1 600 Kč do 1.6.2003 zdarma  
IOL Broadband 192/64   Český Telecom, a.s.   30 MB   30 MB   Ne   1 349 Kč   1 416 Kč  

1 600 Kč  

Proč se technologie ADSL rozbíhá u nás až teď, když ji civilizovaný svět užívá již několik let? Dominantní operátor Český Telecom prostě potřebuje prodávat lepšící se technologii postupně. Při porovnání cen a kvalit za linky ISDN a ADSL by si totiž ISDN nekoupil prakticky nikdo. Nakonec tedy můžeme být rádi, že jsme se dočkali už nyní. Ceny za připojení se budou s největší pravděpodobností poměrně brzy měnit. Regulátor telekomunikačního trhu (Český telekomunikační úřad) totiž rozhodl, že se Telecom musí dohodnout s alternativními operátory na ceně za připojení. Pokud obě strany nedospějí k dohodě během devadesáti dnů, které jim vymezuje zákon, což lze očekávat, stanoví ceny právě ČTÚ. Pro uživatele je zajisté potěšující, že se o celou záležitost zajímá i ministr informatiky Vladimír Mlynář, který nařídil ČTÚ, aby vypracoval analýzu světových cen za připojení ADSL. A víme-li, že se české ceny pohybují, podle různých zdrojů, někde mezi troj- až šestinásobkem EU, můžeme se těšit na cenové rozhodnutí ČTÚ s jistou dávkou optimismu. Ale kdo ví? Všechno nakonec může být jinak a domácí internet bude i nadále pro střední vrstvy jen omezeně a ve večerních hodinách.

Uvažujete, že si domů pořídíte ADSL? Nebo ještě počkáte, zda ceny neklesnou? Nebo doma rychlé připojení k internetu za paušální cenu ani mít nechcete? Jak se z domova připojujete v současnosti? Zúčastněte se naší diskuse.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 3. 2003 18:20, Mlsal

Cena nastavená monopolním Telecomem mi připadá nehorázná. Děkuji nechci.

+37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ADSL, domácnost, DPH, Internet, koruna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak z domova na internet?

10. 6. 2002 | Jaroslav Brodacký

Jak z domova na internet?

S rostoucím významem Internetu se zvyšují i nároky uživatelů na rychlost připojení. Od čtení mailu, prohlížení grafických webstránek přes stahování a přehrávání souborů až k video konferencím... celý článek

Partners Financial Services