Očima expertů: Jak povzbudit českou ekonomiku?

S českým hospodářstvím to nevypadá růžově. Vláda svými kroky tuzemským firmám navíc vůbec nepomáhá. Co by se mělo změnit, aby začala naše ekonomika opět vzkvétat? Zeptali jsme se ekonomů Pavla Kohouta, Petra Macha, Tomáše Prouzy a dalších osobností ze světa financí.
Očima expertů: Jak povzbudit českou ekonomiku?

Česká ekonomika si v poslední době nevede příliš dobře. Podle údajů za čtvrté čtvrtletí loňského roku, které v únoru zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), se dokonce propadla do recese. Šlo totiž už o druhý mezikvartální pokles hrubého domácího produktu. Analytici nad těmito výsledky neskrývají zklamání. Vše navíc nasvědčuje tomu, že jednou z mála oblastí, které drží české hospodářství nad vodou, je zahraniční obchod. To potvrdila i lednová obchodní bilance, podle které zahájil zahraniční obchod letošní rok s rekordním přebytkem. Domácí složka ekonomiky ale už tak dobře nevypadá. „Spotřeba domácností klesá při opětovném vzestupu míry nezaměstnanosti v posledních měsících a stagnaci reálných mezd. Investiční aktivitu firem utlumil příval negativních zpráv z eurozóny, konkrétně obavy ze šíření dluhové krize a dopady do reálné ekonomiky,“ uvedl k výsledkům ČSÚ David Marek, hlavní ekonom Patria Finance.

Tápání v nejistotě

České firmy a podnikatelé jsou tak i nadále v nejistotě. Situace v eurozóně je stále velmi napjatá a v nejbližší době se na tom nebude nic měnit. Svými „úspornými“ kroky se na nervozitě na domácím trhu podepisuje ale především vláda. Té je vyčítáno, že nešikovnými zásahy jen hází podnikům klacky pod nohy. Firmy se tak příliš neženou do investic do inovací ani nenabírají nové pracovní síly. To se projevuje také na trhu práce, v únoru míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,2 procenta. Politici by tak českému hospodářství pomohli především tím, kdyby se mu co nejméně pletli do cesty a radši se zamysleli otázkou, jak zefektivnit státní správu, ve které se plýtvá obrovskými finančními prostředky.

Co si o této problematice myslí osobnosti, které oslovil server Peníze.cz? Jakými kroky by podle nich měla vláda povzbudit české hospodářství?

PETR MACH

ekonom

Petr Mach
+67
+
-

Vláda nemůže povzbuzovat ekonomiku. Nejde to. Nešlo by to, ani kdybychom měli superinteligentní ministry. Ekonomický růst je jen součtem toho, jak se daří jednotlivým lidem a firmám. Jediné, co vláda může, je ekonomickému rozvoji více či méně bránit, brát lidem peníze, házet jim klacky pod nohy a dotovat naše méně úspěšné konkurenty. Jde tedy pouze o to, aby vláda ekonomickému rozvoji méně překážela. Vláda by měla zrušit některé zbytečné úřady a formuláře, měla by přestat dotovat podniky, a v důsledku toho přestat zemi zadlužovat, a snížit daně.

PAVEL KOHOUT

ekonom

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners
+25
+
-

Především neškodit. Žádné daňové revoluce, zejména pak ne směrem nahoru.

TOMÁŠ PROUZA

ekonom

Tomáš Prouza
+29
+
-

Především by vláda měla mít jasnou představu, co chce z České republiky vybudovat. Má to být cenově rozumná kompletárna zboží na vývoz do západní Evropy? Nebo centrum high-tech inovací? Pořád se pyšníme tím, jak chytré a vzdělané máme lidi, proč ale tolik high-tech a IT firem směřuje někam jinam? Na tomto směřování by se měla vláda shodnout i s opozicí, protože změny se projeví za deset až dvacet let, takže změna směru každé čtyři roky naši zemi jen poškozuje.

Pokud se bavíme o krátkodobém stimulu, tak vedle ekonomických opatření, jako je snížení ceny práce a omezení byrokracie, se musíme soustředit především na zlepšení nálady lidí. Ještě nikdy u nás nevládla tak negativní atmosféra, a pokud se nezmění toto, nikdo nebude mít náladu a energii na vytváření nových hodnot.

PATRIK NACHER

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher
+42
+
-

Ty kroky bych rozdělil na dvě rozdílné úrovně – ekonomickou a morální.

Ekonomickou úrovní myslím snížení byrokracie a počtu úředníků, zrychlení a zefektivnění vymahatelnosti práva, povzbuzení podnikatelů zjednodušením různých administrativních povinností a větší vstřícností v oblasti daňové (např. platba DPH až ze skutečně zaplacených faktur). Nebo investiční pobídky pro preferované obory, které chce stát rozvíjet, ale také podporou českých výrobců. Považuji za krátkozraké, že hlavní pilíře české ekonomiky postupně ovládly společnosti ze zahraničí. Důsledky takového rozhodnutí dnes vidíme v Americe, která od 70. let postupně přesouvala výrobu do Asie. Především je ale třeba nalézt vnitřní rezervy v předražených státních zakázkách či zbytečných projektech, kde se nesmyslně utopily peníze, zkrátka dostat do ekonomiky ty desítky miliard korun, které vinou korupce zmizely a mizí.

Tou morální rovinou narážím na první pohled možná ekonomicky méně viditelnou záležitost, ale dlouhodobě hospodářsky velmi podstatnou – vrátit lidem důvěru v politiku, demokracii, ekonomiku tržního hospodářství a v sebe samé. Bez toho tady postupně vyroste 10 milionů nesamostatných naštvaných individualistů bez motivace a pozitivní energie.

JAN TRAXLER

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+13
+
-

Nejlépe tím, že se bude co nejméně plést podnikatelům do cesty. Myslím, že české hospodářství si nevede špatně a není důvod vymýšlet umělé stimuly, které jenom deformují trh a nakonec způsobí víc škody než užitku (viz podpora solárních panelů apod.). Vláda by měla hlavně připravit pořádnou reformu penzijního systému a zjednodušit daňový systém. To by pomohlo zejména malým firmám, které jsou živou vodou každé ekonomiky.

ALEŠ TŮMA

ekonom, analytik společnosti Partners

Aleš Tůma – ekonom, analytik společnosti Partners
+40
+
-

To je podobné jako ptát se, jak by mohl pyroman pomoci hasičům? Nelze odpovědět jinak, než jak podle legendy odpověděli francouzští obchodníci ministru financí Colbertovi, když jim položil stejnou otázku: „Laissez-nous faire!“ Nechte nás být, dejte ruce pryč! Seškrtejte stohy zbytečných a komplikovaných zákonů a vyhlášek, kvůli kterým se v žebříčcích kvality podnikatelského prostředí umisťujeme o prsa před Tureckem. Zefektivněte justici, zjednodušte daňový systém. Nic víc není potřeba. Není nutné psát stohy akčních plánů a koncepcí a na jejich základě potom brát jednomu a dávat druhému. Zrušte desítky zbytečných úřadů, které nutí podnikatele vykazovat snad i počet koloběžek na zaměstnance. Zrušte agentury jako CzechInvest a investiční pobídky pro vyvolené (kteří se po jejich vyčerpání stejně mnohdy přesunou jinam). Zeštíhlením státu odpadne mnohamiliardové plýtvání a korupce a zbude víc peněz na skutečně produktivní investice. Mimochodem – podívejte se, jakou zkratku mají za jménem české firmy, které jsou na burzách. Dost často tam není a. s., ale třeba N. V. Nejsou za tím jen daně, jedním z důvodů je i to, že sídlo například v Nizozemsku je pro investory důvěryhodnější. To je na zamyšlení.

LUKÁŠ KOVANDA

ekonom a publicista

+26
+
-

Česká republika je stále průmyslovou ekonomikou s poměrně vzdělanou pracovní silou a s poměrně nízkým zadlužením. To, že nyní prožíváme hospodářský útlum, je do značné míry dáno neblahými okolnostmi, které daleko přesahují hranice našeho státu, a které tak česká vláda není s to dost dobře ovlivnit. Mám pochopitelně na mysli důsledky finanční, respektive dluhové krize, které dopadly na celý svět, respektive na celou Evropu.

Anketa

Zlatá slova? Koho dneska nejvíc baštíte?

Tím však českou vládu nevyvazuji z její odpovědnosti zcela. Abychom si udrželi status průmyslové, vzdělané, nezadlužené ekonomiky, je nutné zejména zefektivnit chod státní správy a odstřihnout od veřejných peněz parazitické pseudopodnikatele a zájmové skupiny, kterési velmi dobře žijí, aniž společnosti cokoli kloudného přinášejí, ba co hůř, společnost obírají o její bohatství a i morálně ji tak devastují. (Proč by měl podnikatel poctivě podnikat, makat a dřít, když jiný podnikatel, parazit, se má daleko lépe jen díky známosti s politikem?) Bohužel si uvědomuji, že je to do značné míry naivní představa, neboť celá řada vrcholných politiků je vrcholnými politiky právě a jen proto, že tomu tak tito parazité chtěli. Jsem však bytostně přesvědčen, že se snížením objemu přerozdělovaných veřejných prostředků (k němuž tak jako tak bude muset nakonec dojít, chtějí-li si vyspělé státy včetně ČR udržet tváří v tvář globálněekonomickému a demografickému vývoji obstojně zdravé veřejné finance) by se přirozeně redukoval i objem prostředků, jež plynou do kapes parazitů. Méně přerozdělování, méně parazitů, méně daní – takhle si svůj status ekonomiky, která rozhodně nemusí sklápět hlavu ani v rámci hospodářsky vyspělé části světa, udržíme i do budoucna.

A jaký je váš názor? Jak by měla vláda popostrčit naši skomírající ekonomiku? Napište nám do diskuze.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2012 21:38, pepa

Nemá smysl probouzet dávno mrtvou a předluženou ekonomiku. Stačí počkat, až spadne uplně, pak ten bordel uklidit a začít znovu.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2012 16:15, Pijan

jak jednoduché, dejte lidem práci. Ustanou náklady na sociální dávky a zvedne se příjem z daní. Copak ekonomové, kteří jsou ve vládě tuhle věc neví ? Já neekonom a je mi to jasné, proboha copak ti naši křeslaři z hradu mohou něco vymyslet ? Mohou, ale to by jim sebrali jejich teplá a drahá křesíla že.....

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

2. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

V řadě zemí i během vleklé krize přibývá šťastných lidí. Český případ to nebude. Vládní reformy a pseudoreformy budou mít pochybný vliv na ekonomiku – zato poměrně jasný dopad na víru... celý článek

Kam jdou vaše daně: interaktivní grafika

23. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Kam jdou vaše daně: interaktivní grafika

Blíží se březen, měsíc růžového formuláře. Kdekdo zapláče, o kolik peněz ho zase finanční úřad oškube. Tušíte ale, co se s vašimi daněmi děje dál, kolik peněz kam stát vydá? Unikátní... celý článek

Státní rozpočet: hra na hospodáře

14. 2. 2012 | Michal Chleboun | 2 komentáře

Státní rozpočet: hra na hospodáře

Zpráva z tisku: „Ministerstvo obrany […] stejně jako v minulých letech ani loni neutratilo celý svůj rozpočet.“ Z uvedeného článku se pozorný čtenář dále dozví, že rezortu obrany zbylo... celý článek

Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

13. 1. 2012 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Snižte mi paušály a zvyšte daně. Ale ušetřete mě těch muk s razítky!

Srdceryvný dopis malého podnikatele velkým pánům. Koho nedojmou statistiky české byrokracie, na toho uvnitř čeká roztomilé video malých lenochodů.

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

11. 3. 2011 | Petr Šafránek | 12 komentářů

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

Osudí se točí, publikum tají dech, osudí se zastavuje. Jeden z koaličních kouzelníků si vysouká rukáv a šátrá v losovacím bubnu: Dámy a pánové, nová sazba DPH bude – chvilka napětí... celý článek

Partners Financial Services