Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 6. 9. 2013 | 3 komentáře
Finanční trhy se pohybují v nejistotě, velké ekonomiky si stále neumí poradit s vysokým zadlužením a situace na Blízkém východě, konkrétně v Sýrii, je velmi vážná. Jde o faktory, která opět vystřelí cenu zlata vzhůru? Zeptali jsme se odborníků ze světa financí.
Očima expertů: Čas kupovat zlato? Čeká nás zlatá raketa?

V polovině dubna se řadě investorů při pohledu na rychlý sešup ceny zlata zježily vlasy hrůzou. O dva měsíce později pak přišel další šok: propad až k hodnotě 1212 dolarů za trojskou unci. Od té doby se sice zlatu podařilo vylízat z nejhoršího a postupně vyšplhat zpět alespoň k dubnovým hodnotám, přesto pro mnoho odborníků už nepředstavuje takovou „jistotu“ jako dřív. Přetrvávající nervozita na finančních trzích, ale také třeba vážná situace na Blízkém východě prý ale naznačují, že se zlato vydá opět vzhůru. Ovšem bez křišťálové koule by za to asi nikdo ruku do ohně nedal. Pokud se tedy rozhodnete plácnout přes kapsu a investovat do zlata, měli byste tak udělat mimo jiné, v rámci diverzifikovaného portfolia, a nesázet zbytečně příliš mnoho na jednu kartu. Mohlo by se vám to krutě vymstít.

Co nám to to zlato provádí?

Zdroj: peníze.cz

Jaký postoj k investicím do zlata mají ekonomové, investoři a finanční analytici? Půjde podle nich cena drahocenného kovu nahoru, bude klesat, nebo jen kolísat kolem současných hodnot?

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
-29
+
-

Kterým směrem se vydá cena zlata? Tak to bych taky potřeboval velmi nutně vědět… Krátkodobě to můžou tušit jen velcí hráči, kteří dokážou cenu zlata ovlivnit. Ve střednědobém horizontu to nevědí ani oni. Miliardář Paulson a investoři do jeho „zlatých“ fondů by mohli vyprávět. Osobně bych si tipnul spíš růst než pokles. Dluhová krize není vyřešená, Blízký východ také ne, posilování dolaru v nedohlednu. Vyjádření šéfa Barrick Gold Corp., že očekává propad ceny zlata pod1 000 dolarů za trojskou unci, moc nevěřím. Přesto bych investiční zlato ve fyzické podobě nekupoval, jeho zpětný prodej  může být problematický. A když už, tak pamětní mince emitované ČNB, které jsou vydávány v limitovaném množství, nejlépe staršího data a v proof kvalitě. Na případnou spekulaci je vhodnější třeba burzovně obchodovaný fond SPDR Gold Trust, hlavně kvůli likviditě. A nikdo ať nevěří, že zlato je uchovatelem hodnoty, je to blábol.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+37
+
-

Cenu zlata krátkodobě silně ovlivňují transakce velkých bank. Pokud Goldman Sachs bude chtít, aby cena zlata klesla, tak klesne. Pokud JP Morgan bude chtít, aby cena zlata rostla, tak poroste. Hodně štěstí, jestli si myslíte, že je dovedete přechytračit. Za sebe tedy říkám: Nemám nejmenší tušení, kolik bude stát zlato za měsíc ani koncem roku. Ale jsem silně přesvědčený o tom, že do tří let se cena zlata přehoupne přes 2000 dolarů za unci. Spekuluji na růst ceny zlata na střednědobém horizontu. Z dlouhodobého pohledu pak preferuji akcie těžařů, to je totiž s trochou nadsázky investice do zlata s pravidelným úrokem.

Vít Jedlička

analytik Colosseum

Vít Jedlička
+8
+
-

Myslíme si, že zlato má ještě prostor k růstu. Nedávno například banka Nomura zvýšila svůj krátkodobý výhled na základě rozhodnutí USA intervenovat v Sýrii na 1500 dolarů za unci. V průběhu srpna tradičně nastává na trhu sezónní růst, který vrcholí v období před Vánocemi. Nákup zlatých cihel vzrostl meziročně v Číně v prvním pololetí tohoto roku o 87 procent, i přes značný propad ceny, a tento trend by měl pokračovat. Zlaté burzovně obchodované fondy zmírňují tempo prodejů a velcí hráči už svoje zlato prodali. Naopak přetrvává období vysoce uvolněné měnové politiky centrálních bank. Hodně bude také záležet na vývoji na Blízkém východě. Zlato by se mohlo vrátit na úrovně před svým květnovým propadem a pokračovat v dalším růstu. Klíčové ale bude, jestli se trhu podaří dosáhnout a překonat hranici 1530 dolarů za unci.

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
+18
+
-

Zlatu dlouhodobě věřím, protože očekávám, že zde s námi uvolněná měnová politika a nízké reálné sazby budou ještě velmi dlouhou dobu. Krátkodobě bych byl však opatrný. Zlato se sice odrazilo od letošních minim, to však především proto, že investoři začali likvidovat ohromné množství short pozic, které se na derivátových trzích od začátku roku nahromadily. Důvody, které k výprodeji zlata přispěly, jsou ale stále ve hře. Dlouhodobé sazby totiž stále rostou a trhy počítají s tím, že Fed v roce 2014 ukončí kvantitativní uvolňování. Krátkodobý výhled tak nijak zvlášť dobrý není a změní se k lepšímu teprve tehdy, jakmile centrální banky v čele s Fed připustí, že utahování měnové politiky není reálné a zapotřebí bude její další uvolnění.

Richard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
-6
+
-

Zlato nepovažuji za investiční aktivum, neboť nenese žádný pasivní výnos. Je to tedy spekulativní, nikoliv investiční záležitost. I nadále si myslím, že teorie, která vyhnala cenu zlata na současné úrovně, tedy teorie o přicházející megainflaci nebo dokonce o rozpadu finančního systému, se nenaplní.

Radim Dohnal

analytik Saxo Bank

Radim Dohnal
+13
+
-

Důvody, proč by zlato mělo růst, jsou zejména následující: rizika občanské války v Egyptě a Sýrii, zpomalení ekonomického oživování v USA (a tedy pokračování měnového uvolňování) a pokračování nákupů fyzického zlata z Asie. Mám za to, že tyto faktory budou převažovat, a proto zlato v příštích měsících má spíše růst. Prozatím stanovujeme cíl 1450 dolarů za unci.

Libor Kochrda

ředitel IBIS InGold 

Libor Kochrda
+9
+
-

Cena zlata zažila v letošním roce dvě výrazné korekce. V posledních dvou měsících opět roste se zvyšujícím se tempem. Aktuální impulz pro růst ceny je plánovaná intervence v Sýrii, a tudíž návrat k investicím typu „bezpečný přístav“. S ohledem na velkou nervozitu na kapitálových trzích, související s očekávaným přibrzděním kvantitativního uvolňování, lze předpokládat další výrazný růst poptávky po investičním zlatě, a tedy další růst ceny. Krátkodobě i s ohledem na průběh řešení syrského konfliktu je pravděpodobný výrazně turbulentní vývoj. Dlouhodobější trend bude podle mého názoru směřovat k dalšímu stabilnějšímu růstu ceny zlata. Hlavním důvodem tohoto směřování bude přesun likvidity z kapitálových trhů do jiných aktiv, včetně přesunů „nově vytištěných peněz“ do reálné ekonomiky s důsledkem růstu inflace.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners 

Aleš Tůma
+6
+
-

Dám předpověď, která má sto procent šanci, že se naplní: cena zlata půjde nahoru, pokud ovšem nepůjde dolů, nebo se nezmění. Upřímně řečeno, neustálé diskuze o zlatě už jsou trochu únavné. Proto radím: pro zajištění před nepřízní počasí na finančních trzích si pořiďte vlastní bydlení a investujte do lidského kapitálu. A potom vám bude cena zlata víceméně šumafuk.

Alfred Grusch

portfolio manager Pioneer Investments

Alfred Grusch
+8
+
-

Obvykle investorům doporučuji budovat si postupně pozici ve fyzickém zlatě pro krajní případy (podíl 2,5 procenta až pět procent z celkových aktiv) a navíc zvolit stejnou strategii v případě akciových fondů zaměřených na těžbu zlata (rovněž dvouapůl- až pětiprocentní podíl) – vzhledem k tomu, že u globálních akciových portfolií expozice do společností těžících zlato obvykle funguje jako dobrý diverzifikátor rizika – díky nízké korelaci s širokými akciovými indexy.

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
+31
+
-

Anketa

Zlatá slova! Kdo je vyřkl?

Tak si to rozeberme. Na růstu ceny zlata se v posledních letech podílejí zejména tyto tři faktory: Zaprvé obecná nejistota na finančních trzích. Zadruhé potenciální inflační tlaky, které plynou z bezprecedentního poskytování likvidity finančním trhům. Zatřetí růst Asie a s ním spjatý vzestup poptávky po všem možném, včetně drahých kovů. Poleví v nejbližší době nějak výrazně obecná nejistota? Nikoli. Možná nyní přicházejí poněkud lepší zprávy z USA, ale ty jsou zase „kompenzovány“ nárůstem špatných zvěstí z Asie – z Číny, ale zejména z Indie. Evropské výhledy zůstávají spíš chmurné, i když se teď zdá, že situace na starém kontinentu se poněkud uklidnila (dost možná však jde jen o „ticho před bouří“, totiž před německými volbami). Poleví v nejbližší době potenciální inflační tlaky? Nikoli. Centrální banky v USA, Japonsku, ale i jinde stále pumpují nové a nové peníze do svých ekonomik. Zaklínají se přitom, že nebude problém tyto prostředky stáhnout, až bude třeba, tedy v době reálného oživení. Jenže stažení peněz z oběhu značí nárůst úrokových sazeb, tedy například i nárůst nákladnosti obsluhy dluhu – třeba toho enormního amerického. Co pak budou politici preferovat? Zřejmě raději zvolí inflační zdanění obyvatelstva. Poleví tedy alespoň asijská poptávka? Trochu. Možná. Na čas. Indie opravdu nemá před sebou snadnou cestu. Jenže vezmeme-li dohromady všechny tři faktory, první dva spolehlivě „přebijí“ ten třetí. Sečteno, podtrženo, pro pokles ceny zlata není v zásadě důvod. Spíše to vidím na kolísání kolem mírně rostoucí trajektorie.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato. Čas nákupů?

29. 4. 2013 | Jan Traxler | 11 komentářů

Zlato. Čas nákupů?

V dubnu jsme byli svědky nevídaného propadu ceny zlata. Co za propadem stojí? Má smysl využít této situace k nákupům?

Očima expertů: Konec zlaté bubliny?

19. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Konec zlaté bubliny?

Investoři třeští oči při pohledu na klesající cenu zlata. Dočkali jsme se smutného konce zlaté pohádky? Na to jsme se zeptali analytika Aleše Michla, ekonoma Lukáše Kovandy, komoditního... celý článek

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012 | Jaroslav Šura, Gabriela Kukalová | 31 komentářů

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

Dluhová krize se teprv rozjíždí a bude zesilovat. Akcie jsou v takové době spíš pro otrlé investory, lépe řečeno spekulanty. Státní dluhopisy jsou bezpečnější jen zdánlivě. Alternativou... celý článek

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

27. 8. 2012 | Ondřej Fér | 19 komentářů

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

Rothschild si vsadil na pád eura! Pokud máte zájem o dobrou radu od experta, který své odhady nezakládá jen na zbožných přáních, tady je. Sázka na ekonomický kolaps se jeví jako zaručená... celý článek

Mince III: jak do mincí investovat a za kolik je prodáte

1. 8. 2012 | Michal Chleboun | 4 komentáře

Mince III: jak do mincí investovat a za kolik je prodáte

Z předchozích dílů miniseriálu víte, že kromě zpracování, motivu, úplnosti sbírky a aktuální ceny kovů ovlivňuje hodnotu zlatých a stříbrných pamětních mincí, ale i mincí oběžných i... celý článek

Partners Financial Services