Obchodování akcií pomocí derivátů: bez velkého kapitálu, ale často bez dividendy

Jiří Tyleček | rubrika: Jak na to | 11. 5. 2010 | 1 komentář
Obchodování akcií pomocí derivátů: bez velkého kapitálu, ale často bez dividendy
Zkušení obchodníci, kteří nechtějí nakupovat přímo akcie, ale chtějí vydělávat na jejich poklesu či růstu, mohou využít relativně nový derivát – kontrakt na vyrovnání rozdílů s přímým přístupem na trh. Stačí jim přitom jen zlomek kapitálu nutného k nákupu akcií.

Jen málo finančních derivátů v poslední době zaznamenalo tak dynamický růst obliby mezi drobnými investory, jakými jsou kontrakty na vyrovnání rozdílů, neboli CFD (Contract for Difference). Kontrakt na vyrovnání rozdílu je smlouvou uzavřenou mezi klientem a poskytovatelem CFD kontraktu za účelem výměny rozdílu mezi otevírací a uzavírací cenou kontraktu. Jedná se o typ mimoburzovního (OTC) derivátu, který umožňuje investorům obchodovat s pohyby cen akcií, indexů, měn a komodit bez nutnosti faktického nákupu nebo prodeje podkladového instrumentu.

Zejména CFD na akciové indexy, měnya komodityv minulosti zaznamenaly velmi dynamický nárůst obliby, vzhledem k jejich výhodám, kterými je poměrně nízká náročnost na základní kapitál, možnost obchodovat na marži (pákové obchody). Možná je spekulace nejen na růst, ale i na pokles ceny, která není na všech trzích obvyklá.

O něco menšího růstu obliby se dočkaly CFD na konkrétní akcie, které byly vždy poměrně specifickým instrumentem. Akcie totiž vedle možnosti zisku z cenového rozdílu nabízejí také možnost dividendového výnosu, který byl obchodníkům s CFD zapovězen, protože podkladové aktivum nevlastnili. Tato nevýhoda v minulosti od investování do akcií prostřednictvím CFD řadu obchodníků odrazovala, avšak i tento problém se v poslední době podařilo účinně odstranit. ( Vyzkoušejte si, jak funguje finanční páka)

Řešením se ukazují být CFD s přímým přístupem na burzu (Direct Market Acces – DMA), které již začínají poskytovat také některé makléřské společnosti v České republice. DMA je internetové propojení mezi klientem, makléřem a burzou, umožňující klientovi přímý přístup na burzu příslušného podkladového aktiva. DMA tedy umožňuje klientům obchodovat CFD kontrakty na nejlikvidnější podkladová aktiva online za aktuální tržní ceny.

obrázek: Schéma principu nového přístupu k obchodování akcií

DMA v sobě slučuje jak výhody obchodování s CFD, tak výhody přímé držby akcií. Díky tomu se mohou obchodníci z pohodlí svého domova stát skutečným vlastníkem dané akcie a využívat následujících výhod:

  • Okamžitá realizace příkazu za aktuální cenu
  • Transparentní ceny
  • Nárok na výplatu dividend
  • Využití pákového efektu, jež se nevztahuje pouze na cenový rozdíl, ale také na výplatu dividend
  • Vysoká likvidita
  • Aktuální burzovní data

V porovnání s přímým nákupem běžných majetkových cenných papírů navíc obchodník s CFD získává výhodu rychlého vypořádání. Zatímco v prvním případě totiž vypořádání obchodu trvá standardně tři pracovní dny, v případě CFD je doba zkrácena na jeden den, díky čemuž mohou být finanční prostředky dříve a rychleji přichystány k výběru nebo další investici. Nevýhodou se může zdát nemožnost využití šestiměsíčního daňového časového testu, které v případě obchodování akcií pomocí derivátu CFD DMA není možno využít. V případě krátkodobé spekulace však tento fakt nehraje roli.

Z CFD s přímým přístupem na trh tak zdá se vyrůstá zajímavý konkurent tradičnímu pojetí investování do akcií a bude velmi zajímavé sledovat, zdali jeho obliba bude stoupat podobně strmým tempem, jako tomu bylo v případě CFD na komodity a měny.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, CFD, deriváty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchodovat během výsledkové sezóny

20. 1. 2010 | Jiří Tyleček

Jak obchodovat během výsledkové sezóny

Obchodování na trzích je v průběhu roku ovlivňováno mnoha faktory. Některé mají svůj pravidelný řád a další přicházejí neohlášené. Výsledková sezóna amerických firem patří do první... celý článek

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

18. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Deset změn, které si svět zapamatuje po pádu Lehman Brothers

Pád Lehman Brothers a následné události z podzimu 2008 byly pro ekonomiku podobné jako pro bezpečnost útoky z 11. září 2001. Svět se změnil a my vám přinášíme deset změn, které budou... celý článek

Ze zlata se pro českého investora může stát past

18. 2. 2009 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Ze zlata se pro českého investora může stát past

Zlato je v očích investorů zase v kurzu. Jeho cena roste a měla by stoupat i v příštích měsících. Češi, kteří chtějí peníze investovat do žlutého kovu na delší dobu, by však měli odolat.... celý článek

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

17. 2. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

Příjem z prodeje akcií, dluhopisů, certifikátů či podílových listů daní drobný investor pouze v případě, že je drží po dobu kratší než šest měsíců. Dividendy ani přijaté úroky zdanit... celý článek

Partners Financial Services