Na běžném účtu ztrácejí úspory hodnotu. Vsaďte na dluhopisy

PR článek | rubrika: FINEXPO | 14. 8. 2023
Rekordní inflace nenechala kámen na kameni. Finanční sektor na to výrazně reagoval a lidé, kteří doposud nechávali své úspory na běžných účtech, začali pátrat po možnostech zhodnocení. Včetně dluhopisů.
Na běžném účtu ztrácejí úspory hodnotu. Vsaďte na dluhopisy

Zdroj: Midjourney

Komerční spolupráce

Inflace v posledních letech výrazně rostla. Počátkem roku 2021 činila jen 2,2 %, o rok později byla na 9,9 % a s příchodem letoška se přiblížila k 18 %. Řeč je tedy o růstu rekordním. Právě strach z inflace donutil část lidí změnit návyky. Začali hledat možnosti vyšších výnosů.

Vladimír Pikora

Zdroj: Dluhopisomat

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, pak spoluzaložil analytický dům Next Finance a později vlastní Pikora Invest.

Lidé si potřebovali někam převést peníze z běžných účtů a cílem se často staly termínované vklady. Zatímco v lednu 2021 bylo na termínovaných vkladech celkem 983 miliard korun, počátkem roku 2022 to bylo 1363 miliard korun a v polovině roku 2023 dokonce 2289 miliard korun. To znamená, že lidé více než zdvojnásobili objem termínovaných vkladů. Nesměřovaly sem ale jen peníze z běžných účtů, na to by nestačily. Lidé sem posílali i prostředky z jiných zdrojů. Najednou si uvědomili, že peníze nesmí zahálet.

Pokles výnosů se blíží

Někteří lidé šli dál. Neparkovali své peníze na termínovaných vkladech, ale uložili je do dluhopisů. Ty mají totiž jednu zásadní výhodu, člověk si v nich může výnos uzamknout na několik let. Na termínovaném účtu se nejčastěji ukládají na jeden rok a méně. To znamená, že až se začnou úrokové sazby snižovat, oni si budou stále držet slušný výnos. Sázka na pokles výnosů se blíží sázce na jistotu. Úrokové sazby jsou rekordní a inflace už poklesla pod 10 %.

Na růst inflace pochopitelně reagovaly úrokové sazby centrálních bank a následně i výnosy dluhopisů. Výnos desetiletého státního dluhopisu postupně rostl. Zatímco v lednu 2021 činil průměrný výnos 1,28 %, počátkem roku 2022 to bylo 3,12 %. Na začátku roku 2023 pak vzrostl na 4,47 %.

Pokud tedy někdo nakoupil dluhopis počátkem roku, následujících deset let bude kasírovat 4,47 %. Terminovaný vklad by mu sice aktuálně nabídl víc, ale jen po krátkou dobu. Dluhopis tento výnos garantuje na deset let.

Partner článku

Partnerem článku je Dluhopisomat, uživateli nejlépe hodnocený dluhopisový portál v České republice. Poskytuje služby emitentům vydávajícím dluhopisy a investory informuje o bezpečnějších emisích. Je součástí investiční skupiny CFG, která na českém finančním trhu působí přes deset let.

Ještě lepší zhodnocení přinášejí korporátní dluhopisy. Ty jsou z definice více rizikové než státní dluhopisy, ale také s sebou přinášejí vyšší zhodnocení. Podnikové dluhopisy nesou v průměru něco málo přes 8 %. Nicméně řada zajímavých dluhopisů i 10 či více procent.

Inflace tak nakonec vyhnala peníze z běžných účtů tam, kde se rychleji točí. Myslím, že tím nastala nová éra. Lidé zřejmě častěji zakotví u termínovaných vkladů a ti, kteří vyzkoušeli dluhopisy, už se jen těžko budou chtít vrátit k úrokově nezajímavým běžným účtům.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services