Dluhopis může být zajímavá investice. Jak se orientovat?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 7. 8. 2023
Nacházíme se v době vysoké inflace. Všichni přemýšlejí, jak naložit s penězi, aby inflaci převezli. Nechtějí, aby je připravila o hodně peněz. Lidé přemýšlejí nad diverzifikací. Mají akcie a chtěli by doplnit portfolio o dluhopisy.
Dluhopis může být zajímavá investice. Jak se orientovat?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Jenže na trhu dluhopisů se nevyznají. Normální člověk nemá dost sil, aby si prolustroval celý trh. Co s tím? Řešení je snadné. Pomůže Srovnávač dluhopisů. Je to portál, kde si lidé mohou porovnat firemní dluhopisy.

Srovnávač dluhopisů udělá práci za vás. Stačí si jen zadat, jaká kritéria (výnos, splatnost emise, riziko nebo třeba zajištění) vás zajímají, a srovnávač je porovná. Jeho analytici procházejí celý trh každý měsíc, a tak o něm vědí více než jiní.

Co je nového na trhu firemních dluhopisů?

Z analýzy plyne, že klesá vážený průměr výnosů podnikových dluhopisů. Zatímco v dubnu byl na 8,2 %, v květnu byl už na 8,1 %. Vahou se rozumí velikost emise, tedy její finanční objem. Velké emise tak pochopitelně ovlivňují průměrný výnos více než ty malé.

Pozorujeme tak už druhý pokles výnosů v řadě. Za poklesem výnosů je třeba hledat očekávání celého dluhopisového trhu, že růst úrokových sazeb skončil a koncem roku přijde naopak pokles. Stejně uvažuje i mnoho investorů, kteří nečekají, až výnosy poklesnou ještě více a dluhopisy nakupují již dnes.

Výnos si tím uzamknou i pro příští roky. V tom mnozí vidí zajímavou investiční strategii. Za dva roky může být inflace na 2 %. Výnosy budou třeba kolem 5 %, ale vy budete mít uzamčený výnos z minula třeba na 9 %.

Existují vůbec vysoko výnosné dluhopisy? Od začátku letošního roku spadá 20 % emisí do kategorie výnosu nad 10 %. Zhruba 46 % emisí má výnos v rozmezí 8 a 10 % a 25 % dluhopisů má výnos 5 až 8 %.

Jak klesá inflace, blížíme se k bodu, kdy výnosy budou vyšší než růst cen. To je zajímavé. V posledním roce totiž téměř všechny investice nesly reálnou ztrátu.

Zajímavé je sledovat objem emisí. Ten je nezvykle vysoký. Zatímco obvykle se podaří za měsíc vydat dluhopisy v rozmezí 3 až 5 miliard, v květnu byly vydány dluhopisy za 11 miliard.

Od začátku roku bylo 47 % emisí v kolonce do 25 milionů korun. Velké emise nad 25 milionů tak tvořily 53 % emisí.

Zajímavé je podívat se i na splatnost. Tady vidíme v posledních měsících růst. Zatímco v lednu byla průměrná splatnost 3,6 roku, v květnu to bylo 4,2 roku. To si vysvětluji tím, že firmy investují do delších projektů. Z čistě výnosového pohledu to není ale moc rozumné. Za rok bude pro firmy půjčování levnější. To, co je tedy pro investory příležitostí, je pro emitenty rizikem.

Lidé ale uvažují různě. Pro někoho je důležitý výnos, pro někoho splatnost, ale jsou i tací, kteří hledí na obor emitenta. Jsou to třeba stavaři a umí ohodnotit projekt. Tito lidé si vyberou dluhopis ze svého oboru. Jiní zase pracují v maloobchodě a chtějí dluhopis z této branže.

I to umí srovnávač dluhopisů z velkého množství setřídit. Zkrátka informační technologie nám zjednodušují investování.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services