Kouzlo dlouhodobé investice: Sázejte na obor, kterému rozumíte

Hledáním té správné investiční strategie se zabývá snad každý investor. Pojďme se spolu podívat, co na toto téma říká největší investor všech dob Warren Buffett.
Kouzlo dlouhodobé investice: Sázejte na obor, kterému rozumíte

Komerční spolupráce

Legenda světového investování začala s investiční kariérou už ve 25 letech se zhruba stem tisíc dolarů. Dnes se jeho jmění odhaduje na nějakých 60 miliard dolarů. Obchodní duch Warrena Buffetta se ale začal projevovat už dřív. Bylo mu pouhých čtrnáct, když za účelem dalšího pronajímání kupoval zemědělskou půdu v Nebrasce.

Klíčovou osobou, která mladého Buffetta ovlivnila na celý život, byl Benjamin Graham. Graham byl odborníkem na oceňování cenných papírů a Buffetta vedl na studiích na Columbia Business School. Právě na základě znalostí, které získal od Grahama, vytvořil Buffett své investiční strategie, které spočívají v investování do podhodnocených firem s potenciálem růst a vydělávat.

Investice pro každého

Nový seriál

Příště:
  • Žijete ze dne na den, nebo myslíte na budoucnost? Uzpůsobte tomu svůj způsob investování
  • Investovat svépomocí, nebo přes zprostředkovatele? Najděte svou cestu

Partnerem seriálu je společnost Topforex

Buffettova základní filozofie

Cílem hodnotových investorů, jako byl Graham a je Buffett, není levně koupit a co nejrychleji se ziskem prodat, nezajímá je spekulace. Hledají cenné papíry, jejichž tržní cena je malá ve srovnání s jejich vnitřní hodnotou. Toto podhodnocení bývá způsobeno pohyby na akciovém trhu v krátkém období, které Warren Buffett označil jako soutěž v oblíbenosti. Buffett ale počítá s tím, že pokud má firma zdravé jádro, funguje a má potenciál růstu, čas krátkodobé propady cen spolehlivě vyléčí. Jeho filozofie tedy staví na dlouhodobém držení podílů, čas je pro něj zhodnocující stroj.

Jak se vybírá, do čeho investovat

Podívejme se na některé investiční zásady inspirované Warrenem Buffettem.

Jedno z prvních kritérií je, aby firma podávala dlouhodobě dobré výsledky. To lze měřit mnoha způsoby, třeba pomocí rentability vlastního kapitálu. Tyto údaje ze zkušenosti nesledujeme pouze za poslední rok, ale minimálně za pět let zpátky.

Další kritérium je zadluženost společnosti vůči vlastnímu kapitálu. Warren Buffett dává přednost firmám, kde je poměr dluhu k vlastnímu kapitálu nízký. Jeho strategie preferuje generování zisku z vlastních zdrojů. Úrokové náklady na cizí zdroje mohou i u jinak fungující společnosti dramaticky snižovat zisk.

Buffett se spíš vyhýbá firmám, jejichž výrobky jsou k nerozeznání od konkurence (typicky firmy s komoditami).

Dalším kritériem buffettovské strategie je, jestli se s akciemi společnosti už nějakou dobu obchoduje. To souvisí s výš zmíněnou hloubkovou analýzou minulosti firmy, díky které lze lépe zhodnotit úspěšnost firmy a její potenciál.

Sledování těchto podmínek pomáhá odhadnout vnitřní hodnotu firmy.

Bez znalosti prostředí je každá strategie málo platná

Do odhadu samozřejmě zahrnujeme i tvrdá data, jako jsou právě zisky, tržby, aktiva. Najít firmy, které vyhoví podmínkám a zároveň jsou tržně podhodnocené, je velice těžký úkol. I v naší firmě na něm pracujeme, ale přiznejme si, takový investor jako Buffett se rodí jen jednou za sto let.

Typický znak jeho investičního stylu je, že neinvestuje do odvětví, kterému nerozumí. Znalost odvětví dává značnou výhodu při posuzování vhodnosti investice, laikovi můžou mnohé souvislosti zůstat skryty. Souvisí s tím i potřeba dokázat si představit, kam se produkt společnosti posune v příštích letech – správný dlouhodobý investor by si nad takovou otázkou měl lámat hlavu.

Dlouhá trať

Buffett doporučuje, aby se investor držel dlouhodobé hodnotové investiční strategie. Zdůrazňuje, že je důležité nenechat se strhnout chamtivostí nebo strachem a neměnit dlouhodobou hodnotovou strategii. Obecně tedy nepodléhat panice ani přehnanému nadšení.  

Psychologickou pomůckou pro odpovědné investiční rozhodování je chovat se i k drobné portfoliové investici se stejnou opatrností, jako kdybyste kupovali celou firmu. Je nutné si ale uvědomit, že se investiční příležitosti můžou naskytnout velice rychle a na krátkou dobu – vlivem různých okolností, a proto je nutné mít dostatek likvidních prostředků k dispozici, aby bylo možné investici realizovat.

Zlatá rada

Nic není černobílé a i Buffettovy přístupy mají mezi investory a ekonomy své kritiky. To ale nic nemění na faktu, že se jedná o jednu z nejúspěšnějších strategií a že se lze jejím studiem mnohé naučit. Neinvestovat do odvětví, kterému nerozumím, je pomyslnou zlatou radou na závěr letmého nahlédnutí do Buffettovy investiční strategie.

A vlastně ještě jedna by tu byla. Nejen pro investování – Buffett říká, že klíčové je investovat sám do sebe a věřit ve své schopnost, jinak člověk úspěšným investorem prostě být nemůže.


Kresba Warrena Buffetta:  Dmitriy Linchevskiy / Shutterstock.com

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+99
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services