Zpátky k základům

Zpátky k základům
Akciový boom je už dávno za námi, řadě investorů po něm zůstala velká kocovina a hlavně nechuť na nějaké další investice přímo do podniků. Odvrátit se od akcií ale nemusí být nutné, je třeba jen změnit způsob jejich výběru. Místo očekávaných zisků či tržeb se tak raději zajímejte o skutečné výsledky.

Všechny bubliny v historii akciových trhů vznikly z přehnaných očekávání. Ta se týkala buďto sektoru nebo geografické oblasti. V druhé polovině devadesátých let tak na akciových trzích "letělo" vše, co mělo něco společného s internetem nebo novými technologie, či například v půlce devadesátých letech byl obrovský zájem o region střední a východní Evropy a svou malou bublinu si tak zažila například i pražská burza. Po prudkém růstu akciových kurzů se investoři vydali se svými penězi jinam, ceny akcií začaly prudce padat, protože neexistovali domácí kupující a po čase si české akcie našly svou reálnou hodnotu. Podobně je tomu i s nedávným technologickým boomem. "Po prasknutí technologické bubliny se analytici vracejí k fundamentům, hledají racionalitu investice – reálnou vnitřní hodnotu firmy," říká Pavel Tichý ze společnosti ČSOB Asset Management a dodává: "zatímco v 90. letech se 'nafukovaly' budoucí očekávání růstu, zisků, podílu na trhu... a trh odhlížel od některých základních ekonomických principů, dnes se do popředí dostávají informace o P/E (Price/Earnings – poměr tržní ceny a zisku firma na jednu akcii) a dividendovém výnosu." Rozumný poměr P/E (v podstatě říká za kolik dolarů si kupujete jeden dolar ročního zisku) a pravidelně vyplácené dividendy ukazují na skutečnou hodnotu společnosti. Právě schopnost firmy vytvářet zisky - reálné peníze - je vlastnost, kterou většina technologických společností postrádala, v době poklesu je to ale asi to jediné, co dokáže přimět investory k tomu, aby do akcií investovali.

Fondy pro klesající trhy

Dividendová akcie po česku
I mezi pouhými několika tituly s kterými se na pražské burze skutečně obchoduje je možné najít skutečnou dividendovou akcii. Bývalý Tabák a.s., nyní Philip Morris má na české poměry velmi dlouhou a dobrou dividendovou historii. Dividendy vyplácí každoročně od roku 1993 a to v rozhodně zajímavé výši. Dividendový výnos (poměr vyplacené dividendy a tržní ceny akcie) se od roku 1994 pohybuje stabilně na úrovni deseti procent. Někteří analytici ji dokonce přirovnávají k dluhopisu. K tomu má přece jen trochu daleko. Před několika lety bývala díky pravidelným dividendám oblíbená mezi portfoliomanagery penzijních fondů. Změna zákona, která jim nařizovala do portofolií nakupovat pouze tituly obchodované na hlavním trhu pražské burzy však zájmu o ně učinila přítrž. Akcie českého Philipa Morrise totiž na tomto trhu nejsou. Důvodem bude pravděpodobně skutečnost, že společnost o sobě nechce zveřejňovat informace požadované burzou pro to, aby mohly být její akcie na hlavním trhu. Důsledná dividendová politika není v případě této společnosti ani tak lákadlem pro investory, jako spíše cestou, jak si majoritní vlastník může každoročně vyinkasovat své zisky. Spolu s ním se "svezou" i čeští akcionáři. Mezi dividendové akcie je možné zařadit i mateřskou společnost Tabáku - americký Philip Morris. Ta patří mezi společnosti vyplácející pravidelnou dividendu již po dlouhou řadu let. Její loňský výsledek není tak "dobrý" jako jeho české dcery. Dividenda 2,56 dolaru na akcie znamená dividendový výnos jen 7,08 procenta, zatímco česká pobočka vyplácela dividendu 1240 korun hrubého, dividendový výnos tak dosáhl 11,13 procenta.

Problém klesajících trhů netrápí jen kupující konkrétních akcií, ale i fondů. Akciové trhy si stále hledají své dno a kurzy akciových fondů, a to nejen těch zaměřených na technologie stále padají. I tady proto přichází čas vrátit se k "základům". Zatímco v období růstu je vhodná agresivní strategie, kdy se vyhledávají akcie s očekávaným růstem (u fondů byla zastoupena především těmi, které se zaměřovali na rostoucí obory – technologie, internet, telekomunikace...), v dobách, kdy akciové trhy padají je vhodnější nakupovat fondy s defenzivní strategii, to jsou takové, které nakupují akcie zavedených společností s historií počítanou na desetiletí. Ta většinou přináší jistotu stabilního vývoje i do budoucna, což je vlastnost, kterou nové internetové či technologické společnosti zatím mít nemohou. Tyto strategie bývají většinou postaveny na volbě firem podle nějakých pevných parametrů vázaných na hodnotu či výsledky firmy – například vyplácené dividendy či ukazatel P/E.

Jedním z příkladů fondů zaměřeným přímo na akcie podniků pravidelně vyplácejících dividendy je fond ING Global High Dividend investiční společnosti ING. Stabilní dividendová politika firmy je klíčovým kritériem pro volbu nakupovaných akcií. V portfoliu fondu tak najdeme firmy z oboru potravinářství, energetiky či bankovnictví. Díky volbě těchto defenzivních sektorů dosahuje fond na klesajícím trhu dobrých výsledků. Zatímco za poslední dva roky klesly světové akciové trhy (měřeno indexem MSCI World) o 45 procent, fond za tuto dobu dosáhl zhodnocení o necelá dvě procent.

Trochu odlišnou strategie, ale také s velkým důrazem na dividendové akcie má i fond ABN AMRO Global Leaders. "Fond se zaměřuje na lídry v oboru. První kritériem výběru jsou dobré fundamentální ukazatele, druhým je stabilní dividendová politika," popisuje jej Jan Žák ze společnosti ABN AMRO. Mezi pět titulů s největším podílem v majetku fondu je Porsche, Deutsche Bank, Wallmart, AXA a Dell. Všechny tyto společnosti existují po řadu desetiletí, dlouhodobě vykazují dobré výsledky a pravidelně vyplácejí dividendu. To platí i o společnosti Dell, která je sice z technologického oboru, ale má již téměř dvacetiletou historii.

Tyto dva fondy rozhodně nejsou jedinými zástupci defenzivní strategie investování. Tu můžete očekávat také od fondů investujících do stabilních sektorů – potravinářství, rozvodných společností, nemovitostí. Současná výhoda těchto sektorů – menší výkyvy akciových kurzů se může na rostoucích trzích stát nevýhodou. Obor podnikání, který bude zrovna "in", jako byl například před několika lety internet, bude vykazovat vysoký růst akciových kurzů, zatímco vaše defenzivní akcie porostou znatelně pomaleji. I tady je ale otázkou, jak dlouho tento rozdíl vydrží. Před třemi lety, na vrcholu internetové horečky by se asi těžko hledal nějaký obhájce konzervativního investování – jeho výnosy totiž byly podstatně nižší než ostatních, dnes je ale na tom podstatně lépe než ti, kteří vložili své peníze do internetu (či jiného zrovna módního sektoru).

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Díváte se při koupi cenného papíru na výši dividendy? Myslíte, že tento způsob zhodnocování investic zažívá renesanci? Pro koho jsou podle vás dividendy výhodné? O své názory a připomínky se můžete podělit s ostatními čtenáři!

Psáno pro exkluzivní měsíčník The Prague Tribune.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2002 18:37, CSrypastchek

...můj perimetr zabírá především tady tento prostor. Jinak souhlas, já spíše koukám nyní po Evropě. Je třeba se zaměřit na ty firmy, které budují ať tím či oním způsobem závislost lidského bučáka na čemkoli...

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 11. 2002 10:49, TGP

Žeby nějaký zapšklý investor, který nechce nést odpovědnost za své chyby a hází špínu na všechny strany? Jak můžete autora z něčeho obviňovat, když vůbec netušíte, co a jak psal?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services