Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 12. 6. 2015 | 70 komentářů
Plují sem samí chlapi, válečníci, ekonomičtí migranti, takové nezachraňovat. Jistě. A jak jste na to všechno, prosím pěkně, přišli?
Vysvětlete mi to potápění imigrantů jako malému dítěti

Dobře, tak chcete lodě s uprchlíky na Středozemním moři obracet zpátky do Afriky anebo rovnou posílat ke dnu, zkrátka ty lidi pomaleji nebo rychleji zabít. S tím nemám problém. Obdivuju naopak vaši statečnost: nastavit takhle drsná pravidla pro běžence a dobrovolně tím sebe a své rodiny navěky připoutat k flíčku mezi Německem a Ruskem, to chce charakter.

S čím ale malý problém mám, jsou argumenty, jakými to obhajujete. Je vás kolem tolik, až se mi nechce věřit, že byste se všichni pletli. Jenom bych potřeboval, abyste mi to někdo vysvětlil jako malému dítěti, protože nad tím asi moc přemýšlím.

Tak třeba: prý jsou na těch člunech samí chlapi. Možná to tam vidím sám, ale přijde mi, že zrovna tenhle chlap z některých úhlů vypadá jako osmiletá holčička a jeho kámo jako padesátiletá paní. Maskovaní islamisté? Placení figuranti Hate Free? Fotky ve skutečnosti pořízené Teplicích? Určitě to má nějaké rozumné vysvětlení, jen k němu potřebuju navést.

Muži mají mezi žadateli o azyl v Evropě (nejen té jižní) převahu, to nepopírám. Ale rohatej mi nakukává, že ze zemí zasažených válkami mají mladí muži extra dobré důvody utíkat, protože zatímco všichni ostatní trpí jen v místech přímo zasaženými boji, tyhle kluky povolávají do armády z celé země. Taky mi nakukává, že mají ženy kvůli obchodu s bílým masem víc důvodů bát se osamělé cesty do neznáma.

Třeba máte nějaké lepší vysvětlení, jako že to jsou bojovníci Islámského státu, varují před tím zcela nezaujatí Egypťané a Libyjci. To by dávalo perfektní smysl – když Evropané létají bojovat do Iráku a Sýrie, musí takzvaný Islámský stát poslat nějaké hráče na střídačku, aby… prostě proto. A dělá to tou nejpomalejší a nejriskantnější cestou, plnou náhod a výslechů od imigračních úředníků. Chápu to správně?

Pak tu máme další odhalení: migranti do Evropské unie chtějí z ekonomických důvodů. Poslyšte, nepřijde vám, že by si s námi mohli v tomhle ohledu výborně rozumět? Ale vážně: i kdyby to ekonomičtí imigranti byli, co přesně vám na takových přistěhovalcích vadí? Že má Arab ve večerce otevřeno do půlnoci, a bojíte se, jestli jednou neodpálí zavíračku a nepofrčí nonstop? Děsíte se toho, že konkurenční boj palestinských směnárníků rozkolísá kurz chorvatské kuny? Budou vás příznivci konzumního životního stylu rušit při vašem poustevničení?

Proti tomu je tu tedy ještě taková malá nepříjemnost, totiž statistiky uprchlíků zachycených na moři. Víc než čtvrtina jich utíkala ze Sýrie, ale možná zvládnete vysvětlit, že když někdo přišel o byt, o ulici a dokonce o celé město, tak je to vlastně ekonomický uprchlík. Na druhém místě je Eritrea, která díky příkladné péči o lidská práva získala přezdívku „Severní Korea Afriky“. Třetí je Afghánistán, kde se posledních 35 let neválčí a počet obětí taky nesouhlasí.

Nakonec by mě ještě hrozně zajímalo, jak si představujete ten rádobykorektní nápěv, že těm lidem musíme pomáhat v lokalitách, odkud utíkají, ne až v Evropě. Já si to totiž představuju jako takovou komickou jednoaktovku na břehu Lampedusy:

Anketa

A co si myslíte vy?

  • „Otočit člun!“
  • „Ale my se potápíme! Vytáhněte nás!“
  • „To nejde, to víte, předpisy. Ale máte naše slovo, že hned zítra pošleme do táborů v Turecku nějaké balené vody, a až bude po všem, Češi věnují novému Damašku plastiku od Davida Černého.“
  • „Nedělejte si šašky a vytáhněte nás!“
  • „Musí vám stačit, že vám hned zítra začneme pomáhat ve vaší zemi.
  • „Ale my jsme z Afghánistánu! Nám už jste pomáhali a…“
  • „… a já jsem z Iráku, u nás to samý…“
  • „… a já z Libye –“

Určitě existuje nějaký způsob, jak můžou tentokrát západní země pomáhat lidem na jihu a východě, aniž by z toho vzešli noví uprchlíci riskující život na moři. Když o něm víte, sem s ním. Ale jak už jsem napsal: možná nad tím, čím omlouváte obracení nebo rovnou potápění člunů, jenom zbytečně moc přemýšlím. Možná je to jen takové plácání výmyslů ve snaze zamaskovat, že k smrti nenávidíte někoho, o kom nic nevíte a vědět nechcete.

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-170
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 70 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 6. 2015 12:21, Tomáš

Kašpárku vy jste kapitální idiot a ignorant...nevážíte si bezpečného života ? fain, nasedněte na ten člun na zpáteční cestu a vyměňte se kus za kus !!!

+176
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 6. 2015 12:10, Radka

Zcela upřímně, jsem totálně zděšená. Z počtu záporných hlasů, z nadávek a inzultací, z toho, kolik lidí je ochotno zapomenout na veškerou lidskost a v zájmu strachu o své pohodlí se přidat na stranu demagogů. Zkusím pár dalších informací, třeba někdo z těch, kdo dali záporný hlas, pochopí:

1. Demagogův argument "ekonomickými imigranty"
Jste (ošklivý) ekonomický imigrant, když se snažíte dostat někam, kde má vaše novorozené dítě 32,5!!!x vyšší šanci na přežití kojeneckého věku? A kde máte reálnou šanci žít 2!!!x tak dlouho?

2. Demagogův argument: na palubě jsou mladí muži = "ekonomičtí" nebo "teroristé"
Pan Kašpárek má určitě pravdu ohledně útěku před vstupem do armády, ale myslím si, že to není hlavní motivace. Motivací je ekonomie nejhrubšího zrna, ekonomie přežití: Imigrace spojená s vysokým rizikem, fyzickou zátěží, velkou vzdáleností a vysokými náklady NIKDY není záležitostí dětí a starců, žen se týká jen okrajově. I když jde celé rodině o život, musí jednat ekonomicky (a možná tím spíš). Vysílá tedy toho člena, který:
A) má nejvyšší šanci (nebo vůbec nějakou šanci) útěk přežít
B) není klíčový pro přežití rodiny na stávajícím místě
C) má reálnou šanci dostat posléze "ven z pekla" nejvíce dalších členů rodiny.
= na koho to slovo padne? Samozřejmě na mladého zdravého muže (pokud takového rodina nemá, tak na mladou zdravou ženu).

3. Demagogův argument: Bojujeme o své životy
Ne, vážení, to oni bojují o holé životy. Doslova. My bojujeme jen o své pohodlí. O možnost nadále spotřebovávat, využívat štědrých sociálních systémů, nadávat v hospodě na politiku, jezdit si, kam je libo... a nalhávat si, že co je za našimi hranicemi, není naše věc. Jenže kdo má v takovém boji větší sílu a oprávněnost?

Co tím chci říct? Máme možnost pomoci: doslova každý z nás. Projekty typu adopce na dálku dávají vzdělání dětem třetího světa, aniž by je vytrhly z jejich kultury, a pomáhají komunitám zlepšovat své prostředí. Pro Evropana maličký peníz, pro člověka v těchto zemích hotové jmění, navíc v podobě nastartování schopnosti pomoci si sám. Produkty Fair Trade? V podstatě totéž, ale navíc nejde o charitu, "jen" o přiměřenou cenu za práci a suroviny. Existuje i spousta dalších způsobů, jak pomoci z místa jednotlivce.

A ti, kteří už jsou u našich hranic? Přijměme je. Bez jakýchkoli sociálních výhod kromě startovní pomoci k prostému přežití a umožnění vydělat si na sebe prací. Vzdělávejme je: naučme je, jak se o sebe do budoucna postarat sami, ve své domovské zemi. Dejme jim jasně najevo, že je to na dobu určitou. Že se tu mají naučit, jak pomoci své zemi. A že jakmile v jejich zemi válka skončí, spoléháme právě na ně, že ze zpustošené země udělají opět domov.

-36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (70 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

10. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

Úřední provokace odhalila všudypřítomné pokrytectví: majorita chce po Romech přizpůsobivost, ale pokud jsou předem vyloučeni z trhu s bydlením, sebevzornější chování je z ghetta stejně... celý článek

Šimon Pánek: Brutalitou a mírou násilí připomíná Sýrie Čečnu

15. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Šimon Pánek: Brutalitou a mírou násilí připomíná Sýrie Čečnu

„Nedávno byla zveřejněná zpráva, která mluví o tom, že jen za těch pár let umučila v Sýrii vládní strana kolem 11 tisíc lidí. A je potřeba zdůraznit, že to nejsou lidé, kteří byli zastřeleni... celý článek

Tátové uhasili oheň, aby nebylo vidět, jak jídlo vypadá

21. 12. 2013 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Tátové uhasili oheň, aby nebylo vidět, jak jídlo vypadá

„Před Vánoci jsem byla v Kotvě a dívala se, kolik lidé utrácejí peněz za naprosté nesmysly. Pořád jsem musela myslet na to, co by se za to dalo koupit v Pucamarce a jak by to pomohlo... celý článek

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

18. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

Dejte dítěti vzdělání a dáte mu to nejcennější – šanci na nezávislost a lepší životní perspektivu. To je první z řady argumentů, kterým Arcidiecézní charita Praha přesvědčuje dárce,... celý článek

Hana Malinová: Nikdy nevíte, jestli přišel jen za sexem, nebo chce pomstít lidstvo

21. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Hana Malinová: Nikdy nevíte, jestli přišel jen za sexem, nebo chce pomstít lidstvo

Rázná, ale nesmírně srdečná žena, která si nebere servítky a věci nazývá pravými jmény. Tak na mě zapůsobila při našich dvou setkáních Hana Malinová. Socioložka, hudebnice, autorka... celý článek

Partners Financial Services