Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 10. 4. 2015 | 24 komentářů
Úřední provokace odhalila všudypřítomné pokrytectví: majorita chce po Romech přizpůsobivost, ale pokud jsou předem vyloučeni z trhu s bydlením, sebevzornější chování je z ghetta stejně nedostane.
Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

Kdybyste hledali myšlenku, na které by se v české politice dokázali shodnout skoro všichni, od liberálních komunistů, přes socialisty, zelené, lidovce, topku, ódéesáky až po svobodné, zněla by: ať o postavení lidí víc rozhodují jejich výkony než původ.

Ne že by to byla shoda jednoznačná. Levice a pravice se bude vždycky přít o to, jak aktivně má stát dorovnávat hendikepy na startu. Skeptici zatím budou rýpat, že původ a výkony úplně oddělit nejdou. Přes rozpory a pochyby ale zůstává tenhle ideál meritokracie tím hlavním, čím se polistopadový režim odlišuje od svých totalitních předchůdců. Slibuje totiž, že vaše místo ve světě už dopředu neurčí váš třídní původ, čistota vaší rasy anebo vaše příslušnost ke stavům, ale především vaše schopnosti a píle.

Teoreticky by to mělo fungovat báječně: stimulovat v lidech podnikavost, pracovitost a osobní zodpovědnost.

V praxi se akorát nesmíte jmenovat Žiga.

Anketa

Co to Lakatoš říká, než ho Igor Hnízdo umlčí svým Až jindy?

Volná směna a osobní zodpovědnost? Jen pro Nováky

Úřad ombudsmana ještě pod vedením Pavla Vavařovského – zvýrazňuji to, protože hejty sklízí jenom jeho nástupkyně Anna Šabatová – nechal romskou figurantku poptávat nájemní bydlení na Ústecku. Dopadla podobně jako nedávno figurant Deníku „L. Žiga“ v Plzni: bylo pro ně prakticky bez šance už jen se dostat na prohlídku bytu.

Zvýrazňuji podruhé, protože kritici této provokace polemizují s něčím jiným, než na co úřad upozorňuje. Václav Klaus ml. píše, že kdyby měl byt, „řadě Romů by ho pronajal, řadě Romů by ho nepronajal“. Sama ombudsmanka ale v rozhovoru pro DVTV připomněla, že byt může pronajmout, komu chce, jen z toho nesmí vyřadit nikoho předem. A přesně to se v obou testech realitních kanceláří stalo. Když máte blbé příjmení, v Česku prostě nemáte přístup na podstatnou část trhu s bydlením. Bez jakéhokoliv ohledu na vaše výkony, v tomto případě na to, jak zvládáte dodržovat základní pravidla, jako že nájem se platí včas a vybavení se neničí.

Volný trh není jediné dobrodiní liberálního režimu, které je vám s příjmením Žiga, Oláh nebo Lakatoš upřené. Tím druhým je princip, podle kterého má člověk být hodnocený v první řadě za svoje vlastní skutky. Odmítá ho dokonce zástupce ombudsmanky a sociální demokrat, Stanislav Křeček. Ten v parafrázovaných odpovědích v článku na webu TV Nova nejprve přirovnává situaci Romů „k řidičům – seniorům. Ti také od určitého věku musejí předkládat potvrzení od lékaře, že jsou zdravotně schopni řídit auto.“ Což je ale, jak jsme si právě vysvětlili, zavádějící analogie a hrubé nepochopení odhalené diskriminace. Přesný příměr by vypadal tak, že by sebelepší a sebezdravější řidič dostal v šedesáti stopku, aniž se někdo o jeho stav vůbec zajímal.

Další rozdíl: za volantem můžete snadno zabít, ale byt lze přinejhorším vybydlet, což se dá rozumně pojistit vysokou kaucí. Tu ostatně zmiňuje i sama Šabatová v DDTV, a je na pováženou, když tržní (a stále ještě teoreticky diskriminující) řešení najde dřív ombudsmanka obviňovaná z neomarxismu než takový Václav Klaus ml.

Naprostým popřením principu osobní zodpovědnosti je pak tato úvaha: „Podle Křečka leží náprava v samotných Romech. Ti musí zlepšit svoji reputaci u spoluobčanů, aby ti automaticky nepředpokládali, že Rom = neplatič a ničitel bytu. Jenže chtějí se v tomto Romové změnit? Křeček pochybuje.“ Jak se, prosím, můžou Romové změnit? Jak se může změnit nesourodé etnikum bez vlastního státu, skrz který by mohli vymáhat po ostatních dodržování nějakých všeobecně závazných pravidel? Nijak, tak jako se nemůžou změnit zrzouni, lesby nebo trpaslíci. Pracovat na sobě může jedinec, ne pestrá skupina docela cizích lidí, do které se rodíte, ze které nemůžete vystoupit, a se kterou vás pojí jen odstín kůže a někdy ani ten ne – proto se taky někteří začlenění Romové ke svému etnickému původu nehlásí. Tak vzniká začarovaný kruh, ke kterému pomáhá svou kletbičkou i Křeček, placený od toho, aby jej pomáhal prolomit.

Alena Vlachová a děti bez dluhů

Alena Vlachová

Specialistka na obchodní a pracovní právo, poskytuje služby velkým klientům a korporacím. Před časem se však rozhodla vrhnout ještě jiným směrem: vyrazila do boje proti zmetku v českém zákoně a nesmyslným dluhům za popelnice, kvůli kterým začínají děti z dětských domovů dospělý život „v péči“ exekutora. Rozjela projekt Děti bez dluhů. A brzy narazila na další problém: exekuce, do kterých se děti z dětských domovů dostávají kvůli tomu, že v době, kdy žily u rodičů, jely na černo – protože jednoduše neměly na výběr.

Připomeňte si rozhovory s Alenou Vlachovou o popelnicových dluzích:

Nejde jen o Romy

Popírání meritokratických ideálů se v Česku samozřejmě netýká jenom Romů, ostatně ne každý Žiga je černý a ne každý černý je Žiga. Společenský status se dědí i mezi bílými. Jen v poslední době to ukázala třeba společná analýza Českého statistického úřadu a Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické, podle které má většina populace stejné vzdělání jako rodiče, anebo kampaň Děti bez dluhů. Přiznám se, že když jsem poprvé narazil na příběhy mladých lidí, po kterých exekutoři vymáhají dluhy vzniklé v jejich dětství vinou rodičů, myslel jsem, že jde o hoax. A ono ne.

Z pilíře liberálního režimu, totiž víry, že jednání jednotlivce je pro jeho místo ve společností víc určující než jeho původ, se stává fraška. Úřad ombudsmana narazil na jeden z mnoha dokladů toho, že někteří lidi se můžou snažit sebevíc, ale jejich výkony stejně nebudou skoro nikoho zajímat. Všeobecná bagatelizace problému, ke které přispěl i zástupce ombudsmanky, pak připomíná, že společnost zná jen jednu odpověď na volání po sociální prostupnosti: „Až jindy, Lakatoši.“ A protože jakákoliv zmínka o Romech publikum rozpiňďouří, málokdo si v tom amoku uvědomuje, že se s tímhle problémem nepotýká zdaleka jenom Lakatoš.


Úvodní foto „Není válka, všude mír, tak se taky podle toho budeme chovat“ – Profimedia

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2015 9:41, Slávek

Ano, tento defétismus konkrétního etnika se někomu moc dobře hodí. Parazitům, kteří
se snaží vytvořit dojem rasistických Čechů, sluníčkovým parazitům, kteří v záři svého počítače, placeni
"neziskovkami" z bůhvíjakých zdrojů, udělují knížecí rady.
Cituji: Jak se může změnit nesourodé etnikum bez vlastního státu,
skrz který by mohli vymáhat po ostatních dodržování nějakých všeobecně závazných pravidel?
Romové jsou u nás od nějakého 14. - 15. století. Docela dost času na nějakou tu integraci, řeklo by se.
Přesto stále slyšíme, jak je k nim svět nespravedlivý, každý je diskriminuje, úřady, školy, policajti
jsou na ně zlí a oni jsou vlastně obětí nějaké sociální pasti
Jak je možné, že Vietnamci, kteří k nám přicházejí někdy od 60. - 70. let, nežehrají,
že nemají práci, že je k nim osud nespravedlivý, jak jsou ve svých právech diskriminováni.
Jak je možné, že jejich děti ovládají češtinu perfektně (na Youtube si toho najdete spoustu),
že jsou často premianty na základních a středních školách. Jak to, že, sakra neslyšíme
o Vietnamských kapsářích, o bytech vybydlených Slováky, Ukrajinci nebo jinými menšinami?
Proč, pane Kašpárku, PROČ o nich nic neslyšíme? Že by to bylo třeba tím, že příslušníci
těchto menšin vzali svůj osud pevně do vlastních rukou, ukazali nám, jak umějí makat.
Mimochodem, kolik je Vietnamců vedených na úřadech práce?
Proč pořád sledujeme nevímkým placené kampaně (mypracujeme)
o úspěšných rómských boxerech, tanečnících, zpěvácích?
Proč pořád jen Rómové? Proč třeba ne Poláci, Řekové, Arméni?
Sorry, ale společnost si NIKDY nebude vážit někoho, kdo pořád brečí, stěžuje si,
kdo svého původu naopak zneužívá jako páky pro neoprávněné výhody. Naopak, česká společnost
ocení toho, kdo sem přijel třeba jen s pár korunama v kapse, nezlomil se, zatnul zuby
a prosadil se. A může se jmenovat třeba Jang-c'-ťiang.

+110
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2015 10:27, RM

Zkuste se na chvíli posadit a zapnout fantazii. Představte si, že takový, jaký jste, tedy pracovitý, slušný, platící všechny své pohledávky včas a celkově dostávající svým závazkům... vstoupíte do tramvaje ... a všichni pasažéři se chytnou za peněženky. Na první pohled jste pro ně zloděj.

Představte si, že hledáte práci, ale pokud se předem posílá životopis, nikdy se vám nikdo neozve. Když ověřujete telefonicky, odpovědi jsou ve škále od rozpačitých až po hrubé - ale vždy odmítavé. Když na pohovor přijdete bez předchozího odeslání CV, trvá tento extrémně krátce a personalista odvrací oči...

Představte si, že když jdete po ulici, někteří lidé přecházejí na druhou stranu. A kdykoli proti vám jde někdo bez vlasů, stoupá vám srdeční tep - naposledy jste utekl jen tak tak.

Nestačí? Tak teď si představte totéž, jen v hlavní roli ne sebe, ale své dítě. Jak mu vysvětlíte, že přestože vyrostlo ve slušné a spořádané rodině, chová se naprosto vzorně, je pracovité a slušné po vás..., musí podstupovat denně takové ponížení? Myslíte, že mu jako vysvětlení bude stačit, že lidé s podobným jménem nebo barvou pleti měli dost času na to, aby se přizpůsobili?

Jsem skoro blond a oči mám modré. A stejně tak moje děti. Ale při téhle představě mě jímá hrůza.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Investiční byt: Kdo bude váš ideální nájemník?

11. 3. 2015 | Vladimír Zuzák | 17 komentářů

Investiční byt: Kdo bude váš ideální nájemník?

Nájemníci jsou váš zdroj příjmů, proto zvažujte dopředu, komu budete investiční byt pronajímat. A podle toho si byt vybírejte. Ideální nájemník je ten, koho byste měli mít na mysli,... celý článek

Mám jedenáct roků a exekuci na krku. Dluhová mašinerie drtí děti bez rodičů

22. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 25 komentářů

Mám jedenáct roků a exekuci na krku. Dluhová mašinerie drtí děti bez rodičů

Martinovi bylo sedm, když jel s mámou tramvají a revizor je chytil bez jízdenky. Dnes jedenáctiletý chlapec žije v dětském domově a má na krku exekuce na téměř sedmdesát tisíc. Jeho... celý článek

Rusák je cigoš lepších lidí

9. 5. 2014 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Rusák je cigoš lepších lidí

Jakmile jde o Rusy, paušalizace a kolektivní vina nesmrdí ani liberálně ekologickým politikům.

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

25. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Sociálně vyloučení neleží na kavalci. Pracují. Jenže načerno

Řadu let pracovala jako vedoucí na Úřadu práce v Mostě. Chanov i problémy lidí „na okraji“ zná z blízka. Teď se věnuje řešení nezaměstnanosti v Agentuře pro sociální začleňování. V... celý článek

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

11. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

Do terénu vyrážejí vyzbrojeni očkováním proti žloutence typu A a B. „Zaměstnancům ho platíme hned po nástupu,“ říká Radka Kunešová, koordinátorka programů Člověka v tísni v Ústí nad... celý článek

Partners Financial Services