Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf? Kalkulačka ošetřovného

Co dostanete, když zůstanete doma na paragraf? Kalkulačka ošetřovného
Ošetřovné jako jednu z dávek nemocenského pojištění můžete čerpat v různých situacích. Ne vždy je podmínkou nemoc dítěte. „Na paragraf“ se můžete starat i o nemocnou babičku, ženu bezprostředně po porodu či o zdravé dítě mladší desíti let.

Nejdříve je třeba si ujasnit, že na ošetřovné má nárok zaměstnanec. Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, proto je základní (ale ne jedinou) podmínkou pro jeho přiznání, aby si člověk platil nemocenské pojištění. Pokud jste OSVČ, na ošetřovné zapomeňte, i když si nemocenské pojištění platíte. Totéž platí i pro člověka, který je nezaměstnaný.

Zákon o nemocenském pojištění vymezuje ještě několik skupin lidí, kterých se nárok na ošetřovné netýká. Namátkou jmenujme například zaměstnance pracující na základě dohody o pracovní činnosti, lidi pracující z domova, zahraniční zaměstnance či dobrovolné pracovníky pečovatelské služby.

Ošetřovné až na 16 kalendářních dní

Ošetřovné se proplácí už od prvního dne. V tom je rozdíl od nemocenské, tedy náhrady mzdy, kterou vám zaměstnavatel v případě vaší nemoci vyplácí až od čtvrtého dne nemoci. Ošetřovné vám vyplatí příslušná okresní správa sociálního zabezpečení (v Praze Pražská správa sociálního zabezpečení, v Brně Městská správa sociálního zabezpečení) a to maximálně na dobu devíti kalendářních dní. To znamená, že vám stát platí ošetřování i přes víkend.

Pokud jste osamělý rodič a máte v trvalé péči dítě ve věku do 16 let, které ještě neukončilo povinnou školní docházku, máte nárok na ošetřovné až po dobu 16 kalendářních dní.

Další rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, kolik můžete dostat jako peněžitou pomoc v mateřství, kolik jako rodičovský příspěvek a kolik na přídavcích na děti.

Jestliže se dítě uzdraví, ve škole bude třeba jeden jediný den a opět onemocní, můžete znovu čerpat devět (respektive 16) dní ošetřovného.

V ošetřování se mohou rodiče, ale třeba i babička, pokud s nemocným dítětem bydlí ve společné domácnosti, vystřídat. To je možné ale udělat pouze jednou. Ovšem na dobu poskytování ošetřovného to nemá žádný vliv. Pokud například bude od prvního do pátého dne s dítětem doma matka, tak otec má na ošetřovné nárok jen na zbývající čtyři dny (šestý až devátý den). Nemůže se mu opět počítat plných devět dní.

Onemocní-li vám dítě a vaše partnerka či partner je s ním doma na mateřské nebo rodičovské, nárok na ošetřovné na nemocné dítě nemáte, Jiná situace ale nastane, pokud ten (či ta), kdo se o dítě stará, onemocní, utrpí úraz, je v karanténě, zkrátka o dítě nemůže pečovat. Pak vám nárok na ošetřovné náleží.

Ošetřovné i při péči o zdravé dítě mladší 10 let

Může se stát, že z důvodu epidemie, havárie či jiné nepředvídané události, zavřou školku nebo školu, kterou navštěvuje vaše dítě mladší deseti let. Nebo může být dítěti nařízena karanténa. I v těchto situacích máte nárok na ošetřovné po dobu devíti, popřípadě 16 kalendářních dní.

Při péči o dítě starší deseti let z důvodu uzavření školy vám ale ošetřovné nenáleží.

Ošetřovat na paragraf můžete i nemocnou babičku

Na ošetřovné budete mít nárok i tehdy, pokud onemocní dospělý člen vaší rodiny – například váš manžel či manželka nebo třeba babička. Člen rodiny, o kterého se budete starat a čerpat ošetřovné, s vámi ale musí žít ve společné domácnosti. Nemůžete tedy čerpat ošetřovné na nemocného rodiče, který žije jinde než vy. Budete-li se o něj chtít starat a nechodit do práce, musíte si vzít dovolenou.

Čerpat ošetřovné můžete i při péči o členku domácnosti, která porodila a její stav bezprostředně po porodu vyžaduje vaši péči.

Jak se vypočítá výše ošetřovného?

Ošetřovné se počítá z denního vyměřovacího základu a jeho výše od prvního kalendářního dne činí 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Anketa

Kdo u vás zůstává doma s dítětem, když je nemocné?

Denní vyměřovací základ je průměrný denní příjem v takzvaném rozhodném období. Rozhodné období je zpravidla 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém jste začali pobírat ošetřovné.

Příjmy v tomto období se sečtou, vydělí se počtem kalendářních dnů a získaná částka tvoří denní vyměřovací základ (DVZ). Ten se stanoveným postupem redukuje a z redukovaného denního vyměřovacího základu se počítají dávky nemocenského pojištění.

Z částky do první redukční hranice (838 korun) se u ošetřovného počítá 90 procent, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice (1257 korun) se počítá 60 procent, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice (2514 korun) se počítá 30 procent a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží.

Příklad výpočtu ošetřovného

Vyměřovací základ zaměstnance v rozhodném období posledních 12 měsíců byl 216 tisíc korun.

Denní vyměřovací základ (DVZ) před redukcí je 591,78 korun (216 000 korun : 365 dní).

Redukční hranice v roce 2012:

1. redukční hranice: 838 korun
2. redukční hranice: 1257 korun
3. redukční hranice: 2514 korun

Z částky do první redukční hranice se započítává 90 procent (591,78 × 90 procent = 532,60 korun). Zaokrouhleno na celé koruny je to 533 korun.

Denní dávka ošetřovného je 60 procent, tedy zaokrouhleno na celé koruny 320 korun (533 korun × 60 procent) za jeden kalendářní den.

Při devíti kalendářních dnech ošetřování bude ošetřovné 2880 korun (320 korun × 9 dní). 

Vysoká matika? Zkuste kalkulačku ošetřovného!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+217
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 4. 2012 11:56, alechin

Dobry den, tento clanek jsem potreboval presne pred dvema mesici. Zena je na MD s mladsim ditetem. Vscihni jak na potvoru jsme byli nemocni. Tak jsem sel k detskemu lekari s detmi, jestli muze napsat OCR (zena lezela). Tam mi rekli, ze mi to nemuzou napsat, protoze zena na MD a ze ta musi k lekari. Tak jsem prisel domu a zena naklusala k doktorovi, ten napsal ATB, prisla domu, ja sel pro papir a pro vlastni ATB, pak do prace nesl papir. A vite co em dorazilo? Je to dva tydny, kdy mi volali ze socialky, ze to je spatne, ze to nemuzu mit napsano na zenu, kdyz je na MD. Musel jsem pak "falsovat" doklad. Chtel bych vedet, kde je pravda.

+34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodičovský příspěvek pro ženy samostatně výdělečně činné

15. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Rodičovský příspěvek pro ženy samostatně výdělečně činné

Druhý díl seriálu věnovaného matkám podnikatelkám a matkám „zaměstnaným ve švarcsystému“ je tu. Minule jsme se zabývali mateřskou, teď se posuneme v čase o kousek dál. Přečtěte si,... celý článek

Jste žena samostatně výdělečně činná? Myslete na mateřskou!

9. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Jste žena samostatně výdělečně činná? Myslete na mateřskou!

„Žen samostatně výdělečně činných“ je v Česku požehnaně. Když přicházejí do požehnaného stavu, řadu z nich zaskočí, že kromě mateřských radostí je čekají také finanční starosti. Od... celý článek

Rodiny 2012: na přídavky jich dosáhne víc, větší volnost při čerpání rodičovské

16. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Rodiny 2012: na přídavky jich dosáhne víc, větší volnost při čerpání rodičovské

Od nového roku si některé rodiny s dětmi polepšily. Po zvýšení životního minima roste počet těch, kterým stát přispěje na porodném a na přídavcích na děti. Navíc rodiče s malými dětmi... celý článek

Porodné, mateřská a rodičovská. Stručně, jasně, přehledně

30. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Porodné, mateřská a rodičovská. Stručně, jasně, přehledně

Porodné, mateřská a rodičovská. Tři slova, která zajímají všechny nastávající rodiče. Pro velký zájem našich čtenářů přinášíme ještě jednou souhrnný přehled pro rok 2012. Najdete v... celý článek

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

Partners Financial Services