Dárek podnikatelům i továrna na švarcsystém. Paušální daň očima expertů

Paušální daň má drobným podnikatelům ulevit od papírování a prý i hrozby kontrol. Návrh projedná vláda a pak zamíří do parlamentu. Pokud to půjde hladce, má novinka fungovat už pro příjmy za rok 2021.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2020 21:12, pag

Citace / 28.06.2020 14:38

jenze prijem 1 mega u zivnostnika neznamena, ze ten 1 mega vydelal, ale musis od toho odecist naklady, ktery budou klidne i 900tis a zbyde ti jen 100tis ty loupezniku
Jenže on si ty náklady všechny odečte, zaměstnanec si náklady na auto a benzín, vzniklé dojížděním do zaměstnání neodečte. Kupodivu i jídlo na obnovu své pracovní síly nijak nezohlední a ani ten hajzlpapír, v tomto jsou kovaní podnikatelé, prostě optimalizují daně. To by byla paráda, kdyby si také zaměstnanci sami určovali, kolik na daních zaplatí.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2020 15:19, Já

OSVČ neplatí žádné daně a jen inkasují bonusy a natahují ruku na státu! Paušálem se nic nezmění - stále nebudou platit žádné daně a jen žádat nesystémové bonusy na děti apod. Máme nejvyšší zdanění závislé činnosti bezdětných na světě.

-31
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

19. 5. 2021 9:44 | Kuba Teplý

Dobrý den, je to lehce mimo téma, ale tahle diskuze je zajímavá :D tak se zeptám zde. Názory na odečtení daně z dárků pro zaměstnance se všude liší. Konkrétní dotaz. Kdybych nakoupil odsud třeba: https://www.e-abctiskarna.cz/p/reklamni-placky řekněme 100 placek, mohu si to odečíst z daní? Nemáte někdo zkušenosti s touto věcí? Děkuji :)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2020 18:55 | Rosťa

Jiné téma avšak s podnikateli související = Kurzarbeit
Kurzarbeit = krácená práce = dohoda tří stran (Zaměstnavatel -Stát- Zaměstnanec v zastoupení odborů) , že každý se vzdá části svého ,,zisku,,
65 % pospora v nečinnosti znamená, že zaměstnanec se vzdal 35% mzdy, stát se vzdal 60% dříve vybraného zisku = daní , které teď vrací do vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel. Konečně životaschopnost firem ohrožující 5% milosrdný odvod zaměstnavatele nepracujícímu zaměstnanci.
S cílem: 1) Udržet zaměstnanost tedy zamezit obtížím státu živit plně (resp.60% podporou) evidovaného uchazeče na UP. 2) Snížit zaměstnavateli vícenáklady, když by znovunabíráním přeplácel nastoupivšího uchazeče, do kterého by ještě musel investovat další finance a proplácený čas na zaškolení, dotovat jeho nižší produktivitu a vyšší zmetkovitost jakožto nezkušeného nováčka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2020 18:30

na strankach: penize-cz, sekce kalkulacky,vypocet-ciste-mzdy pak příkladový výsečový graf odváděných daní pro 40 tis hrubého.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2020 18:28 | Rosťa

Argument OSVč a firem že odvádí díky DPH více státu díky vyšíí sumě je liché. DPH opět zaplatí až konečný spotřebitel. Částku za přidanou hodnotu výrobku (přidaná = z surové klády se nadělají užitečné fošny, poté čalouník přidá na užitné hodnotě ap.), kterou tito podnikatelé hradí odvodem záloh DPH si násleně každý vyfakturují. sečtené dílčí DPH od různých podnikatelů (navyšujících/přidávajících užitek= hodnotu výrobku) tak zaplatíaž ten poslední v řadě= ten kdo službu nebo výrobek spotřeboval.Firmy jen částku (DPH) z celkové ceny postupně mezi ssebou navyšují o svůj podíl vykonané práce na výrobku. Častka DPH tak účetně narůstá ALE FINANČNĚ JI POCÍTÍ v sumě až spotřebitel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2020 18:18 | Rosťa

Porovnání čistého výdělku OSVČ versus zaměstnance stejné profese = elektrikář
ODS tím zavedením superhrubé sice chtěla zviditelnit jakou výši (soc.18,5%+ zdr.6,7%) odvádí státu zaměstnavatel. Avšak tím nechtěně posloužila dobré věci, že si zaměstnanci (ne OSVČ) uvědomí jakou další částku jejich mzdy za odvedenou práci si firma fakturuje do ceny za výrobek (náklady na mzdy +zisk pro firmu). Při koupi výrobku (např. auto, květiny) pak vše hradí konečný spotřebitel = zákazník. Nikoli že firma odvádí státu 18,5%+ 6,7% za zaměstnance ze svého. Zahradnictví ani Automobilka si ze zisku neukrajuje, ale veškeré náklady na mzdy převede do ceny výrobku/služby.
Je tedy konečně vidět, že ve skutečnosti při stejných vyfakturovaných nákladech za stejnou činnost si OSVČ domů odnáší více mzdy. SUPERHRUBÁ tak zobrazuje reálnou cenu zaměstnancovy odvedené práce.
Příklad: To že na prac. smlouvě má zaměstnanec (elektrikář) hrubou mzdu 40 tis. = 29.600 čistého + 10.400 ,,Na pásce viditelnou,, daň. Ve skutečnosti se zaměstnanec vzdal mzdy ze své práce dalších 18,5+6,7% = 13.600kč, které za něho ,,skrytě,, odeslal/nikoli státu ze svého zaplatil zaměstnavatel.
Tedy celkové zdanění zaměstnance bývá ca 41-43 % podle výše mzdy.
Znamená to, že kdyby si tentýž člověk vydělával jako elektrikář-OSVČ tak při stejných promítnutých nákladech si OSVČ nárokuje plnou (super) hrubou mzdu 53.600kč u developera nebo zákazníka= majitele opravovaného bytu. Z toho OSVČ odvede nějaký paušál a většina z 53.600kč mu zůstane. (může si odepsat až tři čtvrtiny daní které by hradil, kdyby byl elektrikář- zaměstnanec např. fy. ABB.)
Pohodlnější a konzervativnější zaměstnanec (elektrikář) tedy státu do pokladničky odvede PŘI STEJNÉ SAZBĚ za vykonanou práci více než elektrikář OSVČ a očekává v jakékoli krizi (nemoc, evidence na úř. práce, překážka v práci karanténou COVID-19) podporu státu, který jeho nastřádané peníze pouze přerozděluje.
Riskující a o sebe pečující OSVČ - odvádí do společného státního méně, reinvestuje svůj zisk do podnikání popř. si ukládá přebytky do nemovitostí a aut, apod. Neměl by tak natahovat ruku po státu a státní rezervě vybudované většinově od konzervativních zaměstnaneckých střadatelů ale sahat do své,,pokladničky,, kam mu stát nižším zdaněním, odpočty a dotacemi umožnil střádat. Logicky mu tak stát dal volnější ruku v hospodaření s penězi které by mu zdanil jako zaměstnanci.
Státy ani EU nevytváří zisky, pouze shromažďují kapitál zdaněním nadhodnot lidské práce a ty pak přerozdělují vybraným. Např. Dotace firmám a živnostníkům až 40C pořiz. ceny strojů + stát (ÚP) hradí proškolení zaměstnanců např. seřizovačů zámečnických a strojírenských firem, kterým pak stroje zůstanou = zvýší kapitál firmy tedy soukromý majetek (domácí pokladničku). Díky nadhodnotě práce (od UP dotovaného) dělníka, který by jinak ve firmě chyběl a nevytvářel jí zisky na dotovaných strojích , díky dotovanému prac. místu, pak celý ovčí systém zaměstnance funguje.
Zbylá nedotovaná částka 60% na pořízení stroje je většinou firmami brána na úvěry a tato investice + úroky bankám jsou opět rozpočítány firmou/OSVČ do ceny za výrobek který si opět pořídí a uhradí konečný spotřebitel. Tj nebýt státní a bankovní podpory investice + podpory dodáváním lidských zdrojů(zaměstnanců) celý byznis by jel na nižších obrátkách a nerostly by tak rychle zisky firem.
Nerozevíraly by se tak rychle nůžky v ocenění práce zaměstnance vs. soukromě podnikajícího. Viz elekrikář OSVČ účtující si hodinovou sazbu několikanásobně vyšší než eletřikář 8 hod prac. na lince drátující rozvaděče s vysoce efektivně normovanou prací a ořezanými časy na pauzy. Zisk z té nadhodnoty práce mzdově ,,nesprávně,, oceněného zaměstnance. Kapitál se tvoří z obírání druhých = těch konzervativních. Nebo přeplácením nedostatkových profesí = elektrikáře renovujícího byt zákazníka.
Shrnutí: 53.600kč hrubé zaměstnance = 40.tis na smlouvě (13.600kč jeho mzdy skrytě přeposíláno státu) = čistá 29.600kč. tj stát uloži do pokladničky 24.000kč 53.600 kč u OSVČ = odvod jen něco málo do pokladničky státu (paušál) – a zbylé z těch 24.000kč které stát vymáhá po každém PRACUJÍCÍM, pak OSVČ ponechá pro krytí jeho rizik (nemoc, dovolená, COVID-19). tj dává svobodu k rozmnožení ale nechává na holičkách = ŘÍKÁ ULOŽ SI JE DO SOUKROMÉ POKLADNIČKY a NENATAHUJ RUKU při Covid.
Je to jako ustrašený, při zdi se držící, pojistník u pojištovny (zaměstnanec) co se ze strachu o sebe postarat, pojistí na většinu rizik, ale stojí ho to měsíčně na odvodech,, pojištovně = státu,, 24tis měs versus Riskující, osamostanělý a odvážný podnikatel – co má státní pojistku na méně rizik ale může rychleji bohatnout.
Ustrašený a závislý ,,pojistník = zaměstnanec, pak také nemá nárok na dotace z té státní pokladničky do které skláda nejvíce a v největším počtu lidí. Státní nebo evropská výběrčí pokladna zcelí vše od drobných střadatelů a pak naporcováním do mega dotací rozdělí Odvážným a podnikavým = OSV4. Nikoli vrací zaměstnanci , ale navyšuje soukromý majetek nevratným poskytnutím 40 % investice do stroje. Do Podpory zaměstnavateli na proškolení zaměstnanců a tey efektivnosti zaměstnance, ze kterého pak ve spolupráci s moderním strojem soukromník vyždíme větší výkon = opět si zvýší soukromý zisk.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 7. 2020 20:54 | Petr V

to jsem rád, že tomu nerozumím sám...:)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 7. 2020 20:52 | Petr V

Takže, nejedná se o příjem, ale o obrat, tak jsem to pochopil!? Nad mega se musím stát plátcem DPH. Tak pak není co řešit. Paušál 80% vyjde stejně líp!! 1,6mega nákladů nejde udělat!! Zákon mi to nedovoluje, musím odepisovat, takže z toho zbytku stejně platím daň z daně! A pokud se jedná o zaměstnance, tak ty nic neplatí navíc, to platí zaměstnavatel!! Nechápu co to je za blábol....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2020 13:45 | pag

Všimli jste si, jak se z kovaného předlistopadového komunisty Dlouhého, stal nejpravicovější kapitalista? Jen když to nese. Z jeho charakteru se mi chce zvracet.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2020 8:19

jestlize zivnostnicek uplatnuje skutecny naklady, tak dani skutecny zisk a v pripade, ze je 1 mega, tak zaplati celkem tech 338tis, rozhodne ne jen 70tis jak nekteri mudrcove tvrdi, ty loupeznicku. a ty pohadky, ze si do nakladu na i rolicku hajzlpapiru jsou maximalne tak pro maly deti. to StBak babis je jinej kalibr, ten si presmeroval zisky z holdingu na capi hnizdo tak, ze si tam zadal fiktivni reklamy za 270mega, to by musela bejt polepena republika nekoli let. a kdyz na to upozornil nemeckej financak v 2014, tak to StBak babis, jako tehdejsi ministr financi, samozrejme zamaznul...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2020 21:12 | pag

Citace / 28.06.2020 14:38

jenze prijem 1 mega u zivnostnika neznamena, ze ten 1 mega vydelal, ale musis od toho odecist naklady, ktery budou klidne i 900tis a zbyde ti jen 100tis ty loupezniku
Jenže on si ty náklady všechny odečte, zaměstnanec si náklady na auto a benzín, vzniklé dojížděním do zaměstnání neodečte. Kupodivu i jídlo na obnovu své pracovní síly nijak nezohlední a ani ten hajzlpapír, v tomto jsou kovaní podnikatelé, prostě optimalizují daně. To by byla paráda, kdyby si také zaměstnanci sami určovali, kolik na daních zaplatí.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2020 14:38

jenze prijem 1 mega u zivnostnika neznamena, ze ten 1 mega vydelal, ale musis od toho odecist naklady, ktery budou klidne i 900tis a zbyde ti jen 100tis ty loupezniku
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2020 14:30

to sou zase lzi, to je az nehorazny. zamestnanec z mega superhrubyho zaplati na dani 125160 a na SP+ZP+NP 82089, celkem tedy 207249. k tomu za nej jeste zamestnavatel zaplati 253731 na ZP+SP+NP. OSVC z mega danenyho zisku zaplati 125160 na dani a 213500 na ZP+SP, tedy celkem 338660 a to v tom nema NP a ruci celym svym majetkem. tady evidentne nekdo zamerne lze v tom, ze prijem z prodeje nebo sluzeb automaticky prohlasuje za nezdaneny zisk a uplne zamlcuje, ze od prijmu musi nejdriv odecit naklady a vysledek je pak ten zisk pred zdanenim. to by pak mzdy zamestnancu musely vychazet z obratu firmy a jestlize StBakuv agrofert ma nejakych 160mld rocne na trzbach pri 30tis zamestnancich, museli by ste uvadet prumerne prijem zamestnance agrofertu cca 5 mega...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2020 22:39 | Pavell+

cit.

Podnikatelé s příjmy do milionu ročně a neregistrovaní k placení daně z příjmů
Tomu nerozumím
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2020 22:28 | Miguemgi

Nikdo vám nebrání stát se OSVČ.Pak zapomeňte na placenou dovolenou, placenou nemocenskou, benefity jako jsou stravenky atd.Naopak se připravte na vymáhání nezaplacených faktur.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2020 18:38 | Ajá

Zaměstnanec má jistotu, placenou dovolenou, nemocenskou a někdy i spoustu jiných bonusů od zamestnavatele. OSVČ má jen to co si skutečně vydělá ... Nevydělá-li nic tak stěně musí platit zdravotní i sociální ... Každý má možnost si vybrat co mu víc vyhovuje.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2020 18:33 | pag

Citace - doktor z nížin / 26.06.2020 06:51

Každý zaměstnanec má možnost se stát osvč. Není to jen otázka co člověk chce???? A ano zaměstnance postupně měníme za obory kde potřeba nejsou a můžeme jít cestou automatizace. Přeji hezký den
No to je mi logika, stejná jako byste lidem doporučoval, aby se stali bankovními lupiči nebo loupežníky. Je nutné, aby byla především spravedlnost, ta je mnohem důležitější než právo. Aby ten, kdo má vyšší příjmy, neplatil mnohem méně na daních než ten, kdo má příjmy nižší. Aby si všichni mohli odečítat od daní stejné položky a ne jen někteří. Současný stav je tak výrazně nastavený v neprospěch zaměstnanců jen proto, že všichni poslanci ze všech stran, včetně komunistů, jsou vedle poslancování ještě vždy podnikateli a tudíž si jdou sami sobě na ruku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2020 19:28 | Jansky15

Jak se budou kontrolovat příjmy živnostníků, kteří přijímají jen platby na bankovní účet?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2020 17:24 | jeník

No to je ale jejich boj
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2020 15:19 |

OSVČ neplatí žádné daně a jen inkasují bonusy a natahují ruku na státu! Paušálem se nic nezmění - stále nebudou platit žádné daně a jen žádat nesystémové bonusy na děti apod. Máme nejvyšší zdanění závislé činnosti bezdětných na světě.
-31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2020 13:03 | deprese

Citace - pag / 26.06.2020 06:15

Na to abych poznal, že je to nespravedlivé svinstvo proti zaměstnancům, nemusím být expert.
A že policajti a vojáci dostávají výsluhy je spravedlivé?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně

Miloš Endrle

podnikatel, Geewa

Lenka Bradáčová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Endrle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services