Šéf Mastercard: Banky by lidem měly připomenout, že za kvalitní služby se platí

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 27. 2. 2016 | 37 komentářů
„Přijde mi, že někteří klienti mají pocit, že jim banka musí úplně všechno poskytovat zadarmo. Když ale jdete ke kadeřníkovi nebo když čerpáte energie, tak za to taky platíte,“ říká Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko v pokračování našeho rozhovoru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2016 19:34, kodiak medvěd

Panu Lukešovi by měl někdo vysvětlit, že za půjčené peníze se platí. Pokud si banka půjčuje moje peníze, měla by si zvyknout, že mi za ně platí a to přinejmenším službami.

Ten pán jedním dechem mluví o zvyšování finanční gramotnosti obyvatelstva a o zvyšování počtu kreditních karet. Očekával bych spíš, že tyto veličiny půjdou proti sobě, ale zřejmě si pod pojmem finanční gramotnost někteří představují něco úplně jiného.

Konec konců, mně je celkem jedno, jestli platím kartou nebo hotovostí. Kartou zaplatím pouze tehdy, když to pro mě nebude dražší, než hotovostí. Mou výhodou je, že pamatuji dobu, kdy karty ještě nebyly součástí každé peněženky a lidi žili docela dobře i bez nich. První kartu jsem měl v devadesátých letech a ještě dlouho jsem ji používal jen k vybírání hotovosti z bankomatu. Když na to přijde, klidně své karty přestřihnu načtyřikrát a spláchnu do hajzlu a pan Lukeš se může jít se svým Mástrkárdem pást.

+86
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 2. 2016 9:04, Svoboda

Pane medvěd máte v tom trochu guláš. Ale hlavně, že zmiňujete finanční gramotnost :D
Nevím kde jste přišel na to, že bance půjčujete své peníze - 1) si je můžete kdykoliv vybrat 2) podívejte se na úrokové sazby 3) zjistěte si něco o tom, jak banky musí tvořit rezervy - regulace EU.
Pak zjistíte, že u velkých bank je Váš jistě obrovský :) vklad jejich nákladem.
Co se týče kreditní karty tak tu používám - proč bych neměl využívat cizí zdroje, když mě to nic nestojí a na výpisu svého účtu potom přehledně vidím pravidelné platby a pak jeden balík dorovnání kreditní karty, ve kterém jsou schované všechny drobné platby kartou.
Zaplatit měsíčně částku jako za jedno pivo v hospodě mi nepřijde jako nic hrozného ve srovnání s pohodlím které mi placení kartou / přes internet přináší - opravdu bych již nechtěl chodit platit za nájem, energie apod. na poštu nebo osobně, stejně tak jako řešit zda mám u sebe dost peněz, když vím že mám kartu ...

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

22. 6. 2020 7:16 | Carla

Banky nic nevyrábí, a přesto mají bez práce největší zisky. Samozřejmě až bude muset mít veškeré obyvatelstvo karty, to se budou sypat miliony každý den.Kdo mi zaručí, že si je budu moci opravdu vybrat bez jakýchkoliv podmínek.Co když mi bude někdo jiný chtít implantovat nějaké svinstvo do těla, abych se k penězům vůbec dostala? Když to neudělám, můžu se jít rovnou oběsit.....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2020 7:05 | Carla

Ano, ale změnit zákon je to nejmenší v tomto ohledu. Tam problém nebude a není. Co budou dělat ti, kteří jsou z nějakých důvodů v exekuci a nemohou mít účet, budou nuceni skapat na ulicích, protože jim banka veškerý příjem zaslaný na účet zabaví. Takže se budou muset jít tak či tak rovnou oběsit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2016 18:11 | Honza

Každý zaměstnavatel je povinen vám vyplatit mzdu v hotovosti, pokud si to tak sjednáte. Nejst povinen mít účet. Stačí znát zákony.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2016 10:14 | Mr. X

Je veliká škoda, že většina lidí zde diskutujících mluví o finanční gramotnosti, ale asi jí moc nepobrali. Prvně, z diskuzí, které vedete o "půjčování peněz bance" je patrné, že nejste finančně gramotní, protože se nejedná o půjčku, ale o vklad (banka si od Vás peníze nežádá, Vy je tam dobrovolně dáváte). Za druhé, princip fungování karet není založen na tom, aby lidé více utráceli, i když na někoho to tak může platit. Nejdůležitější funkcí platebních karet je odbourání hotovosti, tedy korupce a podvodů s hotovostí spojených a především pak nákladů na zacházení/zpracování (s) hotovostí. Ano, banky nejsou andílci. Jsou to obchodní společnosti založené za účelem dosažení zisku. Každý klient má právo volby vlastní banky. Konec konců, bylo zmíněno, že ani zaměstnavatelé nevyplácejí mzdu v hotovosti. To proto, že je to mnohem dražší, než skrze banku. Až budete opravdu finančně gramotný/vzdělaný, tak rozšiřujte svá moudra dále.. :-) nejsem na straně bank ani na straně lidí. Svět je založen na tom, že za služby se platí a pokud nechcete platit, tak nevyužívejte služby, seďte doma a koukejte se z okna. Jste zjevně jeden z lidí, kteří by chtěli všechno zadarmo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 3. 2016 11:35 | Petr

Ano spravně. Za služby se platí. A banka by měla platit za to že ji pujčím penize.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2016 18:43 | Lloyd

Možná by bylo dobré pripomenout, že banky se nezachranujou, připomenout, že majitelé a ředitelé bank při bankrotu páchali sebevraždy a ne že jim pomáhají danoví poplatníci ze svých daní zachranovat vytunelovaný banky....
Pokud jsme ze svých penez dali 300 miliard na záchranu bank v CR v 90. letech a dnes pokračujeme, tak ten břídil by mě měl každé ráno přijít vyčistit boty a donést ranní noviny....
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2016 17:41 | čabaj

Pan generální ředitel naprosto zapomněl, že mu klient svěřuje peníze, se kterými při vhodné investici - pokud není kretén, může vytvářet značný zisk. Pokud by tušil co je to solidnost ve vztahu ke klientovi,zrušil by poplatky a taktéž marketing, na jehož kampaně a provoz se vyhazují miliardy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2016 16:42

Taky jsem si to myslel, oblbnut tvrzením bank, že při platbě kartou se účtuje kursem deviza - střed, zatímco směnárny účtují kursem valuta - prodej, který je vyšší. Jenže pak jsem vyšel do směnárny a zjistil jsem, že ten vysoký kurs ve směnárně je o korunu (šlo o Euro) NIŽŠÍ než ten nízký kurs bank.
Dokonce i u "vracecích" kreditek se vyplatí hotovost.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2016 12:18 | Pepa

Ten chlap je blázen, banky svými deriváty derivátů přispěli k finančnímu srabu spolu s politiky korumpujicí svoje voliče dávkami a žitím na dluh, v normálních zdravých poměrech vždy banky platí svým stradatelum za ulozky to je logika věci a cash je cash múzou si kartu strčit.... Ale i o tu cash nas chtějí tihle chytrolini s neomarxisty připravit
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 2. 2016 17:09 | Pavel

Platit za služby-ano, za kvalitní a smysluplné. Navíc banky si teď neváží klientů-fyzických osob, protože PRIBOR je na dlouhodobém minimu, peněz mají nadbytek a slušně tyto peníze sami zúročit neumí. Jejich fondy jsou k smíchu, resp. spíše k pláči. Platební karta je nástroj původně určený k tomu, aby klient více utrácel, protože nemá fyzický kontakt s penězi, který mu dával větší pocit kontroly nad výdaji. Pro klienty to bylo deklarováno jako pohodlné placení s tím, že nemusí u sebe nosit hotovost. Rozšíření na kreditní karty bylo realizováno ze dvou důvodů. U kreditních karet je při jejich vydávání klient hloubkově prolustrován a peněžní ústav má maximum informací o své zlaté slepici. Zároveň využívá psychologie nákupu bez peněz nejen v peněžence, ale i na účtu a počítá s tím, že pokaždé klient nestihne do 30ti dnů úvěr uhradit a potom si banka pěkně "hrábne". Úrok je od 12 do 20% p.a. Karetní společnosti, to je super byznysplán. Nemusím mít peníze ani zboží, nemusím nijak investovat, jen mi budou platit za nápad. Malým obchodníkům klidně strhávají za platby kartou 3 až 4%, velké korporace si je přitlačí ke zdi a jdou pod 1% bez problémů. Prostě takoví vyčů.aní srábci. Velkým lezou do řiti, menší dusí, nic nevyprodukují, ale hrabou. No a potom si přečtu vyjádření pana Lukeše a mám chuť spláchnout Mastercard i jeho do hajzlu. Jak píše-banky by nám měly připomenout, že za kvalitní služby se platí. My bychom jim však měli připomenout, že služby mají být kvalitní, že za námi poskytnuté peníze se také platí a že pokud se k nám nebudou chovat slušně, tak je pošleme do řiti a půjdeme tam, kde je to pro nás lepší. Jediné nebezpečí, které nám normálním občanům hrozí je, že jejich lobby protlačí bezhotovostní platby všude, jako se to nyní děje ve Skandinávii. Karetní společnosti už zpracovávají software, které bude vyhodnocovat co kde, kdy a jak klienti kupují, což jsou marketingové superinformace a ty se rozhodně nikomu nedávají zadarmo. Takže další kanál příjmů. Na a v neposlední řadě je to info pro cílenou reklamu. Takže pane Lukeši - vezměte si klidně ty vaše karty i nekvalitní služby některých bank, chyťte se za ruce jděte zvesela společně do řiti.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 2. 2016 14:29 | kodiak medvěd

Pane Svobodo, sám víte nejlépe, na čem je založený byznys kreditních karet. Nikoli na tom, že vy využíváte po dobu bezúročného období cizí zdroje a pak je nakonec jednou platkou uhradíte, ale na tom, že vám to jednou nevyjde a peněz vyčerpáte víc, než kolik budeme schopen uhradit. Vy třeba ne, vy máte rezervy a máte kam sáhnout a uhradíte to z rezerv, ale Tonda, co dělá ve fabrice u pásu, nebo Božka, co dělá pokladní v hypermarketu, ty rezervy mají mnohem menší nebo žádné. A i to je součástí finanční gramotnosti, že kreditní karta NENÍ PRO KAŽDÉHO. Paradoxně je to vynikající sluha pro ty bohaté, ale velké riziko pro chudé, kteří se pak stávají vazaly banky a bance vydělávají na to, aby vám mohla čtyřicet nebo padesát dní zdarma půjčovat.
Děkuji za doporučení, já na úrokové sazby občas koukám. A vidím, že za moje peníze, které bance půjčuji, nedostávám téměř nic a taky vidím, za kolik banka tyto peníze půjčuje jiným klientům.
Nevím, jestli vy platíte nájem a energie kartou, já je platím převodem z účtu. K tomu, alespoň v mé bance, kartu zatím nepotřebuji.
Pokud jsou běžné účty fyzických osob pro banky minusovou položkou, divím se, že je poskytují. Ale ony asi vědí, proč to dělají. I kdyby jim takový účet vycházel účetně minusový, což by samo o sobě o banckovním byznysu něco vypovídalo, jistě se ho banka nevzdá. Dobře ví, že je vstupní branou ke klientovi a že díky němu bude z klienta mít další výdělek z úvěrů, kreditek, hypotéky, spořících účtů, atd…, jakmile dosáhne určité výše zůstatku, začne mu nabízet investování „prostřednictvím naší banky“ a bude mít své desátky z investic, a tak dále.
Ujišťuji vás, vzácný pane Svobodo, že lidi bez bank mohou žít mnohem lépe, než banky bez lidí.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 2. 2016 9:04 | Svoboda

Pane medvěd máte v tom trochu guláš. Ale hlavně, že zmiňujete finanční gramotnost :D Nevím kde jste přišel na to, že bance půjčujete své peníze - 1) si je můžete kdykoliv vybrat 2) podívejte se na úrokové sazby 3) zjistěte si něco o tom, jak banky musí tvořit rezervy - regulace EU. Pak zjistíte, že u velkých bank je Váš jistě obrovský :) vklad jejich nákladem. Co se týče kreditní karty tak tu používám - proč bych neměl využívat cizí zdroje, když mě to nic nestojí a na výpisu svého účtu potom přehledně vidím pravidelné platby a pak jeden balík dorovnání kreditní karty, ve kterém jsou schované všechny drobné platby kartou. Zaplatit měsíčně částku jako za jedno pivo v hospodě mi nepřijde jako nic hrozného ve srovnání s pohodlím které mi placení kartou / přes internet přináší - opravdu bych již nechtěl chodit platit za nájem, energie apod. na poštu nebo osobně, stejně tak jako řešit zda mám u sebe dost peněz, když vím že mám kartu ...
-30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2016 22:13 | KAREL

začíná to výplatou, dnes málokterý zaměstnavatel vyplatí mzdu do pytlíku. Jenom mi tam přijde výplata, kterou vyberu, nechci aby za mně banka platila účty nic po nich nechci, jen aby mi daly moje peníze a nikdy mi nedají mou celou výplatu vždy najdou důvod proč si něco nechat.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2016 22:05 | Martin

Vystudovany, nazehleny a mazankovsky ksicht s uplne scestnym a vycuranym nazorem - jeho vyborne studijni vysledky by spise zhodnotil jako negativni postava v reklame na Air banku!!!
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2016 21:21 | telemanový vrata

Úplně čumím. Tak tady nikdo nechce od banky službu, banka mu ji neposkytuje, má být ráda, že do ní panáček milostivě odložil penízky. A proč jsou teda všichni panáčkové takoví troubové, že do banky ty penízky dávají, když od ní nechtějí službu, jen s nima někdo zametá?
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2016 20:24 | kodiak medvěd

To pamatujete hlavně dobu bez konkurečního tržního prostředí. Ale vzpomínám si, že jsem v době předkartové občas používal šeky.
Já myslím, že dnes by vám obchodník klidně zboží pár dní zarezervoval, pokud byste znovu zařizoval a byt a měl velká vydání. V běžném životě si ale v klidu vystačím s hotovostí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2016 20:15 | Pavel

Také pamatuji doby, kdy jsem žili bez karet. Tenkrát jsem si zařizoval byl, a protože tenkrát málokdy bylo to, co člověk potřeboval, dva roky jsem běhal po světě s 50 000 v kapse, abych mohl koupit, co potřebuju, když na to náhodou narazím. Jak jsem pak byl rád, když jsem místo balíku bankovek mohl mít jen jednu kartičku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2016 19:34 | kodiak medvěd

Panu Lukešovi by měl někdo vysvětlit, že za půjčené peníze se platí. Pokud si banka půjčuje moje peníze, měla by si zvyknout, že mi za ně platí a to přinejmenším službami.
Ten pán jedním dechem mluví o zvyšování finanční gramotnosti obyvatelstva a o zvyšování počtu kreditních karet. Očekával bych spíš, že tyto veličiny půjdou proti sobě, ale zřejmě si pod pojmem finanční gramotnost někteří představují něco úplně jiného.
Konec konců, mně je celkem jedno, jestli platím kartou nebo hotovostí. Kartou zaplatím pouze tehdy, když to pro mě nebude dražší, než hotovostí. Mou výhodou je, že pamatuji dobu, kdy karty ještě nebyly součástí každé peněženky a lidi žili docela dobře i bez nich. První kartu jsem měl v devadesátých letech a ještě dlouho jsem ji používal jen k vybírání hotovosti z bankomatu. Když na to přijde, klidně své karty přestřihnu načtyřikrát a spláchnu do hajzlu a pan Lukeš se může jít se svým Mástrkárdem pást.
+86
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2016 19:30 | kodiak medvěd

A seděl jste mu při tom na kolenou, že jo? Přesně takhle to bývá, můj děda byl navlas podobný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 2. 2016 19:29 | kodiak medvěd

a možná ještě i něco navíc k tomu...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Andrej Babiš

podnikatel, Agrofert

Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Andrej Babiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services