Účetní specialistka: Malé podnikatele může EET stát živnost. Nebo je postavit na nohy

Drobným podnikatelům přinese elektronická evidence tržeb vyšší náklady. Nejen ty jednorázové na pořízení techniky, ale každoroční. Na druhou stranu z ní ale někteří, zejména podnikající v gastronomii, můžou i profitovat, říká v rozhovoru Jolana Pražáková, účetní specialistka společnosti Sečteno.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 2. 2016 19:25, Jiří

Až bude i u mé řemeslné činnosti EET povinné, tak si s tím nemusím lámat hlavu. Zjistil jsem totiž, že pokud budu za práce přijímat platby od zákazníků pouze převodem na účet, tak se na mě žádné EET nevztahuje a nemusím si s tím lámat hlavu. 99 procent plateb od zákazníků přijímám už teď převodem na můj ůčet a vyžadovat platbu převodem i od zbytku zákazníků tedy nebude problém, je jich jen pouhé 1 procento. Až tedy i na mě přijde povinnost EET, tak se tím vůbec nemusím zabývat. Samozřejmě je rozdíl když fakturuji jako řemeslník třeba 15 krát za rok anebo když fakturuje třeba provozovatel restaurace 100 krát denně. Ani v tom ale nevidím problém, i hospodský může tedy nalévat štamgastům s platbou do 14 dnů převodem na účet a takto se vyhnout povinnosti EET, záleží na každém jak si to zařídí. I já dostávám peníze převodem na účet se splatností 14 dní za svou práci a nevidím jediný důvod, proč by i hostinský nemohl přijímat platbu převodem na účet se splatností 14 dnů. Jsem tedy rád že nemusím EET vůbec řešit a ani nějaká hlášení na FÚ mě nemusí trápit, nejsem totiž plátce DPH.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 3. 2016 15:51, rob

Jiri, tak nechod do hospod ty risko.

-9
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

28. 2. 2017 9:35 | Jiří

Pokud si koupíte zboží za hotovost, tak to na Váš bezhotovostní prodej zboží a služeb nemá žádný vliv, EET nepotřebujete a ten prodejce Vám za hotovostní nákup vystaví EET účtenku a tu si zaúčtujete do účetnictví. Přeji hezký den a nějakým EET se vůbec netrapte, to je jen pro lidi kteří se nechtějí vzdát hotovostních plateb.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 2. 2017 12:46 | Jan Farkaš

Zrušení EET: Daně z DPH vláda zneužívá na dotace pro Agrofert –ANO, na pěstování řepky. ČSSD zavádí daňový a rozdělovací chaos, aby se nepřišlo na její podvody. Miliardy zneužila na ztrátové letecké linky z Ostravy, které se pak ruší. Byty OKD mají zisky v miliardách, přesto dala dotaci OKD 700mil.Kč Miliardy jdou na korupci při zakázkách nemocnic, ROP severozápad.. úředníky pro výběry daní, evidence daní, církevní restituce (KDU-ČSL), provoz církevních budov… Místo stovky různých daní: DPH, silniční, dálniční, OSA, RadioTV,…. by stačíla jen jedna daň - z nemovitostí. EET nemají v Německu, lobisté, poradci, právníci, sportovci, herci, kněží, prodejci drog, lehké ženy… Když vypadne internet, bude to stejně k ničemu. Nevolte ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ale ty, které EET zruší. V programu všech stran jsou jenom volební bláboly, žvásty, nic konkrétního. Bude třeba velkou volebmí účast, nebo novou stranu s konkrétním programem. Až zločinci demokracii nakonec ovládnou, vznikne tyranie a otroctví mnohem horší, než nejhorší monarchie nebo oligarchie. (Sokrates) Kauzy ČSSD: Sobotka –ministr financí v Paroubkově vládě prominul dluh na daních kamarádovi Paroubka –majiteli karlovarského hotelu, aby tam měl Paroubek svatbu za 2 mil.Kč úplně grátis. M.Hašek –fiktivní tisková mluvčí. D.Rath –úplatky. S.Gross- rychlé zbohatnutí, nejasné finance nákupu nemovitostí. M.Kraus, M.Vlček –financování luxusního hotelu Harrachov. M.Kraus, F.Riga –koupě továrny na kakaové boby v Ghaně. K.Srba, J.Kavan –nevýhodný pronájem českého domu v Moskvě. J.Vaňhová, starosta Chebu P.Navrátil, náměstci hejtmana Karlovy Vary: J.Pánik, M.Čermák, P.Horký, A.Fišera, J.Novotný, P.Kouda…-dotační kauza ROP severozápad, spáchání zvlášť závažného zločinu poškození EU ve prospěch organizované politické zločinecké skupiny ČSSD…
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2017 12:33 | Mirek

Dobrý den. Pochopil jsem, pokud budou platby mého prodeje probíhat přes účet, tak nemusím mít eet. Co když já si ale zboží koupím za hotovost? Děkuji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 2. 2017 11:28 | Mirek

Dory den. Pochopil jsem, pokud budou platby mého prodeje probíhat přes účet, tak nemusím mít eet. Co když já si ale zboží koupím Za hotovost? Děkuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 12. 2016 22:05 | Bebe

Jak může stát na mé náklady provozovat loterii a takto mě zneužívat,ZA KAŽDOU ÚČTENKU BUDU POČÍTAT 5KČ,PROTOŽE JE TO LOS A NÁKLADY NA EET BUDU POČÍTAT V DALŠÍM SAMOSTATNÉM ŘÁDKU NA ÚČTENCE,NECHCI ZÁKAZNÍKŮM ZDRAŽOVAT,ALE BLBOSTI A UBOHOSTI BABIŠE MUSÍ ZÁKAZNÍK VIDĚT JASNĚ A POCHOPIT,ŽE ŽÁDNÁ HŘIŠTĚ A NEMOCNICE PRO PODDANÉ NEBUDOU. BABIŠ SI JEN ZLIKVIDUJE KONKURENCI A STÁT PŘIVEDE S NÁKLADAMA DO ŘITI.OBČANE HAVLE TY UŽ NÁS NEZACHRÁNÍŠ.JE MI HANBA ZA TO,CO JSME DOPUSTILI A HANBA ZA TO,ŽE SE JAKO PODNIKATELÉ NEDOKÁŽEME SPOJIT A DÁT MASIVNĚ NAJEVO ,ŽE TAKOVEJTO STÁT UDAVAČŮ A ŠMÍRÁKU NECHCEME.V MASE JE SÍLA A TA ZATÍM NIKDE VIDĚT NENÍ,PŘESTO DÍKY VŠEM,CO ZA NÁS PODNIKATELE KOPETE A I ZA TO LEPŠÍ ČESKO,KTERÉ NÁM TATO VLÁDA S BABIŠEM VZALA.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 1. 2017 13:54 | Nick

Dobry den,
mam maly podnik pořadam kurzy a EET me tet taky ceka. Mam na vyber 2 možnosti bud prestat brat penize v hotovosti nebo zdražit. Jelikož tady u nas na vesnici moc lidi ucet nepouziva tak budu muset koupit EET a logicky zdrazit.
Moje zkusenosti a nazor na tohle EET. Mam oblíbenou hospodu po zavedeni EET nektere veci se tam zdrazili o vic jak 50% napriklad pivo driv bylo 40 tet 45, muj oblibeny domaci nakladany hermelin k tomu tepla houska a nejaky salatek mini. proste parada k pivku driv 85 kc tet 135 kc, a to bych tu mohl takle psat do zitra, z toho vypliva i ty vetci hospody co ty pokladni systemy uz meli zavedeny stejne zdrazili a o dost proste dalši důvod zdrazit. Lidi co budou chtit se postavit na vlastni nohy a zacit byt samostatny tak to budou mit tezsi, rok od roku je tezsi a tezsi zacit vlastni zivnost a pritom velky pocet malych podnikatelu je znamka zivotni urovne lidi v statu. Myslim si ze plan vlady je zahnat co nejvic lidi do zamestnani, velky firmy tet maji nouzi po pracovni sily potrebuji otroky co budou makat 12 hodin denne za 1500 no proste smešny.. A nechapu proc Agroferd a spousty dalsi takovych mega podniku dostavaji dotace za co vzdyt se jim dari proc potrebuji dalsich 700 mil (Agroferd) na dotacich proc dotace nedostane maly podnik dotaci na rozvoj sveho podnikani?? taky bych bral jen tak treba 10 mil na postaveni vlastniho cvicebneho prostoru. No moc se mi to nelibi myslim ze je plan taky, zahnat uplne kazdeho do prace nejlepe na 12 ky nenechat nikoho nez jen par vyvolenych vydelat velke penize, omezit pristup k penezim a schromazdovat moc jen v malym okruhu lidi. No uvidime co bude zatim to neni uplne rozbehly ale vypada to jako sikana malych podnikatelu, statisticky 55% uniku dane jde ze stavebnictvi a to si nechali na potom jako prvni slki restaurace a hotely. Dofam ze dame hlavy dohromady a klasicky podelame tehle system nic jineho nam nezbyva no a nebo jit makat na Babise a spol.
Tak vsem přeji hodne stesti v podnikani a at to prezijem. Nick
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 1. 2017 16:30 | Radovan

Jo, to si myslím taky. Nevíte někdo, jestli i doučování spadá do této kategorie? matematika-cestina-anglictina. webnode.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2016 20:12 | Safránek

rušení firem .... je možné, že některé zmizí z trhu, ale jen za letošní tři čtvrtletí vzniklo 20000 ... dovedu si představit, že jako restauratér a majitel hospody Růže dvacet let neodvádím žádné daně ... byl jsem chudinka neprosperující, ale s EET by mi skokově narostly na finančáků dost masivní daně ... zruším hospodu Růže a na manželku začnu podnikat jako hospoda Levandule a mám pokoj... je v něčemproblém ?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2016 20:07 | Safranek

.. a ještě jedno.... zákazník dostane najíst a napít.. dostane účet, zaplatí a následně pošle udání, že účet nedostal.... kontrola z finančáku přijde, dá si oběd.. dostane účet, zaplatí a odejde ... udání neodůvodněné .. opět ... v čem je problém?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2016 20:00 | Safranek

..... prosím o vysvětlení rozdílu: stručně a zkráceně před EET: restauratér.. )zkráceně) objednal nutné zboží, zařídíl hospodu, přijal pinglíky, kuchaře a ostatní personál... začal vařit.. čepovat.. obsluhovat .. za směnu.. měsíc.. rok...pracně přepočítal tržby... sklady... náklady..mzdy-energie..otop a..a..a.. ... rozdílem dostal částku ke zdanění a podle předpisů odvedl daň
po EET: ..restauratér.. )zkráceně) objedná nutné zboží, zařídí hospodu, přijme pinglíky, kuchaže a ostatní personál... začne vařit.. čepovat.. obsluhovat .. za směnu.. měsíc.. rok...jedním knoflíkem získá tržby... sklady... náklady..mzdy-energie..otop a..a..a.. ... rozdílem dostane částku ke zdanění a podle předpisů odvede daň za zařízení dostane 5000 .. a odpisovým procentem dá jako ZP do nákladu vč připojení k internetu
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2016 23:37 | Ráďa

Za patnáct let živnosti jsem ani jednou nepoznal podporu drobného a středního podnikání, zato klacků pod nohama jsem měl od státu nepočítaně. Ten poslední byla pokuta 250 000,- v roce 2012. Rozhodnutí bylo nezákonné a dodnes se soudím o náhradu škody. Nabídka odškodného od státu byla směšných 15 000,-. Co chcete lidi, když si znovu zvolíte člověka, kterej slovensky už zapomněl a česky se nikdy nenaučil. Čapí hnízdo s dotací 50 milionu, kterou nikdy nemělo obdržet a 90 milionů nepodléhajících zdanění, protože v tom Bureš umí chodit. Takovej člověk se nikdy nebude stydět se vám podívat do očí, protože na to má žaludek. Dobře vám tak. Když seš blbej, žer trávu - říkala moje babička
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2016 23:04 | Kolouch

Omlovam se za preklepy v predchozim prispevku. Ale hura dostal jsem prvni uctenku a hura s ni do kose.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2016 23:01

Tak pro Babiše je to šance slušná, zvlášť když se první auto vyhraje pár dní před volbama.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 12. 2016 22:48 | Kolouch

Ja jsem zvedav jaka je sansce na vykru v tekle Babisove hre. Myslim si ze k mnozstvi vydanych uctenek je sance nensi nez u sportky. Ale nebudu brat iluze bonzakum a ...... co na na zivnostniky binzujou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2016 18:54 | Veronika

EET je naprostý nesmysl, těch peněz co poklady na systémy stojí všechny podnikatele a navíc toho papíru co se spotřebuje! U nás v kantýně se účtenky vydávají, ale každý ji hned hodí do koše. Dnes se vynesly už 3 koše účtenek. A role papírů taky ročně přijdou na dost peněz. Co mě dorazilo je, že lidé se navzájem udávají a někteří i z vypočítavosti nahlašují,že jim někde nedali účtenku a podnikatelé mají rázem milion kontrol a můžou skončit, protože kdo má na tohle mít nervy ? Hlavně že na firmy pana Babiše se EET nevztahuje jak jsem ted četla a na velké firmy které odvádějí tržby do daňových rájů si někdo neposvítí, vždyť tohle nejvíce obírá stát o peníze! Ta vláda opravdu nepřemýšlí je mi zle z toho jak podkopává nohy živnostníkům kteří stát nic nestojí na rozdíl od tisíců úředníků kteří mají na starosti jejich buzeraci...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2016 0:24

Jakákoliv registrace mého podnikání mě hodně uráží,velké markety,hypermarkety ze zahraničí, "EET nepotřebují,jelikož se jim věří. Drobný podnikatel v CZ,největší zloděj. Pan Babiš nám tu zavádí 50.léta, štve lidi proti drobným podnikatelům. Společnosti p.Babiše jsou největšími odběrateli dotací z EU (mimo jiné také naše peníze)a také jsou společností s největším odběrem veřejných peněz z Veřejných zakázek.Atd. Nepochopila jsem naší vládu, která p.Babiše vůbec přijala,už vůbec nechápu zvolení tohoto pána ministrem financí.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 11. 2016 23:42

Je to smutný příběh svobodného podnikání, mantinely se od roku 1990,na tolik zúžily,že je neúnosné provozovat obyčejnou pivnici např. v nájmu. EET je opět prospěšné pro společnosti,které z našich měsíčních plateb za přenos dat utrží cca 300,-/500,-kč měsíčně + pořízení pokladny. Jestliže chtěl finanční úřad něco získat,měl např. určit paušalní daň,třeba těch 6000,-kč, které já zaplatím operátorovi,navíc a znovu ještě do státní pokladny by také chtěli,a také OSA,INTEGRAM mají svá uzákoněná práva kasírovat v
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2016 17:40 | Klement Götz

Znám lidí v oboru občerstvení a po malé anketě jsem dospěl k výsledku : Konec podnikání z důvodu EET a to zvláště u malých rodinných podniků. Dost jich je v nájmu a většinou jsou náklady s EET dosti vysoké. Třeba : Elektronická pokladna s připojením na internet ( stačí licencovaný program ) 20 000,- Kč, Technické zabezpečení ročně 5000,- Celkem 25 000,- Kč a to nepočítám, že každý není ajťák a znalec počítačů. K tomu musíme připočítat minimálně platbu 2000,- Kč za internetové připojení od některých našich poskytovatelů internetu. Nikdo za vámi nepřijde vám s celou touto šaškárnou pomoci a pokud ano tak zase si nechá slušně zaplatit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2016 11:20 | Jaro

Reklamní kampaň v TV říká, že se eet vydělá o miliardy víc. Co tím autoři míní? Současná vláda ničí malé firmy, vytváří zákony namířené proti těmto subjektům. Skončil jsem. Znám mnoho dalších. Ve fabrice cizí firmy, kterou podporují a moc do státního rozpočtu nedostanou na dani z příjmů je nám dobře jako levná pracovní síla. Vláda jsou zločinci...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2016 20:20 | Michal

Když vám někdo uteče bez placení, tak asi neuteče s vytištěnou účtenkou. Pokud přeci jen bude účtenka vytištěná, lze ji stornovat. Storno se se pak páruje s danou účtenkou a odesílá se na fin. správu jako mínusová "účtenka".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kalvoda

advokát a exministr

Boleslav Polívka

herec a podnikatel

Jan Kalvoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Boleslav Polívka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services