Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

Jan Müller | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2012 | 6 komentářů
Připluly k vám na vlnách kuponové privatizace akcie (dnes) slovenských firem? I když jsou bezcenné, musíte zaplatit za vedení akciového účtu. Jak se takových akcií zbavit? Podle Jana Müllera, který jako každý týden odpovídá na čtenářské dotazy, to není legrace.
Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

Čtenářský dotaz: Mé matce přišla nedávno výzva na zaplacení desíti eur za vedení účtu kuponových akcií Meriny Trenčín od Centralého depozitára cenných papierov SR, a. s.. Merina už pět let neexistuje. Lze se proti tomu nějak bránit? Tedy respektive, jak se akcií nejelegantněji zbavit, nejlíp bez cestování z Česka?

Jde o další dozvuk nechvalně proslulé kuponové privatizace, která z pohledu některých lidí nebyla tak úplně privatizací, ale spíš něčím jiným. Zároveň jde o doklad toho, že o vlastní investice, byť jakkoli získané a jakkoli hodnotné, je nutné se starat.

Merina

Společnost Merina z Trenčína sice někdy v roce 2009 ukončila svoji výrobní činnost, avšak nadále existuje. Najdete ji také jako existující společnost ve slovenském obchodném registru.

Snažili jsme se zjistit, zda mají akcie ještě nějakou tržní hodnotu – jednoduše to zjistit bohužel nepůjde, jelikož akcie Meriny byly v říjnu loňského roku vyloučeny z obchodování na Burze cenných papírů Bratislava, za neplnění informační povinnosti. Jde o poměrně neobvyklý krok, být vyloučen z obchodování na burze je zásadní věc. I když možná ne pro firmu velikosti Meriny, která se na burzu dostala snad jen díky kuponové privatizaci, v normálních podmínkách by na ní nejspíš nikdy nebyla.

Zda skutečně akcie nějakou hodnotu mají, nelze tedy jednoduše zjistit. Můžete napsat přímo do podniku a nabídnout akcie stávajícímu majitel nebo managementu. O činnosti Meriny může vypovídat i její momentálně nefunkční web, takže bychom si valných nadějí v tomto směru nečinili.

Vracení slovenských akcií

Slovenské akcie lze „vrátit“, tedy převést na slovenský Fond národného majetku do konce roku 2013. Jde o tzv. akcie bez hodnoty, ale (bez)cennost akcií si každý musí vyhodnotit sám. Stává se také, že Fond národního majetku takto přijde i k akciím poměrně hodnotným.

Anketa

Co pro vás znamenala kuponovka?

Pokud akcie převedete na Fond národného majetku, měli by vám proplatit za tento a předchozí dva roky náklady fakturované centrálním depozitářem. Ještě připomeňme, že poplatek si centrální depozitář vypočítává nikoli podle tržní, ale podle nominální hodnoty akcií. Tedy pokud jsou vaše akcie ve skutečnosti bezcenné, na výpočet poplatku to nemá bohužel vliv.

Převod akcií lze uskutečnit prostřednictvím Slovenské pošty nebo společnosti RMS-Market, nicméně pouze na některých, k tomu určených pracovištích. Bohužel ani po dlouhém hledání se nám nepodařilo najít někoho, kdy by tuto záležitost vyřizoval z Česka (převod akcií lze udělat na základě plné moci) – třeba se nějaký tip objeví v diskusi.

Pokud jde o poplatek Centrálnímu depozitáři cenných papírů, nedoporučujeme záležitost jen tak ignorovat a doufat, že se na to časem zapomene. Naopak. Doporučujeme postupovat velmi aktivně.

Autor provozuje web Malé peníze, otázky mu můžete posílat na redakční mail

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2013 13:13, P.C.

Doporučuji nic neplatit. A proč bych se měl kvůli akcii bez hodnoty trmácet na Slovensko, aniž bych měl jistotu, že bude má žádost o převod vyslyšena? Je i trochu s podivem, že by mi nějaký zákon cizího státu mohl nařizovat nějaký poplatek bez sepsání příslušné smlouvy. Ať platí ten, kdo si službu objednal.

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

9. 2. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

Ještě 17 let po druhé vlně kuponové privatizace v českých šuplících, slamnících, skříních a kredencích dlí stovky a tisíce kuponových knížek. Zdaleka ne všechny jsou bezcenné, peníze... celý článek

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

1. 7. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

Zdědili jste akcie z kuponové privatizace, které prakticky není možné prodat, a ještě za jejich evidenci platíte Centrálnímu depozitáři. Nyní je budete moci darovat nadačnímu fondu.... celý článek

Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

9. 12. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

Také vám zbyly akcie z kuponové privatizace? Pokud aktivně obchodujete na burze, nebo v RM-Systému a akcie z kuponovky jsou neprodejné, zaplatíte za jejich vedení na účtu v Centrálním... celý článek

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

17. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

Přepážky Střediska cenných papírů 26. června zaniknou, veškeré transakce s cennými papíry půjdou od 7. července přes Centrální depozitář a jeho členy. Vzhledem ke konkurenci by se drobných... celý článek

Partners Financial Services