Jaká práva a povinnosti přecházejí na třetí osoby děděním?

Smrtí fyzické osoby práva a povinnosti v zásadě nezanikají, ale přecházejí na třetí osoby děděním ( § 460 a násl. občanského zákoníku). V několika málo případech pak přecházejí jinak než děděním, a to např. nájemní právo k bytu, peněžité nároky zaměstnance vůči zaměstnavateli při pracovním úrazu a nemoci z povolání, v některých případech práva na peněžité nároky ze sociálního zabezpečení.

Výjimkou ze zásady další existence práv a povinností zemřelé osoby jsou práva a povinnosti vázané svým trváním na určitou osobu:

  • Povinnost dlužníka zaniká smrtí v případě, že dané plnění mělo být provedeno dlužníkem osobně.
  • Právo zaniká smrtí věřitele v případě, že plnění bylo omezeno jen na jeho osobu. Dále zaniká např. právo na bolestné a na náhradu za ztížení společenského uplatnění (připadá v úvahu u škody na zdraví), věcná břemena zřízená ve prospěch určité fyzické osoby.

Je nutné zdůraznit, že soudní praxe dospěla k názoru, že na uplatnění pohledávky zajištěné třetí osobou (např. ručením, zástavním právem apod.) nemá vliv skutečnost, že dlužník zemřel, resp. že dědici odpovídají za dluhy jen do výše ceny nabytého dědictví. To je důležité např. u hypotečních úvěrů zajištěných zástavním právem na nemovitosti (viz Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu R 62/1973). Je proto důležité pokračovat ve splácení hypotéky i v průběhu dědického řízení.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů
Partners Financial Services