Správce dědictví

Dědické řízení může trvat delší dobu, a to zejména, když je vícero dědiců a zůstavitel zanechal různorodý majetek a dluhy. Po tuto dobu je nutné zajistit základní ochranu majetkových hodnot náležejících do dědictví. Zákon proto zavádí institut tzv. správce dědictví. Správce dědictví nefiguruje povinně ve všech dědických řízeních. Kdo má být správcem dědictví, může stanovit buď zůstavitel, nebo teprve soud v průběhu dědického řízení.

Úlohou správce dědictví je až do skončení projednávání dědictví soudem spravovat dědictví, aby se předešlo případným majetkovým újmám způsobeným přechodným stavem, kdy není soudně přesně stanoveno, komu co z dědictví připadá. Dokud správce dědictví vykonává svou funkci, nemohou dědici s majetkem náležejícím do dědictví nakládat. Správce dědictví vykonává svou funkci úplatně. Odměnu správci a náhradu jeho hotových výdajů (určují se dle vyhlášky ministerstva spravedlnosti) jsou povinni uhradit dědici, a to podle poměru svých dědických podílů.

Správce dědictví při výkonu své funkce vykonává práva a plní povinnosti, které předtím náležely zůstaviteli. Např. správce dědictví, který je oprávněn spravovat běžný účet zemřelého majitele účtu, má práva a povinnosti majitele účtu a banka se musí řídit jeho příkazy. Pokud správce dědictví činí úkony v rámci obvyklého hospodaření s majetkem, nepotřebuje k tomu souhlas dalších osob. Pokud však úkon tento rámec přesahuje, pak je k němu nutný jak souhlas soudu, tak nadpoloviční většiny dědiců.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services