Rozsah dědění

V zásadě platí, že práva a povinnosti, které přecházejí v rámci dědění na třetí osoby, tvoří nerozlučný celek. To znamená, že pokud někdo nabude po zemřelém nějaká práva, pak také nabude odpovídající část jeho povinností (dluhů), pokud zemřelý nějaké zanechal. Není možný případ, že by někdo nabyl pouze práva zemřelého a nepodílel by se na jeho existujících povinnostech.

Povinnosti, které přecházejí na dědice, mají dvojí povahu. Jednak to jsou přiměřené náklady spojené s pohřbem zemřelé osoby a jednak to jsou výše uvedené dluhy, které existovaly již za života zůstavitele a na dědice přešly smrtí zůstavitele. Dědic však za tyto povinnosti neodpovídá neomezeně. Odpovídá pouze do výše ceny nabytého dědictví. To znamená, že dědic nikdy nemůže nabýt víc dluhů, než je cena děděním nabytého majetku (práv).

Pokud dědí více dědiců, pak odpovídají za dluhy zůstavitele poměrně, a to dle toho, co z dědictví nabyli, k celému dědictví. Věřitelé zemřelé osoby tedy po jednom dědici nemohou požadovat splacení celého dluhu, ale pouze té jeho části, která na něj připadá (dle rozhodnutí soudu).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services