Nejčastější otázky a odpovědi na povinné ručení

1. V čem je pojištění od Vás výhodné?
2. Pokud uzavřu vaším prostřednictvím povinné ručení, mohu očekávat nějaký servis?
3. V čem spočívá jednoduchost pojištění pomocí internetu?
4. Mám již uzavřeno povinné ručení na dobu neurčitou a mám zájem se pojistit vaším prostřednictvím u jiné pojišťovny?
5. Popište prosím stručně celý proces pojištění přes internet.
6.Popište prosím stručně celý proces pojištění po telefonu.
7. Jak dlouho trvá sjednání pojištění přes operátora nebo přes internet?
8. Nepřijdu přechodem k jiné pojišťovně o své dosavadní bonusy za beznehodovost?
9. Od kdy je vozidlo pojištěno?
10. Co když si potřebuji pojistit až za několik týdnů či měsíců?
11. Pokud dojde k chybě při vytvoření smluvních dokumentů, co mám dělat?
12. Linka není bezplatná, kolik korun bude stát standardně hovorné?
13. Jak mám postupovat v případě nehody?
14. Jak mám postupovat v případě, že mi škodu způsobí nepojištěné vozidlo nebo vozidlo, které je pojištěno, ale pojistitel není schopen z důvodu úpadku tuto škodu uhradit?
15. Mohu si jako poškozený při havárii nechat vyplatit dvojnásobné odškodnění: z pojištění odpovědnosti viníka a ze svého havarijního pojištění?
16. Jaké výhody plynou z nadstandardních limitů pojistného plnění povinného ručení?
17. Musí vlastník auta uzavřít pojištění odpovědnosti, jestliže vozidlo sice nenechá vyřadit (nebo dočasně vyřadit) z registru silničních vozidel, ale nejezdí s ním a má ho například v garáži?
18. Co se stane, když zaplatím pojistné od ledna do prosince a v březnu pojištění odpovědnosti z důvodu uznaného zákonem zanikne? Vrátí mi pojistitel pojistné za zbytek roku?
19. Nabízejí pojistitelé v rámci povinného ručení nějaké další výhody?
20. Mám třicet let starý vůz, který původní vlastník nechal v technickém průkazu přepsat na mé jméno, ale já jsem vůz již nepřihlásil v místě svého bydliště. Osvědčení o technickém průkazu vozidla tedy stále uvádí jméno původního vlastníka. Kdo hradí pojištění odpovědnosti?
21. Vztahuje se pojištění odpovědnosti na všechny škody?
22. Slyšel jsem, že řidič musí mít u sebe originál pojistné smlouvy. Co když ho ztratí? Může získat duplikát?
23. Musí motorista, jenž má auto na leasing, přistoupit na uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti u pojišťovny, kterou leasingová společnost vybere?
24. Platí pojištění odpovědnosti i v zahraničí?
25. Jak nebo kde zjistím, kde je pojištěné vozidlo, které mě poškodilo, a kdo je jeho vlastník?
26. Jak mám postupovat při uplatnění nároku na náhradu škody a na co mám jako poškozený z povinného ručení nárok?
27. Co je to "uplatnění nároku", jaké informace obsahuje?
28. Jaké dokumenty potřebuji k prokázání nároku na náhradu jednotlivých škod?
29. Jaké mám povinnosti v případě nehody?
30. Může se stát, že pojišťovna odmítne plnění pojistného limitu?
31. Kdy zaniká pojištění odpovědnosti?
32. Do kdy po zaniknutí pojistné smlouvy musím uzavřít novou?
33. Jaké s sebou musím mít při jízdě doklady?
34. Vlastníme automobil společně se sestrou. Kdo z nás má uzavřít smlouvu?
35. Měl jsem motocykl a nyní mám automobil. Počítá se mi předchozí povinné ručení do rozhodné doby?
36. Mám nárok na pojistné plnění z mého vozidla, když jsem ho v době nehody neřídil?

1. V čem je pojištění od vás výhodné?

Zásadní výhoda spočívá v jednoduchosti, ceně a pohodlí sjednání. Nabízíme Vám výhodné pojištění zvláště vybraných pojišťoven. Cena je individuálně stanovovaná pro konkrétní zákazníky podle jejich rizikovosti tzn. včetně započtení všech bonusů atd.

2. Pokud uzavřu vaším prostřednictvím povinné ručení, mohu očekávat nějaký servis?

Samozřejmě ano. Můžete se na nás kdykoli obrátit se všemi problémy týkajícími se povinného ručení (změna SPZ či jiné změny, výpověď poj. smlouvy atd.) a my Vám požadovanou změnu či jinou záležitost přímo vyřídíme nebo Vám poradíme co je nutné učinit.

3. V čem spočívá jednoduchost pojištění pomocí internetu?

Vozidlo lze pojistit jedinou návštěvou webových stránek, kde si na jednom místě vybírá ze široké nabídky nejdůležitějších pojišťoven působícím na českém trhu. Celý proces trvá cca 10 minut. Vytisknete si návrh smlouvy, podepíšete a odešlete na naši adresu. Potřebné dokumenty obdrží klient nejpozději do týdne až domů. Žádné cesty do pojišťovny, žádné čekání ve frontě. V případě nutnosti mít u sebe tzv. zelenou kartu co nejdříve, Vám dokážeme po Praze doručit zásilku rychlou kurýrní službu.

4. Mám již uzavřeno povinné ručení na dobu neurčitou a mám zájem se pojistit vaším prostřednictvím u jiné pojišťovny?

V tom případě je nutné alespoň šest týdnů před uplynutím pojistného období doručit této pojišťovně výpověď. Více podrobností zde. Máte potíže a nevíte si rady, obraťte se na nás a my Vám pomůžeme tel.: 234 702 711.

5. Popište prosím stručně celý proces pojištění přes internet.

Na našich stránkách je k dispozici kalkulátor, který (po zadání základních údajů) klientovi vypočítá konkrétní cenu povinného ručení. Pakliže je pro něj nabídka zajímavá, může pokračovat sjednáním návrhu smlouvy. Smlouvu je potřeba po Vašem podpisu odeslat obratem na naši adresu. Nejpozději do týdne obdrží klient zásilku se smlouvou a všemi potřebnými doklady (včetně tzv. zelené karty). Pojištění platí ode dne obdržení Vámi podepsané smlouvy. V případě, že úhrada předchází doručení podepsané smlouvy, vstupuje smlouva v platnost momentem úhrady tj. připsáním příslušného pojistného na daný účet. Smlouvu je pak nutné do 30 dnů uhradit jinak pozbude platnosti.
Pojištění platí ode dne obdržení Vámi podepsané smlouvy. Smlouvu je pak nutné do 30 dnů uhradit jinak po uplynutí této lhůty pozbude platnosti.

6. Popište prosím stručně celý proces pojištění po telefonu.

Během telefonického hovoru sdělí klient operátorovi data potřebná k výpočtu ceny, náš pracovník jej seznámí s konkrétní nabídkou a pokud bude pro klienta zajímavá, může rovnou sjednat pojistnou smlouvu. Nejpozději do týdne obdrží klient zásilku se smlouvou a všemi potřebnými doklady (včetně tzv. zelené karty). Pakliže klient na zásilku spěchá, je možné poslat zásilku po Praze zdarma rychlou kurýrní poštou na naše náklady.. Smlouvu je potřeba po Vašem podpisu odeslat obratem na naši adresu. Pojištění platí ode dne obdržení Vámi podepsané smlouvy. V případě, že úhrada předchází doručení podepsané smlouvy, vstupuje smlouva v platnost momentem úhrady tj. připsáním příslušného pojistného na daný účet. Smlouvu je pak nutné do 30 dnů uhradit jinak pozbude platnosti.

7. Jak dlouho trvá sjednání pojištění přes operátora nebo přes internet?

Průměrné pojištění trvá do 10min. Naši operátoři šetří Váš čas.

8. Nepřijdu přechodem k jiné pojišťovně o své dosavadní bonusy za beznehodovost?

Vůbec ne. Naopak. Ze zákona je každý pojistitel po zániku pojištění odpovědnosti povinen pojistníkovi vystavit (na jeho žádost) potvrzení o době trvání pojištění odpovědnosti a škodném průběhu zaniklého pojištění. Pojistitelé - členové ČKP si potvrzení navzájem uznávají a jejich výši započítávají do výsledné ceny, která pak může být následně až o 60% nižší než cena základní.

9. Od kdy je vozidlo pojištěno?

Pojištění platí ode dne obdržení Vámi podepsané smlouvy, pokud si klient nepřeje pozdější datum počátku. V případě, že úhrada předchází doručení podepsané smlouvy, vstupuje smlouva v platnost momentem úhrady tj. připsáním příslušného pojistného na daný účet.

10. Co když si potřebuji pojistit až za několik týdnů či měsíců?

Datum počátku smlouvy můžete při sjednání po telefonu či internetu stanovit libovolné tzn. i se začátkem např. za dva měsíce.

11. Pokud dojde k chybě při vytvoření smluvních dokumentů, co mám dělat?

Obrátit se na telefonní číslo 234 702 711, kde Vám rádi poradíme.

12. Linka není bezplatná, kolik korun bude stát standardně hovorné?

Jedná se o klasickou telefonní linku. Minuta volání stojí od 1,52 do 3,14 Kč bez DPH, podle toho zda voláte přes den, nebo večer či o víkendu (viz ceník Českého Telecomu).

13. Jak mám postupovat v případě nehody?

  1. Jestliže nejste při dopravní nehodě vážně zraněn(a) nebo v šoku, pokuste se zachovat klid a zjistěte situaci na místě nehody.
  2. Zabraňte řetězové havárii, zabezpečte místo nehody - výstražným trojúhelníkem, blikajícím světlem, máváním praporkem (postačí kusem látky).
  3. Zjistěte zda jsou na místě nehody zranění a pokud ano, vždy zavolejte zdravotnickou pomoc a policii. Dle možností se pokuste zraněným pomoci okamžitě.
  4. Dopravní nehodu jste povinni hlásit policii , jestliže (mimo jiné):
    1. při ní dojde k zranění osob,
    2. při ní dojede k hmotné škodě převyšující zřejmě ne některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí nebo na jiných věcech částku 50.000,- Kč,
    3. při ní dojde ke hmotné škodě nižší než 50.000,- Kč, ale nedohodnete se s účastníkem nehody na zavinění,
    4. byla-li hmotná škoda způsobena na majetku třetí osoby.
  5. Pokud nejste povinni hlásit dopravní nehodu policii, musíte se s druhým účastníkem (viníkem) nehody dohodnout na zavinění. Tuto nehodu je nejlépe učinit písemně, např. na tiskopisu "Evropský záznam o dopravní nehodě" nebo lze využít i volného listu papíru. Na takovémto dokumentu musí být učiněna a oběma stranami podepsaná dohoda o zavinění.
  6. Zdržte se jednání, které by bylo na újmu řádného vyšetření nehody, zejména přemístění vozidel. Musí-li se však situace vzniklá nehodou změnit, vyznačí se situace a stopy.
    1. Vždy si zapište jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků dopravní nehody.
    2. Pokud Vám někdo způsobil škodu svým vozidlem, požadujte na řidiči, který způsobil dopravní nehodu, předložení občanského (nebo řidičského) průkazu a zejména dokladu o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a opište si tyto údaje:
      • jméno, příjmení a bydliště řidiče,
      • jméno a příjmení (resp. název firmy) a bydliště (resp. sídlo) vlastníka vozidla,
      • typ a SPZ jeho vozidla,
      • údaj, u které pojišťovny je viník dopravní nehody pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu z provozu vozidla (povinné ručení) - zapište si kromě jména a adresy pojišťovny i číslo tohoto dokladu o pojištění. U tohoto pojistitele uplatněte nárok na náhradu škody.
  7. Jestliže odpovídáte za škodu způsobenou provozem vozidla doložte bez zbytečného odkladu poškozenému údaje potřebné pro uplatnění práva poškozeného na náhradu škody, viz bod 7 b).
  8. Písemně oznamte škodu "své" pojišťovně. Pojišťovna oprávněné nároky poškozených uhradí zpravidla tak, že žádná Vaše další součinnost nebude nezbytná.
  9. Pokud potřebujete poradit, hlavně při nehodě v cizině, volejte asistenční službu "Vaší" pojišťovny.

14. Jak mám postupovat v případě, že mi škodu způsobí nepojištěné vozidlo nebo vozidlo, které je pojištěno, ale pojistitel není schopen z důvodu úpadku tuto škodu uhradit?

V tomto případě se obrátíte na Českou kancelář pojistitelů, která je tvořena všemi pojišťovnami s licencí na povinné ručení a ta poskytuje v těchto případech plnění z garančního fondu.

15. Mohu si jako poškozený při havárii nechat vyplatit dvojnásobné odškodnění: z pojištění odpovědnosti viníka a ze svého havarijního pojištění?

Nárok na náhradu škody nelze uplatňovat dvakrát, ale jako poškozený při dopravní nehodě máte možnost volby. Nárok můžete uplatnit buď u odpovědnostního pojistitele škůdce, tedy pojištěného, který způsobil škodu (viníka nehody), nebo u Vašeho majetkového pojistitele, tj. z Vašeho havarijního pojištění.

16. Jaké výhody plynou z nadstandardních limitů pojistného plnění povinného ručení?

Samotným smyslem pojištění odpovědnosti je závazek pojistitele uhradit za pojištěného škodu, kterou pojištěný způsobí jinému provozem vozidla. Náhrady poškozeným přitom mohou dosahovat milionových částek. Nejenom ze zahraničí jsou známy případy, kdy škoda způsobená při dopravní nehodě dosáhla výše několika desítek milionů korun. Také v České republice již došlo k několika škodným událostem, při nichž dosahují rozsahy náhrad desítek milionů korun. Z tohoto důvodu nabízí skutečně velkorysé pojistné krytí v podobě vysokých limitů pojistného plnění.

17. Musí vlastník auta uzavřít pojištění odpovědnosti, jestliže vozidlo sice nenechá vyřadit (nebo dočasně vyřadit) z registru silničních vozidel, ale nejezdí s ním a má ho například v garáži?

Obecně má podle zákona vlastník vozidla povinnost uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění odpovědnosti. Zároveň zákon stanovuje, že vozidlo může na pozemní komunikaci provozovat pouze ten, jehož odpovědnost za škodu způsobenou provozem vozidla je pojištěna podle zákona. Shora popsanou situaci doporučujeme vlastníku či provozovateli vozidla řešit dočasným vyřazením silničního motorového nebo přípojného vozidla z registru silničních vozidel na odboru dopravy příslušného okresního (obvodního) úřadu.

18. Co se stane, když zaplatím pojistné od ledna do prosince a v březnu pojištění odpovědnosti z důvodu uznaného zákonem zanikne? Vrátí mi pojistitel pojistné za zbytek roku?

Ano, zanikne-li pojištění odpovědnosti před uplynutím doby, na kterou bylo pojistné zaplaceno, pojistitel musí zbývající část pojistného vrátit pojistníkovi. Předpokladem ovšem je, že za dobu trvání pojištění nevznikla pojistná událost, ze které vznikla pojistiteli povinnost poskytnout pojistné plnění. Podle zákona má pojistitel nárok na zaplacené pojistné do konce kalendářního měsíce, ve kterém pojištění odpovědnosti zaniklo, v mnoha případech však dostanete zbývající část pojistného nazpět přesně podle kalendářních dnů.

19. Nabízejí pojistitelé v rámci povinného ručení nějaké další výhody?

Pojišťovny nabízí v rámci povinného ručení i velmi zajímavé výhody jako např. pojištění zodpovědnosti za škodu v povinném ručení nabízeném pojišťovnou Triglav nebo pojištění proti živlům v povinném ručení Kooperativa.

20. Mám třicet let starý vůz, který původní vlastník nechal v technickém průkazu přepsat na mé jméno, ale já jsem vůz již nepřihlásil v místě svého bydliště. Osvědčení o technickém průkazu vozidla tedy stále uvádí jméno původního vlastníka. Kdo hradí pojištění odpovědnosti?

Pojištění odpovědnosti má za povinnost uzavřít vlastník vozidla, což může, ale nemusí být osoba uvedená v technickém průkazu vozidla. V popsaném případě tedy povinnost uzavřít pojistnou smlouvu má ten, kdo s vozidlem oprávněně nakládá jako vlastník, resp. vozidlo provozuje. Tím ovšem není dotčeno právo uzavřít pojistnou smlouvu ve prospěch vlastníka. Subjekt, který uzavřel pojistnou smlouvu a zavázal se hradit pojistné, se nazývá pojistník. Může to být i osoba pověřená vlastníkem, přičemž ve většině případů fyzických osob je vlastník totožný s pojistníkem.

21. Vztahuje se pojištění odpovědnosti na všechny škody?

Zákon přesně vypočítává případy, z nichž pojistiteli nevzniká povinnost plnit. Zjednodušeně řečeno: pojišťovna nebude hradit škodu věcnou ani škodu na zdraví, kterou utrpěl řidič vozidla, jehož provozem byla způsobena a samozřejmě škodu na tomto vozidle. Z pojištění odpovědnosti nebude dále uhrazena ani škoda na majetku, za niž pojištěný odpovídá svému manželovi nebo osobám, které s ním v době nehody žily ve společné domácnosti. Škoda na zdraví se ovšem i těmto osobám hradí. Rovněž tak není hrazena např. škoda vzniklá mezi vozidly jízdní soupravy (tažné a přípojné vozidlo), pokud není způsobena provozem jiného vozidla. Výluku z pojištění dále tvoří i škoda vzniklá manipulací s nákladem stojícího vozidla, nebo škoda vzniklá při organizovaném motoristickém závodu nebo soutěži. (Výčet situací je uveden v ustanovení §7 zák. č. 168/1999 Sb.).

22. Slyšel jsem, že řidič musí mít u sebe originál pojistné smlouvy. Co když ho ztratí? Může získat duplikát?

Řidič vozidla se musí při silniční kontrole Policie ČR ve vztahu k povinnému ručení pouze prokázat dokladem o pojištění, v zahraničí pak zelenou kartou. Ze zákona tedy nevyplývá, že by se měl policii prokazovat "dokladem o zaplacení", ani originálem pojistné smlouvy. Naopak doporučujeme tyto dokumenty nechat doma, neboť při provozu na pozemní komunikaci není žádný orgán oprávněn požadovat originál pojistné smlouvy ani potvrzení úhrady pojistného. V případě ztráty dokladu o pojištění nebo zelené karty je pak pojistná smlouva dokumentem, na jehož základě pojišťovna vystaví potřebné duplikáty.

23. Musí motorista, jenž má auto na leasing, přistoupit na uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti u pojišťovny, kterou leasingová společnost vybere?

Povinnost uzavřít smlouvu o pojištění odpovědnosti má vlastník vozidla, v tomto případě je to leasingová společnost. Ta má tedy logicky právo si pojišťovnu vybrat, uzavřít s ní pojištění odpovědnosti a pojistné k jednotlivým vozidlům zakalkulovat do leasingových splátek. Může však také přenést povinnost uzavřít pojistnou smlouvu na leasingového nájemce, a to buď u některého z určené skupiny pojistitelů, nebo u kteréhokoli pojistitele provozujícího tento typ pojištění. Leasingový nájemce tak v tomto případě uzavírá svým jménem a na svůj účet (v souladu se zákonem) pojistnou smlouvu ve prospěch vlastníka vozidla.

24. Platí pojištění odpovědnosti i v zahraničí?

Pojištění odpovědnosti se vztahuje na území České republiky a v dalších státech mimo ty, které jsou zaškrtnuté na zelené kartě. Každý pojistitel, který pojištění odpovědnosti provozuje, je povinen vydat pojistníkovi na jeho žádost zelenou kartu, jinak také Mezinárodní kartu automobilového pojištění. Ta je dokladem o pojištění v zahraničí a jsou na ní uvedeny státy, na které se toto pojištění vztahuje. Systém "zelených karet" se vztahuje na většinu evropských států, ne však např. na Rusko. V těchto případech je nutné zaplatit takzvané hraniční pojištění.

25. Jak nebo kde zjistím, kde je pojištěné vozidlo, které mě poškodilo, a kdo je jeho vlastník?

Informace o pojistiteli (pojišťovně) vozidla, jímž byla způsobena škoda, můžete získat:

  • od pojištěného (např. hned na místě střetu) z dokladu o pojištění - pečlivě si opište státní poznávací značku vozidla a číslo pojistné smlouvy;
  • na internetových stránkách České kanceláře pojistitelů (www.ckp.cz) po zadání SPZ škůdce a data nehody do vyhledávače;
  • od Policie ČR, která po nehodě vystaví účastníkům potvrzení o účasti na dopravní nehodě. Úplný protokol o nehodě dostávají pouze pojistitelé odpovědnosti zúčastněných vozidel a Česká kancelář pojistitelů.

26. Jak mám postupovat při uplatnění nároku na náhradu škody a na co mám jako poškozený z povinného ručení nárok?

Jako poškozený máte právo na to, aby Vám pojistitel za pojištěného (tedy za toho, kdo škodu způsobil nebo za ni odpovídá) nahradil:

  • škody na zdraví nebo usmrcením,
  • škody vzniklé poškozením, zničením nebo ztrátou věci včetně škody vzniklé odcizením věci,
  • škodu, která má povahu ušlého zisku,
  • účelně vynaložené náklady spojené s právním zastoupením.
Podmínkou náhrady škody však je řádné uplatnění a prokázání nároku.

27. Co je to "uplatnění nároku", jaké informace obsahuje?

Uplatnění nároku je právní akt poškozeného učiněný písemnou formou a adresovaný pojišťovně (pojistiteli) toho, kdo za škodu z provozu vozidla odpovídá (škůdce).

Uplatnění nároku obsahuje následující informace:

  • na jakých skutečnostech zakládáte svůj nárok, tj. kdy, kde a jakým způsobem Vám vznikla škoda a kdo za ni odpovídá,
  • jaká škoda Vám vznikla a jaký je její rozsah,
  • jakou částku požadujete jako náhradu škody.
Každou ze shora uvedených skutečností je třeba prokázat, tj. doložit příslušnými písemnými dokumenty.
NEZAPOMEŇTE uvést číslo bankovního účtu, kam má být převedena částka odškodnění, nebo přesnou adresu, na niž má být zaslána poštovní poukázka!

28. Jaké dokumenty potřebuji k prokázání nároku na náhradu jednotlivých škod?

Pro prokázání škody na zdraví nebo usmrcením potřebujete:

druh nároku povaha nároku kdy se uplatní doklady prokazující nárok
bolestné jednorázové odškodnění bolestí poškozeného po ukončení léčení posudek o bolestném vystavený ošetřujícím lékařem
ztížení společenského uplatnění (ZSU) jednorázové odškodnění ZSU poškozeného po ukončení léčení a ustálení zdravotního stavu posudek o ZSU vystavený ošetřujícím lékařem
jednorázové odškodnění pozůstalých jednorázové paušální odškodnění psychického strádání pozůstalých kdykoli po vzniku nároku oddací list, rodný list, úmrtní list, doklad prokazující otcovství, nájemní smlouva + evidenční list, svědecká výpověď o skutečnosti, že je osoba osobou blízkou a žila ve spol. domácnosti, rozhodnutí soudu o změně rodinných poměrů atp.
účelné náklady spojené s léčením léky, podpůrné prostředky a pomůcky nutné pro úspěšnou léčbu, rehabilitaci a rekonvalescenci poškozeného na doporučení ošetřujícího lékaře, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a neexistuje vhodný ekvivalent krytý veřejným zdravotním pojištěním, cestovné osob, jejichž návštěva prokazatelně pozitivně působí na psychiku poškozeného při léčení, rehabilitace a rekonvalescence, náklady ošetřovatelské a pečovatelské služby atp. po vyčíslení nákladů, po vystavení potvrzení ošetřujícím lékařem faktury či účetní doklady za nákup zboží (léky, protetika atp.) nebo služeb (rehabilitace atp.), potvrzení ošetřujícího lékaře, výpočty cestovného, nákladů ošetřovatelských a pečovatelských služeb atp.
přiměřené náklady spojené s pohřbem náklady na vypravení pohřbu nejsou-li kryty pohřebným, hřbitovní poplatky, náklady na zhotovení hrobu, desky na hrob a pomníku (do 10 000 Kč), hrobového příslušenství, náklady spojené s úpravou hrobu, cestovní výlohy a příspěvek na smuteční ošacení příslušníků rodiny a členů domácnosti zemřelého (1/3), další přiměřené náklady spojené s pohřbem (s přihlédnutím k místním zvyklostem), jako např. pohoštění účastníků pohřbu, květinová výzdoba související s pohřbem, hudebního doprovodu pohřbu atp. po vyčíslení nákladů faktury či účetní doklady za úhradu pohřbu, hrobu, příslušenství, ošacení, pohoštění, květin, hudby atp., smlouvy o dílo či kupní smlouvy o zhotovení či koupení hrobu a příslušenství nebo o jejich úpravách
náklady na výživu pozůstalým náklady na výživu pozůstalým, kterým zemřelý výživu poskytoval nebo byl povinen poskytovat po vyčíslení nákladů potvrzení zaměstnavatele o ušlé mzdě zemřelého nebo doklady jako u ušlého zisku, potvrzení o příjmu pozůstalého, rozhodnutí správního orgánu o důchodech, rozhodnutí soudu o výživném atp.

Pro prokázání škody vzniklé poškozením, zničením nebo ztrátou věci včetně škody vzniklé odcizením věci, pozbyla-li fyzická osoba schopnost ji opatrovat, potřebujete:
U škod vzniklých poškozením nebo zničením věci je důležité pořídit fotodokumentaci poškozené věci předtím, než ji začnete opravovat nebo než ji zlikvidujete. Doporučujeme požádat o fotodokumentaci a záznam o poškození odborníky: techniky pojišťovny škůdce nebo nezávislého znalce.

druh nároku povaha nároku kdy se uplatní doklady prokazující nárok
náhrada za škodu způsobenou na movitých věcech škoda na vozidle, odtah poškozeného vozidla, půjčovné za náhradní vozidlo, škoda na ostatních movitých věcech ve vlastnictví poškozeného, jako například oblečení, brýle, hodinky, šperky, telefon, fotoaparát, zavazadla, ale i nástroje, nářadí, drobná technika (zahradní, zemědělská, stavební...) atp.; v případě, že poškozený byl přepravován ve vozidle osoby, která za škodu odpovídá, pak jde pouze o movité věci, které měl poškozený v době škodní události na sobě nebo u sebe po vyčíslení nákladů doklady prokazující rozsah a výši nároku na plnění, jako např. doklady prokazující vlastnictví (kupní smlouva, potvrzení o zaplacení, leasingová smlouva, nájemní smlouva...), doklady za opravu (smlouva o dílo, faktury, paragony...), doklady k půjčovnému, doklady o neopravitelnosti poškozené věci, odborná dobrozdání..., je možné doložit vlastní fotodokumentaci
náhrada za škodu způsobenou na nemovitostech škoda na nemovitostech, jejich součástech a příslušenství ve vlastnictví poškozeného, jako například poškozená zeď, plot, stojan benzínové pumpy, garážová vrata, svodidla, dopravní značení atp. po vyčíslení nákladů doklady prokazující rozsah a výši nároku na plnění, jako např. doklady o vlastnictví, doklady za opravu (smlouva o dílo, faktury, paragony...), odborná dobrozdání..., je možné doložit vlastní fotodokumentaci

Pro prokázání škody, která má povahu ušlého zisku, potřebujete:

druh nároku povaha nároku kdy se uplatní doklady prokazující nárok
ztráta na výdělku za dobu pracovní neschopnosti rozdíl mezi průměrným výdělkem poškozeného před poškozením a nemocenským po ukončení pracovní neschopnosti potvrzení zaměstnavatele o ušlé mzdě nebo doklady jako u ušlého zisku, potvrzení správního orgánu o vyplacených dávkách v nemoci
ztráta na výdělku po skončení pracovní neschopnosti či invaliditě rozdíl mezi průměrným výdělkem poškozeného před poškozením a výdělkem dosahovaným po poškození s připočtením případného invalidního důchodu (PID) nebo částečného invalidního důchodu (ČID) po ukončení pracovní neschopnosti potvrzení zaměstnavatele o ušlé mzdě nebo doklady jako u ušlého zisku, popř. jiný doklad o poklesu výdělku, potvrzení správního orgánu o vyplacených dávkách v nemoci, rozhodnutí správního orgánu o přiznání PID či ČID
ztráta na důchodu rozdíl mezi výší důchodu, na který poškozenému vznikl nárok, a výší důchodu, na který by mu nárok vznikl, nebýt ztráty na výdělku po rozhodnutí správního orgánu o přiznání nižšího důchodu rozhodnutí správního orgánu o přiznání důchodu, výpočet důchodu, na něž by nárok vznikl
ušlý zisk obecně rozmnožení majetku poškozeného, které se dalo očekávat s ohledem na pravidelný běh věcí po vyčíslení nároku vlastní vyčíslení ušlého zisku, oprávnění k podnikatelské činnosti (výpis z obchodního rejstříku, živnostenský list či koncesní listina…), přiznání k dani z příjmů (za předchozí uzavřený kalendářní rok), výsledky hospodaření - rozvaha, výsledovka, výkaz zisku a ztrát (u práv. osoby), peněžní deník, účetní doklady k prokázání výše příjmů a výdajů (účty, výpisy z účtů, faktury, ...), doklady prokazující, že poškozený v době, kdy nemohl v důsledku škodní události vykonávat svoji činnost, měl zajištěnu práci a příjem by skutečně získával (objednávky, smlouvy s jinými subjekty, potvrzení objednavatele, že původně sjednaná zakázka byla zadána někomu jinému atd.).

Pro prokázání účelně vynaložených nákladů spojených s právním zastoupením potřebujete:

druh nároku povaha nároku kdy se uplatní doklady prokazující nárok
účelně vynaložené náklady právního zastoupení náklady právního zastoupení advokátem Advokátní komory České republiky v souladu s platnou legislativou po vyčíslení nákladů faktura za poskytnutí právních služeb, doklad o zaplacení ..., mandátní smlouva atp.

29. Jaké mám povinnosti v případě nehody?

V případě nehody je pojištěný ve smyslu §8 Zákona č.168/1999 povinen písemně oznámit pojistiteli:

  • že došlo ke škodné události
  • zda proti němu bylo uplatněno právo na náhradu škody
  • zda bylo v souvislosti se škodnou událostí zahájeno správní nebo trestní řízení
  • zda byl poškozeným uplatněn nárok na náhradu škody u soudu nebo u jiného příslušného orgánu.
Dále je povinen doložit poškozenému na jeho žádost údaje nezbytné k uplatnění jeho práva na náhradu škody.

30. Může se stát, že pojišťovna odmítne plnění pojistného limitu?

Pojišťovna může odmítnout plnění pouze v případě, že jste škodu způsobil úmyslně, škoda byla způsobena následkem porušení základních povinností týkajících se provozu na pozemních komunikacích anebo jste neoznámil nehodu včas.

31. Kdy zaniká pojištění odpovědnosti?

Pojištění odpovědnosti zaniká v těchto případech:

  • oznámením o změně vlastníka vozidla
  • koncem fyzické existence vozidla
  • vyřazením tuzemského vozidla z evidence vozidel
  • odcizením vozidla
  • neuhrazením dlužného pojistného do lhůty stanovené pojistitelem na základě doručení jeho upomínky, minimálně však 30 dnů

32. Do kdy po zaniknutí pojistné smlouvy musím uzavřít novou?

Novou pojistnou smlouvu musíte uzavřít do 14 dnů od zániku pojistky předchozí. Pokud tak neučiníte, musíte ve stejné lhůtě odevzdat SPZ a osvědčení o registraci vozidla příslušnému orgánu evidence.

33. Jaké s sebou musím mít při jízdě doklady?

Při provozu vozidla s sebou musíte mít doklad o pojištění nebo zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění. Na požádání jste povinni jeden z těchto dokladů předložit příslušníku Policie České republiky, popřípadě dalším oprávněným osobám.

34. Vlastníme automobil společně se sestrou. Kdo z nás má uzavřít smlouvu?

V případě, že je vozidlo ve spoluvlastnictví více osob, povinnost uzavřít pojistku má ten spoluvlastník, který k tomu byl ostatními spoluvlastníky písemně pověřen.

35. Měl jsem motocykl a nyní mám automobil. Počítá se mi předchozí povinné ručení do rozhodné doby?

Nepočítá. Počítá se jen bezškodné období pro stejný druh vozidla.

36. Mám nárok na pojistné plnění z mého vozidla, když jsem ho v době nehody neřídil?

Pokud v době nehody řídila vozidlo jiná osoba než vlastník nebo osoba, která s vozidlem oprávněně nakládá jako s vlastním nebo se kterým oprávněně vykonává právo pro sebe, tak je pojistitel povinen uhradit vlastníku nebo této osobě pouze škody na zdraví nebo škody vzniklé usmrcením.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services