Soudní dvůr EU připomněl, že je znalost evropské legislativy DPH klíčová

Soudní dvůr EU v rozsudku C-695/20 Fenix International Ltd posuzoval předběžnou otázku, zda Rada EU nepřekročila své pravomoci a povinnosti přijetím článku 9a[1] prováděcího nařízení Rady č. 282/2011, který odkazuje na článek 28 směrnice DPH.

Britská finanční správa doměřila DPH provozovateli sociální sítě Only Fans, která funguje jako digitální platforma a spojuje tzv. tvůrce s jejími fanoušky, přičemž od fanoušků vybírá předplatné a po odečtení své provize tyto platby přeposílá tvůrcům. Dle finanční správy měla tato platforma postavení komisionáře právě v souladu s článkem 9a prováděcího nařízení (poskytovala službu svým jménem na účet tvůrců) a měla daň odvádět nikoliv z provize, kterou si ponechala, ale z celé částky, kterou přijala od fanoušků.

Soudní dvůr EU připomněl, že cílem prováděcího nařízení je upřesnit ustanovení směrnice o DPH a tím zajistit jednotný výklad vybraných článků, aniž by tyto články směrnice doplňovala nebo měnila. Při podrobné analýze znění obou článků pak SDEU dospěl k závěru, že příslušné prováděcí ustanovení nařízení nezměnilo normativní obsah článku směrnice a je zcela v souladu s jeho cíli.

Tento rozsudek by měl být výstrahou nejenom pro provozovatele online platforem s placenými službami, ale pro všechny plátce DPH, kteří zatím nevěnovali pozornost ustanovením prováděcího nařízení. V mnoha případech český zákon o DPH na prováděcí nařízení přímo odkazuje a navádí plátce DPH, aby v něm hledal další detaily. Toto ale není pravidlem a konkrétně v případě služeb poskytovaných prostřednictvím komisionáře takový odkaz na článek prováděcího nařízení chybí. V případě DPH, jakožto harmonizované daně, bohužel nelze spoléhat pouze na znění českého zákona a odkazy pod čarou, ale je potřeba aktivně ověřovat výklad jednotlivých ustanovení.

V případě Vašeho zájmu s Vámi rádi tento rozsudek prodiskutujeme ve větším detailu. Pro bližší informace kontaktujte prosím autorky článku nebo klientský tým EY, se kterým spolupracujete.

Autorky:

Jevgenija Bajzíková

Michaela Kleinpeterová


Zdroj:    EY
Partners Financial Services