Jak se staví evropská dálnice pro zdravotnická data

Jiří Batěk | rubrika: BrandInsight | 28. 12. 2022
Zapamatujte si zkratku EHDS. Znamená European Health Data Space, neboli Evropský prostor pro zdravotní data. Na poli zdravotnictví půjde na našem kontinentu o jeden z nejdůležitějších projektů na další dekády. I přes to se mu ale dnes bohužel nedostává takové pozornosti.
Jak se staví evropská dálnice pro zdravotnická data

Zdroj: Shutterstock

Lékařská věda stojí na datech. Čím víc dat máte, tím kvalifikovanější rozhodnutí můžete dělat. Právě o tom je projekt EHDS, který má za cíl propojit databáze zdravotnických dat v rámci Evropské unie, což umožní lepší péči o pacienta i vývoj nových postupů.

Na papíře je to jasné, co to ale znamená v praxi? Příležitost. Je to šance vybudovat ekosystém, který české zdravotnictví postaví do čela inovačního procesu. Dokonce se na tom už pracuje. V rámci Aliance pro telemedicínu, digitalizací zdravotnictví a sociálních služeb to s kolegy ze zdravotnických institucí i dalších technologických firem za Kyndryl řeším už několik let.

O autorovi

Jiří Batěk Kyndryl
Foto: Kyndryl

Jiří Batěk je vystudovaný elektroinženýr se zkušenostmi z řady technologických firem. Přes čtyři roky působil ve vedoucích pozicích v britské pobočce společnosti Nokia, téměř deset let věnoval rozvoji technologických brandů v Jihoafrické republice. Od února 2014 pracoval v byznysdevelopmentu IBM. Po oddělení společnosti Kyndryl od IBM vloni v září se stal ředitelem její české pobočky. Nejvíce se věnuje využití moderních technologií při automatizaci vnitřních procesů finančních institucí a digitalizaci zdravotnictví.

Říkáme tomu Ekosystém digitálních zdravotních služeb. Není to žádný nový megaprojekt, naopak jde spíš o propojování toho, co tu už funguje. Nemocnice mají data, běžní lékaři mají data, pojišťovny mají data. Všechna pohromadě dávají obraz skutečného stavu zdravotnictví. Problém je ale ten, že nikde pohromadě zatím nejsou. 

Přitom by byla tak cenná! Pokud je správně anonymizujete, jdou využít k tomu, aby zásadně posunula vědu a vývoj ve zdravotnictví. Ekosystém digitálních zdravotních služeb by tato data uměl využít a poskytnout je výzkumníkům. Ti s jejich pomocí můžou vyvinout nové nástroje, které by usnadnily práci lékařům a život pacientům. Týká se to třeba nositelných zařízení, která pomáhají lékařům sledovat zdravotní stav pacienta.

Takových chytrých start-upů je už nyní překvapivě hodně. Zbývá jen vybudovat jednotný systém, na který je můžeme napojit a ony se můžou díky sesbíraným datům zdokonalovat.

Co všechno se dá díky datům například zvládnout? Například snížit chyby při nastavování medikace. Jeden izraelský datový start-up takto odhalil přes 15 tisíc případů, ve kterých mohl být souběh několika prášků od různých lékařů pro pacienty nebezpečný. Data také zvládnou snadněji identifikovat opravdu rizikové pacienty. Očividnou výhodou je samozřejmě úspora času lékařů a sester, a tedy i významné finanční úspory, které se jinak ve zdravotnictví hledají jen těžce. Jeden z takových systémů například v Paříži pomáhá predikovat frekvenci na nemocničním příjmu na další dva týdny.

Na tohle všechno ale potřebujeme mít vybudovanou digitální infrastrukturu. Implementace Evropského prostoru pro zdravotní data nás ji beztak donutí postavit. Buďme o krok rychlejší a začněme s tím už teď.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jiří Batěk

Jiří Batěk je vystudovaný elektroinženýr se zkušenostmi z řady technologických firem. Přes čtyři roky působil ve vedoucích pozicích v britské pobočce společnosti Nokia, téměř deset let věnoval rozvoji technologických brandů... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services