Cizí jazyk je základem k lepším pracovním příležitostem

PR článek | rubrika: Když se řekne | 1. 1. 2013
V dnešní době je znalost alespoň jednoho cizího jazyka ještě nutnější než kdy dříve. Především z mnoha inzerátů na práci zjistíte, že jazykové znalosti jsou častým požadavkem zaměstnavatelů a bez nich se často na nabízené pozice nemá ani cenu hlásit. V České republice se alespoň jedním cizím jazykem domluví asi 49 procent lidí, nicméně Češi stále zaostávají za ostatními členy Evropské Unie. Hlavním důvodem pro většinu jazykových studentů je práce.
Cizí jazyk je základem k lepším pracovním příležitostem

Nejrozšířenějším druhým jazykem v České republice, ale i v celé Evropské Unii, je angličtina. Zaměstnavatelé ale často od svých zaměstnanců očekávají aktivní znalost jazyka, kterou velká část kandidátů o práci podcení. Je celkem normální, že lidé, kteří ovládají jazyk jen na základní či pokročilé úrovni, tvrdí, že se jazykem bez problémů domluví. Společnost Profesia.cz například uvádí, že v minulém roce byla požadována znalost angličtiny asi v 57 procentech všech pracovních nabídek, z čehož 43 procent byl požadavek právě aktivní znalosti jazyka. Aktivní znalost angličtiny přitom ovládají především mladí lidé do věku 25 let.

Na tvrdou konkurenci pracovního trhu začínají rodiče své děti připravovat již v raném věku. Nejen v České republice, ale i v celé Evropě se snižuje věk, kdy se děti začínají učit cizí jazyk. Studium od útlého věku sice pomáhá k seznámení se s jazykem, ale aktivní znalostí se může student pyšnit teprve, až si jazyk opravdu osvojí. Zatímco někomu stačí pravidelně navštěvovat jazykové kurzy v okolí bydliště a u toho třeba sledovat filmy v anglickém znění, někdo jiný se jazykem plynně naučí teprve až ho začne používat v praxi. Právě proto jsou čím dál tím oblíbenější i jazykové kurzy v zahraničí, nabízené například na http://www.esl-jazykovky.cz, v rámci kterých studenti navštěvují jazykové kurzy vedené rodilými a kvalifikovanými lektory a ve volném čase jsou cizím jazykem neustále obklopeni. Na studium angličtiny jsou velmi oblíbené evropské země jako Velká Británie, Irsko nebo Malta. Opravdu vyhlášenou destinací na studium angličtiny je pak třeba Brighton na jihu Anglie, kde sídlí hned několik desítek jazykových škol a kde mají studenti možnosti pestrého programu ve svém volném čase. Na jazykovém kurzu v zahraničí se pak rozmluvíte, a nejen že si zopakujete již naučenou gramatiku a slovní zásobu, ale naučíte se i novou. Na jazykový pobyt v zahraničí by se ale neměli vydávat úplní začátečníci. Pro větší efektivitu je lepší, pokud už ovládáte alespoň základy.

Druhým zaměstnavateli nejpožadovanějším jazykem je němčina. Tu ale ovládá asi 40 procent uchazečů o práci, zatímco ji požaduje jen asi 20 procent zaměstnavatelů. O ostatní jazyky mají zaměstnavatelé zájem jen příležitostně. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Partners Financial Services