Dražší peníze jsou tu. ČNB zvýšila sazby, obává se rychlého růstu cen

Bankovní rada ČNB letos podruhé zvýšila úrokové sazby. To se odrazí i na výši sazeb na mezibankovním trhu, od kterých se odvíjí ceny úvěrů. ČNB tak reaguje na rychlý růst tuzemské ekonomiky spojený s přehříváním trhu práce a nemovitostí a růst spotřebitelských cen.
Dražší peníze jsou tu. ČNB zvýšila sazby, obává se rychlého růstu cen

Doba nulových úroků v Česku definitivně skončila. Bankovní rada České národní banky potvrdila očekávání ekonomů a na svém zasedání přistoupila letos již k druhému zvýšení úrokových sazeb. Klíčová, takzvaná dvoutýdenní repo sazba vzrostla o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné, pro hlasovalo všech sedm členů bankovní rady

ČNB tak reaguje na rychlý růst tuzemské ekonomiky spojený s přehříváním trhu práce a nemovitostí a růst spotřebitelských cen pohybující se nad dvouprocentním inflačním cílem. V týdnech před zasedáním se dokonce spekulovalo, že ČNB zareaguje na hospodářský vývoj zvýšením základní sazby o půl procentního bodu.

I to se na dnešním zasedání řešilo. „Mluvilo se i o tom, jestli ta situace není nazrálá pro dramatičtější zvýšení sazeb,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Bankovní rada ale nakonec dospěla k jednoznačnému k závěru, že tentokrát sazby zvýší o obvyklou jednu čtvrtinu procentního bodu.

Úrokové sazby bankovní rada zvýšila již na počátku srpna, a to poprvé od února 2008. Základní sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. V září rada nechala sazby beze změny.

Banku k zvyšování sazeb v letošním roce vedou obavy z růstu cen. V září vzrostla míra inflace oproti stejnému měsíci loni o 2,7 procenta, což je nejrychlejší tempo od začátku roku. ČNB usiluje o to, aby se míra inflace pohybovala v pásmu mezi jedním a třemi procenty.

Utahování měnové politiky se odrazí i na tržních sazbách na mezibankovním trhu, které následně ovlivňují ceny úvěrů. Dá se tak například čekat růst úrokových sazeb u hypoték.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services