Evropský boj s recesí má stát 200 miliard eur

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 27. 11. 2008 | 4 komentáře
Evropský boj s recesí má stát 200 miliard eur
Státy by měly lépe koordinovat svá opatření na boj s následky finanční krize, domnívá se Evropská komise. Navrhla proto soubor nástrojů, na něž by země měly utrácet peníze daňových poplatníků. Zažehnají tím prý krizi a vytvoří podmínky pro rychlý růst v budoucnosti.

Dvě stě miliard eur má zachránit Evropskou unii před dopady finanční krize. Myslí si to Evropská komise, která přišla s plánem několika opatření, na které by se miliardy eur měly vynaložit. Vtip je v tom, že nejde o žádné nové peníze, které by členské země dostaly z Bruselu. Většinu, 170 miliard eur, utratí státy ze svého. Dalších 30 miliard eur budou mít k dispozici v Evropské investiční bance a strukturálních fondech EU. Předseda Komise José Barroso ovšem upozornil, že o těchto třicet miliard eur se nebude unijní rozpočet navyšovat. Jen se dříve utratí peníze, které byly určeny pro pozdější roky.

Plán Komise neznamená, že každý stát musí opatření proti případné recesi přijmout. Barroso tvrdí, že je na každé zemi, aby zvážila své rozpočtové možnosti. Jinými slovy státy, které již nyní zápasí s vysokým deficitem státních financí, budou mít menší manévrovací prostor, než ty, které hospodaří s přebytky. Například Irsko by mělo příští rok vykázat schodek státního rozpočtu ve výši 7 procent HDP. Špatně na tom bude i Velká Británie či Francie. Jde přitom o státy, které protikrizová opatření potřebují nejvíce. Irsko, Británie, Francie, Španělsko, Estonsko, Itálie a Německo podle odhadů Komise musí příští rok počítat s propadem či stagnací ekonomiky.

Česko si sice růst udrží, nicméně podle ministra financí Miroslava Kalouska vláda už uvažuje o krizových scénářích a opatřeních, která by vláda vytáhla na podporu ekonomiky. O konkrétních nástrojích a částkách však zatím nechtěl hovořit.

Komise členským státům navrhuje usnadnění přístupu malým a středním firmám k bankovním úvěrům. Jednak si firmy budou moci brát více úvěrů od Evropské investiční banky, jednak vlády budou moci poskytovat záruky bankám za půjčky pro firmy a podnikatele. Tím by měly firmy získat prostředky na další rozvoj.

Injekci by měly dostat i automobilky. Komise jim slibuje pět miliard eur na výzkum a vývoj ekologičtějších automobilů. To by mělo zajistit pracovní místa a zároveň dát firmám konkurenční výhodu v okamžiku, kdy krize pomine.

Mezi další opatření, na něž by se členské státy měly zaměřit, je například snižování daní z příjmupro nízkopříjmové skupiny, aby je firmy více zaměstnávaly. Uvažuje se i o návrhu na snížení daně z přidané hodnotypro ekologicky šetrné výrobky a pro služby s vysokým podílem lidské práce. To by mělo podpořit nejen zaměstnanost, ale také rychlejší zavádění ekologicky šetrných výrobků. Takové změny daní ovšem nejsou v kompetenci Komise. Musí je schválit jednotlivé členské státy. Navíc jejich prosazení většinou trvá řadu měsíců. Na snižování DPH navíc nepanují jednotné názory. Zatímco Velká Británie už o poklesu sazeb rozhodla, Německo o takovém kroku nechce slyšet.

V souvislosti s novým plánem se objevily i skeptické hlasy. „Obávám se, že takové opatření nic nezmění. Je příliš malé a málo konkrétní,“ tvrdí v listu Financial Times Carsten Brzeski z belgické pobočky ING. V podobném duchu se vyjádřil i člen bankovní rady Evropské centrální banky Jürgen Stark.

Rovněž není jisté, jak plán přijmou členské státy. Ty ho musí schválit a pověřit Komisi jeho vykonáváním. Na stole budou mít dokument hlavy států a vlád na letošním prosincovém summitu.

Měla by česká vláda přijít s nějakými programy na podporu ekonomiky? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

EU, finanční krize, recese

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

19. 11. 2008 | Petr Čermák | 16 komentářů

Možný lék na krizi: budeme zase „platit“ zlatem

Světoví politici se horečně radí, jak předělat světový finanční systém. S konkrétními nápady zatím nepřišli. Někteří ekonomové ano: navrhují, aby se všechny peníze zase napevno svázaly... celý článek

Proč hypotéky a další úvěry nezlevňují

18. 11. 2008 | Petr Čermák | 10 komentářů

Proč hypotéky a další úvěry nezlevňují

Optimismus z let před finanční krizí se vypařil a banky nerady půjčují i samy sobě, natož pak lidem a firmám. Když jiným bankám půjčí, tak jen na krátkou dobu. To má vliv i na úrokové... celý článek

České banky chrání před krizí jejich konzervativnost

10. 11. 2008 | Věra Tůmová

České banky chrání před krizí jejich konzervativnost

Vysoký objem vkladů, opatrnost bankéřů a minimum rizikových investic drží banky v Česku ve výborné kondici. Daří se jim skvěle navzdory situaci v zahraničí. Za tři čtvrtletí vytvořily... celý článek

Obama chce nalít do ekonomiky stovky miliard i škrtat daně

6. 11. 2008 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Obama chce nalít do ekonomiky stovky miliard i škrtat daně

Nový americký prezident bude muset řešit největší ekonomické problémy za posledních několik desetiletí. O to složitější bude najít prostor pro plnění předvolebních slibů. S bezmeznou... celý článek

Partners Financial Services