Čína začala měnovou válku s USA. Posilují zlato i bitcoin

pk | rubrika: Aktuality | 5. 8. 2019

Čína dnes oslabila svou měnu na nejnižší hodnotu za víc než deset let, když prolomila úroveň sedm jüanů za dolar. Podle analytiků chce využít devalvaci jako zbraň v novém kole obchodní války se Spojenými státy americkými. Státem vlastněné čínské společnosti zároveň mají pozastavit dovoz zemědělských produktů z USA.

Čína tím reaguje na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil uvalení desetiprocentních cel na dovoz zboží z Číny s roční hodnotou nad 300 miliard dolarů. Od začátku září by to prakticky znamenalo cla na skoro všechno čínské zboží dovážené do USA.

Z hrozící měnové války těží „bezpečné“ či alternativní měny. Posílil japonský jen nebo švýcarský frank. Daří se také bitcoinu, který smazal předchozí ztráty, za poslední den posílil skoro o deset procent a přiblížil se hranici 12 tisíc dolarů. Na šestileté maximum – až skoro 1470 dolaru za troyskou unci – stoupla cena zlata.

„Hlavní evropské akciové indexy dnes výrazně padají. Navazují na asijské akciové indexy, které zažily největší propad za posledních deset měsíců. Trhy dostaly strach ve chvíli, kdy pochopily, že rok naivně věřily, že se USA nějak dohodnou s Čínou a nedojde k prohloubení obchodní války,“ říká Vladimír Pikora, ekonom společnosti Next Finance.

Čína podle něj potvrzuje, že nehodlá Americe ustoupit. „Vzhledem k tomu, že z USA se toho do Číny vyváží méně než z Číny do USA, nepřistoupila Čína k adekvátnímu zvýšení cel, ale k něčemu, co Američany bolí víc: Nechá oslabit svou měnu a tím svým vývozcům poskytnout kurzovou výhodu,“ vysvětluje Pikora.

„Chápu to jako začátek měnové války. V ní nevyhrává ten, kdo má nejsilnější měnu, ale ten, kdo má měnu tak slabou, že mu rostou exporty. Obchodní válka tím dostává nový rozměr: Všichni se teď budou snažit o nízké úrokové sazby a v důsledku toho taky slabou měnu,“ předpovídá Pikora.

„Dnešní oslabení čínské měny na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních více než deset let zřejmě vyvolá rychlou odezvu Spojených států. Ty nebudou tolerovat slabou čínskou měnou, která čínským vývozcům poskytuje výhodu a do značné míry potlačuje efekt uplatňovaných nebo zamýšlených cel,“ očekává Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund.

„Trump má po ruce několik možností, jak oslabit dolar. Nyní je pravděpodobnost takového kroku tak vysoká jako už dlouho ne. Spojené státy naposledy jednostranně intervenovaly za slabší dolar na přelomu 80. a 90. let minulého století,“ říká Kovanda.

Oběťmi možné měnové války mezi USA a Čínou budou hlavně Evropa a Japonsko. „To proto, že centrální banky eurozóny a Japonska už nemají příliš kam své základní úrokové sazby snižovat. Jinými slovy, měnová válka je zastihne přinejlepším jen velmi slabě vyzbrojené. Jestliže se Peking s Washingtonem budou přetahovat v tom, kdo si více oslabí svoji měnu, měnověpolitická stimulační opatření v eurozóně nebo Japonsku budou prakticky neúčinná,“ vysvětluje Kovanda.

Další úder podle něj dostane německý průmysl, který je silně závislý na odbytu v ne-eurovém zahraničí, v prvé řadě právě v Číně. Zpomalení německého průmyslu a exportu znamená by uškodilo i Česku, protože český průmysl a export jsou na tom německém subdodavatelsky velmi závislé.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Kurzy měn na Peníze.cz

Pokud se chystáte do země, jejíž měnu běžně v bance ani směnárně nekoupíte, dobře vám pro orientaci poslouží

Kurzy exotických měn na Peníze.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services