Tomáš Prouza: Jak pochopit rozpočet?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 10. 12. 2013 | 9 komentářů
Nedávno jsme mohli číst stesky poslanců, že je nemožné prostudovat návrh státního rozpočtu. Třeba by jim mohl pomoci nástroj ze země, u které bychom to asi příliš nečekali – z Moldávie.
Tomáš Prouza: Jak pochopit rozpočet?

Každý Moldavan s přístupem k internetu si může jednoduše zjistit, že financování moldavského parlamentu stojí každého občana dva dolary ročně, což je v poměru ke státnímu rozpočtu dvakrát víc, než kolik stojí financování parlamentů ve Finsku, Litvě nebo Irsku. Dozví se také, že průměrný náklad na schválení jednoho zákona byl v roce 2012 dvojnásobný oproti roku 2011.

Jediným kliknutím lze také zjistit, kolik stojí provoz škol na jednoho studenta nebo že velké farmy získávají mnohem vyšší dotace na hektar než malí zemědělci. To vše i mnoho dalšího najde každý Moldavan na webu Budget stories MD, který překládá data z nepřehledného státního rozpočtu do podoby jednoduchých příběhů a pochopitelných informací.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Zatímco Ústavní soud se pravidelně zastává ožebračovaných klientů, nový občanský zákoník je pomůže lépe oholit
  • Umíme při tvorbě veřejných politik počítat? A do kolika? Pravidelný komentář.
  • Jedenáct maďarských bank v čele s OTP a Erste dostalo pokutu pres 43 milionů dolarů za kartel při nabídce forintových hypoték náhradou za hypotéky ve švýcarských francích a eurech.

Viditelnost nežádoucí

Tento projekt vznikl v rámci Open Data Initiative za podpory Světové banky s cílem zpřístupnit státní rozpočet – věc, která zásadně ovlivňuje kvalitu života všech občanů, která je ale zahalena mystickou rouškou složitosti a nesrozumitelnosti. „Odborníci“ na státní rozpočet se pak stávají nepostradatelnými a ti nejobratnější získávají status delfského orákula, jež vidí tam, kam oko prostého poslance či předsedy politické strany nedohlédne.

Není to ale chyba těch poslanců, kterým se jejich práci nikdo nesnaží ulehčit. V době moderních technologií by to přitom nebylo nijak složité, na změně ale nikdo zájem nemá. Odstraněním rozpočtové mystiky by oslabil ministr financí a jeho tým, transparentní a srozumitelná prezentace rozpočtu (s příslušnými časovými řadami) by navíc vyvolala příliš mnoho otázek a poskytla materiál pro ne vždy příjemná srovnání.

Ztraceni bez překladu

Nepříjemným srovnáním ale stejně neunikneme. Jedno z nich nabízí index přístupnosti dat (tzv. Open Data Index). Na tomto žebříčku je Moldávie na dvanáctém ze 70 míst, zatímco my jsme až o deset příček níže i za zeměmi jako je Slovinsko, Malta či Bulharsko. A v žebříčku nás sráží právě nedostupnost detailních dat o nakládání s penězi z veřejných rozpočtů.

Pokud tedy mají poslanci skutečný zájem o to, aby do rozpočtu viděli a přitom nemuseli trávit noci nad devíti sty stránkami čísel různorodé vypovídací hodnoty, měli by tlačit na dvě věci – zpřístupnění veškerých dat o čerpání peněz z veřejných rozpočtů a jejich překlad do jazyka, kterému bude rozumět každý. Nemusíme přitom objevovat Ameriku, stačí se podívat třeba do Moldávie nebo na britský web s příznačným názvem Kam jdou mé peníze?. Mnohé by odpověď jistě překvapila.

Rozpočitadlo: Kam jdou daně?

Interaktivní grafika. Kde končí vaše daně

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Na Peníze.cz najdete interaktivní grafiku, která peprná není, její odpovědi jsou ale zase přece jen o něco přesnější. Její tvůrci odvedli, vycházejíce z veřejně dostupných dat, skvělou práci. Jenže jak asi sami uznáte, ta veřejná data by měla být bohatší, přesnější – s překladem

Aktualizováno: Reakce z ministerstva

Jan Gregornáměstek ministra financí pro veřejné rozpočty, píše:
V úterním komentáři Tomáše Prouzy o „otevřenosti“ českého státního rozpočtu zaznělo jeho zřejmě oblíbené téma – tedy jak je na tom Česká republika špatně. Dovolím si doplnit informace, které pan Prouza opomněl.

Ministerstvo financí udělalo v minulých letech na otevřenosti rozpočtu mnoho práce a není třeba být za každou cenu negativní. Ve zmíněném Open data indexu jsme sice skutečně níže než například Slovinsko, ale také mnohem výše než například Německo nebo Irsko. Vzývaný moldavský Budget stories funguje v zásadě stejně jako český Monitor státní pokladny. Ministerstvo financí na otevřenosti veřejných rozpočtů dále pracuje a od začátku prosince byla tato aplikace obohacena o analytickou část s dalšími detailními údaji. Od roku 2014 navíc chystáme rozpočet pro občany.

Open data index také není jediným ukazatelem otevřenosti a transparentnosti státního rozpočtu. Dalším je například srovnávací výzkum transparentnosti veřejných financí Open budget index. Česká republika se v tomto výzkumu celkově umístila [v roce 2012, hodnotí se co dva roky, pozn. red.] na devátém místě ze sta porovnávaných zemí. Ze států střední a východní Evropy máme podle výzkumu nejtransparentnější veřejné rozpočty. V rámci zemí Evropsk0 unie nás hodnotí jako čtvrté nejlepší. Rozhodně tak lze odmítnout tezi, že by Ministerstvo financí záměrně blokovalo informace, „aby to nevyvolalo příliš mnoho otázek“. Pravý opak je pravdou a mezinárodní srovnání to dokazuje. 


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2013 9:30, Jarka z Brna

Zejména v krizi by měli mít občané právo znát tak závažné informace. Nebo si platíme politiky za to, že budou mlžit a hrát si na bohy? Ten program by se dal třeba oficiálně levně koupit a levně jen upravit. Pokud by se na tom zase nezačal živit tým nějakých kámošů jako třeba firma otce slečny Kočí z TOP 9, jinak nejhulvátštější cirkusačky co znám.. Ani dlaždič není tak sprostý..

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2013 13:23, frantisekmarek-1

Větší informovanost o všem je jistě chválihodná, ale k čemu to má jaksi pomoci? Jak to konkrétně pomohlo například Moldavanům?

Hlavní problém není v tom, jak nejlépe (samozřejmě s vyššími náklady) zviditelnit používání peněz z našich daní, ale proč a kdo z nás k tomu dal souhlas. Nebo-li, dokud o našich penězích budou rozhodovat ti, kterým neopatří, způsobem, kdy za nic nezodpovídají a na věci, které většina nepotřebuje, tak se nic nezmění. A samotná větší informovanost tohle nevyřeší.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zeštíhlí Sobotka s Babišem státní správu?

13. 11. 2013 | Lukáš Kovanda | 14 komentářů

Zeštíhlí Sobotka s Babišem státní správu?

Kvalitnější státní správa znamená buď propouštění, nebo další zadlužení.

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Andrej Babiš a ANO

18. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Volební speciál: Vaše peníze. Jak s nimi chtějí hospodařit Andrej Babiš a ANO

Superstar letošních voleb? ANO 2011 dokázalo v rekordním čase naplnit kandidátky a jeho všudypřítomná kampaň zatím slaví úspěchy – některé průzkumy už mu přiřkly i druhé místo. Volební... celý článek

Stranám dáme půl miliardy ročně, další stamiliony mají „za volby“. Komu pošlete svoji stovku?

10. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Stranám dáme půl miliardy ročně, další stamiliony mají „za volby“. Komu pošlete svoji stovku?

Rozhodujete se, komu hodit na konci října hlas? Vedle programu, splnitelných i nesplnitelných slibů, ideálů, hry se starým zklamáním a novou nadějí, půjde taky o peníze. Vaše peníze.... celý článek

O ministrech a náměstcích. Za Eduardem Janotou

24. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

O ministrech a náměstcích. Za Eduardem Janotou

Dnešní komentář bude kvůli páteční smrti Eduarda Janoty trochu osobnější, než bývá zvykem. Připomněl mi totiž to, jak moc může jeden člověk ovlivnit fungování státní správy a kam by... celý článek

Partners Financial Services