Půjčka s prázdninami. Banky po konci odkladu slibují vstřícnost

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 11. 2020
Půjčka s prázdninami. Banky po konci odkladu slibují vstřícnost

Zdroj: Shutterstock

Air Bank nově láká na spotřebitelské půjčky, u nichž každý následující rok umožní splátkové prázdniny na dva měsíce.

Nabídka se týká nově sjednaných půjček včetně těch, které si lidé převedou do Air Bank od konkurence nebo si do nich sloučí víc dosavadních půjček. Podmínkou, že si je klient sjedná do konce letošního roku.

„Naším cílem je pomoci lidem, kteří nyní uvažují o nové půjčce anebo chtějí snížit své měsíční splátky, tak, aby měli v období obecné nejistoty okolo epidemie koronaviru jistotu, že půjčku budou v případě zdravotních či finančních problémů schopni řádně splácet a vyjdou s penězi,“ říká Veronika Benešová, vedoucí oddělení Doplňkové finanční služby Air Bank.

Dvouměsíční splátkové prázdniny pak mohou klienti využít opakovaně každý kalendářní rok po celou dobu trvání půjčky. Poskytnutí splátkových prázdnin je bezplatné, klienti o ně zažádají online v internetovém bankovnictví. Aby je mohl klient využít, musí mít před zahájením splátkových prázdnin zaplacenou alespoň jednu řádnou splátku a nebýt v prodlení. První klienti si tak budou moci odložit už lednovou splátku.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Air Bank s nabídkou přichází v době, kdy skončilo splátkové moratorium podle speciálního zákona. Ten umožnil lidem i firmám až půlroční odklad splátek. Naposled mohli tuto možnost využít pro splátku za říjen. Počínaje listopadovou splátkou se všechno vrací do standardních pravidel – podle nich může klient požádat banku o odklad, ale banka nemá povinnost mu vyhovět.

Ministryně financí Alena Schillerová v minulém týdnu potvrdila, že pokračování zákonného odkladu se nechystá. Shodla se na tom na jednání s poskytovateli úvěrů i zástupci neziskových společností, které v praxi řeší dluhovou problematiku.

Banky i úvěrové společnosti slibují, že vůči lidem, které koronavirová krize přivede do problému se splácením, budou postupovat individuálně a vstřícně. Základem je, aby se lidé v problémech včas obrátili na svou banku či úvěrovou společnost a situaci aktivně řešili.

Poskytovatelé úvěrů samozřejmě mohou dál odklad splátek nabízet ze své vlastní vůle, jako to udělaly na jaře ještě předtím, než Parlament schválil plošné moratorium. Podobné řešení teď oznámila Moneta: klienti mohou prostřednictvím formuláře na webu žádat o tříměsíční odklad.

Při odkladu splátek u Monety, stejně jako u splátkových prázdnin Air Bank, zaplatí klienti úroky i za dobu těchto úlev. Po jejich využití banky upraví splátkové kalendáře a úroky za měsíce s úlevou klienti uhradí na konci splácení, které se tedy prodlouží. Stejně to bylo i u plošného maratoria.  

Vstřícnost avizují i další banky. „Stejně jako v březnu i nyní jsme připraveni poskytnout klientům individuální odklady splátek, aby dokázali překonat krizi, do níž je dostala pandemie,“ říká například šéf České spořitelny Tomáš Salomon.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

21. 12. 2023 | Petr Kučera

Levnější půjčky, horší spoření. ČNB snižuje úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,25 procentního bodu počínaje 22. prosincem. Pro snížení hlasovalo všech sedm členů rady. celý článek

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Půjčil si 50 tisíc, vracet měl milion. Soud dává naději i dalším dlužníkům

Neziskovka Člověk v tísni apeluje na lidi, aby se přihlásili se staršími smlouvami od nebankovních společností, podle kterých museli splácet „nemravné” sumy. Možná dostanou zaplacené... celý článek

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

30. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Víc než desetina lidí si půjčuje rizikově, zjistil průzkum

Více než desetina lidí (11 procent) v Česku se zadlužuje výrazně problematicky. Oproti loňsku se situace mírně zhoršila, a to o jeden procentní bod. Ukázal to Index rizikového zadlužování České... celý článek

Partners Financial Services