Mironet půjčí školákům tisíc počítačů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 7. 5. 2020
Mironet půjčí školákům tisíc počítačů
V instalačním centru Mironetu na Chodově chystají počítače k zapůjčení dětem pro online školu
Zdroj: Mironet

Společnost Mironet půjčí rodinám, které nemají prostředky k pořízení techniky nutné k dálkovému studiu svých dětí, celkem tisíc počítačů. Za symbolické půjčovné 320 Kč na měsíc jim Mironet poskytne počítač a zajistí internetové připojení. 

„Chceme pomoci rodinám, které jsou ve špatné finanční situaci způsobené omezením příjmů kvůli koronavirové pandemii a nemůžou svým školákům koupit počítač, notebook nebo tablet. A proč poplatek? Chceme, aby tuto službu lidé nenadužívali a dostala se k těm, kteří ji teď opravdu potřebují,“ vysvětluje majitel společnosti Robert Novotný. Projekt Počítače dětem koordinuje s Nadačním fondem IT People, který se zabývá podporou technického vzdělávání. Mironet je jeho zřizovatelem.

Zájemci se mohou hlásit na telefonním čísle 234 700 800 nebo prostřednictvím formuláře Žádost o zápůjčku techniky nebo technickou pomoc. Krátce v něm uvedou, co potřebují (techniku i připojení k internetu, pouze techniku, internetové připojení, rozchození techniky), pro koho, nepovinné zdůvodnění žádosti (bez prokazování aktuální finanční situace), kdo bude počítač přebírat a adresu, na které ho budou technici instalovat.

„Od dobrovolníků se pokoušíme získat i další počítače, notebooky a tablety, které nikdo nevyužívá. Proto hledáme lidi či firmy, aby nám s tím pomohli. Třeba darem, prací nebo sdílením. Zájemci se mohou hlásit na stránce www.mironet.cz/koronavir, kde najdou další informace,“ uvedl Novotný. Darovaný počítač mohou rodiny získat buď za poplatek, nebo zcela zdarma, a to podle zhodnocení situace konkrétní rodiny a jejích možností.

„Techniku už skládáme dohromady, čistíme ji, repasujeme, testujeme a připravujeme na ni software v nově vzniklém instalačním centru na Chodově. Svozová místa s hygienickým zabezpečením jsou v našich pobočkách v Praze (2×), Brně a v Plzni, zapojení ostatních poboček Mironetu řešíme, stejně jako vznik dalších instalačních center,“ hodnotí situaci Robert Novotný. S dopravou připravených počítačů rodinám budou pomáhat dobrovolníci.

Zdroj: Mironet

Fotografie z instalačního centra v Praze na Chodově

Internetové připojení bude Mironet, Nadační fond IT People a dobrovolníci zajišťovat rodinám podle místní situace a možností. Čeká je jednání se sousedy, s místními poskytovateli, se samosprávami a s operátory.

Rodiny mohou zápůjčku využít do konce června. Mironet si pak svou techniku vezme zpět. Projekt Počítače dětem ale bude dlouhodobý. Techniku od dobrovolníků můžou získat rodiny, které si je ani výhledově nebudou moci pro své děti dovolit. Podle předběžného průzkumu nadačního fondu IT People na základních a středních školách je zájem až o 20 tisíc počítačů.

Zákaz osobní přítomnosti žáků a studentů na vzdělávání a studiu na českých základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách a školských zařízeních vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR mimořádným opatřením 10. března 2020.

Podle Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy tak doma zůstalo přibližně 1,7 milionu žáků a studentů, z toho bezmála 953 tisíc žáků základních škol. Od té doby může výuka probíhat dálkově, a to včetně povinnosti žáků plnit zadané úkoly a možnosti učitelů jejich práci klasifikovat.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services