Za dálnice budeme platit elektronicky, schválili poslanci

jih | rubrika: Aktuality | 12. 7. 2019
Za dálnice budeme platit elektronicky, schválili poslanci

Od roku 2021 by dálniční známky v Česku měly být elektronické. Skončit by tak mělo nalepování kuponů na přední sklo. Cena dálničních poplatků se měnit nebude Návrh ministerstva dopravy dnes schválili poslanci, nyní míří k senátorům.

"Systém schváleného videotollingu bude funkční od prosince roku 2020 a zavedení se plánuje na rok 2021. Uživatel zpoplatněné silnice s vozidlem do 3,5 tuny bude moci uhradit poplatek nejen na fyzických prodejních místech, ale také prostřednictvím nákupu v e-shopu," říká František Jemelka, mluvčí ministerstva dopravy.

Platby budou vázány na registrační značku příslušného auta. Kupovat bude možné stejně jako dnes desetidenní, měsíční a roční kupóny. Kontrolovat se vše bude prostřednictvím kamer, pomoci by v tom mohly i nynější mýtné brány.

Nový systém má podle propočtů ministerstva dopravy zvýšit příjmy státní pokladny o 220 milionů korun ročně a zároveň snížit provozní náklady až o 120 milionů korun ročně. V roce 2017 stát vybral na dálničních známkách přes 5,4 miliardy korun.

"Cílem je zvýšení komfortu řidičů, elektronické kupony zabrání padělkům, automatizovaná kontrola pak zajistí, aby řidiči nejezdili po dálnicích bez úhrady příslušného poplatku," dodává Jemelka.

Tip: Kde natankovat na dovolenou? Porovnání cen benzinu a nafty v Evropě

Poslanci při závěrečném schvalování zároveň odmítli poslanecký pozměňovací návrh, který by umožnil vládě zdražit roční dálniční známku z nynějších 1500 až na 2000 korun.

Součástí schváleného návrhu je také osvobození nebo zvýhodnění od poplatků vozidel na alternativní pohon. Zdarma budou po dálnicích jezdit auta na elektrickou energii nebo vodík. Za poloviční sazby by pak měla jezdit auta poháněná zemním plynem a biometanem (CNG).

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dálnice, dálniční známky

A tohle už jste četli?

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

6. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Švýcarský nůž bez nože. Ikonický výrobek se mění kvůli bezpečnosti

Švýcarská společnost Victorinox, která proslula výrobou legendárních zavíracích armádních nožíků, je začne vyrábět ve verzi bez čepele. Nahradí ji například příslušenstvím pro cyklisty. celý článek

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Partners Financial Services