Mistrovství světa ve fotbale: Jeden míč, dvě branky a nakonec vždycky vyhrajou bookmakeři

Ondřej Tůma | rubrika: Publicistika | 20. 7. 2014
Češi sázeli během fotbalového šampionátu v Brazílii jako diví. A i když se z několika desítek z nich stali díky přesným tipům milionáři, celkově byli úspěšnější bookmakeři. Kdo letos udělal sázkařům radost a kdo jim naopak zadělal na šediny?
Mistrovství světa ve fotbale: Jeden míč, dvě branky a nakonec vždycky vyhrajou bookmakeři

Mezi českými sázejícími byl o mistrovství světa ve fotbale obrovský zájem. A nic na tom nezměnil ani fakt, že v Brazílii chyběl Tomáš Rosický a jeho kolegové z národního týmu. Sázkové kanceláře shodně hlásí rekordní obraty. Jen ve třech největších společnostech – Fortuna, Tipsport a Chance – se dohromady na zápasy mistrovství prosázelo přes 1,3 miliardy korun. Pokud jde o sázky, brazilský šampionát hravě překonal nejen všechny důležité sportovní události letošního roku, jako třeba zimní olympiádu v Soči, hokejové mistrovství světa nebo tenisový Wimbledon, ale stal se dokonce i „nejsázenějším“ turnajem v historii.

Jak už to ale u hazardních her bývá, navrch měli přece jen bookmakeři. „Celková bilance nakonec dopadla mírně ve prospěch bookmakerů. První víkend turnaje sice výrazně nahrával sázejícím, ale pak se situace ve skupinách obrátila, objevilo se několik remíz a překvapení, z čehož těžily sázkové kanceláře. Vyřazovací část už zase vyšla podle předpokladů sázkařů. Avšak v plusu stejně zůstali bookmakeři,“ bilancuje brazilské sázky mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Anketa

Sázíte na sport?

Desítky nových milionářů

Že se celkově víc dařilo sázkovým kancelářím, ale neznamená, že nepadaly atraktivní výhry – například sázková kancelář Tipsport během turnaje „vyrobila“ dvacet milionářů. Dalších sto padesát sázkařů pak u ní překročilo svými výhrami hranici sta tisíc korun. A u konkurenční Fortuny bylo výher přesahujících sto tisíc dokonce čtyři sta dvacet. Milionových tiketů pak bylo u této sázkové kanceláře třináct. Nejvyšší výhra přitom činila 2,23 milionu korun. Neuvěřitelná věc se podařila také sázkaři, který trefil přesné skóre u všech čtyř čtvrtfinálových zápasů, takže za svůj vklad tři sta korun dostal vyplaceno téměř 1,1 milionu.

V sázkových kancelářích se ale nesázelo jen na vítěze jednotlivých utkání, případně na přesné výsledky. Vydělat slušné peníze jste mohli například i na tom, že jste trefili střelce gólů, výsledek poločasu, počet gólů v zápase, počet žlutých karet či dokonce počet naběhaných kilometrů, které jednotliví hráči při zápasech naběhali. Možnost tipovat neobvyklé události dokonale využil klient Tipsportu, který vsadil pět tisíc korun na to, že rozhodčí v deseti konkrétních zápasech udělí méně než čtyři žluté karty. Jeho výhra pak činila pohádkových 1,23 milionu korun. U sázkové kanceláře Chance zase jeden sázkař věřil tomu, že bude finálové utkání přerušené kvůli vniknutí fanouška na hřiště. A protože pořadatelé museli skutečně po trávníku nahánět nezvaného exhibicionistu, dostal sázkař ke svým sedmi stovkám dalších deset tisíc. Ještě kurióznější výhru během šampionátu ale hlásila jedna švédská sázková kancelář, která do své nabídky zařadila možnost, že uruguayský útočník Luis Suárez během šampionátu kousne protihráče. Z otisků Suárezových zubů na rameni Itala Chielliniho se nakonec radovala zhruba stovka Švédů, kteří si na výkon upíra z Uruguaye vsadili v kurzu 176 : 1.

Vysoké výhry nepřinášejí jen sázky s vysokými kurzy. Někdy bohatě stačil jeden zápas, navíc vsazený na favorita. Aby ale v takovém případě stála výhra za to, musí být hodně vysoký vklad. O to větší nervy to pak pro sázkaře jsou, protože riziko, že se během devadesáti minut rozplynou desítky nebo stovky tisíc korun, není vůbec zanedbatelné. Ukázkovým příkladem sázky na „jistotu“ je tiket sázkaře, který věřil reprezentaci Mexika proti Kamerunu tak, že na ni vsadil sto tisíc. Na pobočce Chance si pak mohl vyzvednout dvě stě dvacet pět tisíc korun. Odvážný klient Tipsportu zase vsadil na vítězství Nizozemska nad Brazílií v utkání o třetí místo pět set padesát tisíc korun. Po výhře tulipánů mu na konto putovala výhra 1,7 milionu. 

Fanoušek – jiný sázkař zase věřil tomu, že bude finálové utkání přerušeno kvůli vniknutí fanouška na hřiště. A protože pořadatelé museli skutečně po trávníku nahánět nezvaného exhibicionistu, dostal sázkař ke svým sedmi stovkám dalších deset tisíc.

Mexiko – sázkař důvěřoval reprezentaci Mexika proti Kamerunu tak, že na ni vsadil sto tisíc korun. Na pobočce Chance si pak mohl vyzvednout dvě stě dvacet pět tisíc korun, protože Mexičané vyhráli 1 : 0.

Trpělivost – trpělivý sázkař si v den zahájení fotbalového mistrovství světa vsadil na pobočce ve Strakonicích za tři stovky a až do závěrečného hvizdu po finále musel čekat, jestli jeho tiket přinese výhru. Sázkař si mimo jiné vsadil na postup Chile do osmifinále, nebo například na to, že Luis Suárez bude nejlepším střelcem Uruguaye. Šest ze sedmi příležitostí vyšlo tipérovi ještě v základních skupinách, ale na tu poslední si musel pořádně počkat. Měl totiž vsazeno, že Manuel Neuer bude vyhlášen nejlepším gólmanem šampionátu. Když po finále německý brankář skutečně převzal zlatou rukavici, mohl sázkař ze Strakonic slavit takřka půlmilionovou výhru.

Soumrak favoritů

Propadák Italů, Angličanů a především obhájců titulu ze Španělska znamenal pro sázkové kanceláře žně. Bookmakeři si totiž vždy spokojeně mnou ruce, když se papírovým favoritům nedaří. Tragické výsledky evropských týmů nabitých hvězdami nakonec zazdily statisíce tiketů a sázkaři se mohli jen drbat za uchem. Na letošní šampionát tak určitě nebude vzpomínat v dobrém tipér, který si u Tipsportu vsadil tři sta tisíc na to, že Španělsko porazí Chile a Nizozemsko zvítězí nad Austrálií alespoň o dvě branky. Ani jedna z příležitostí nevyšla a tak se peníze stěhovaly na účet sázkové kanceláře. U Fortuny zase stejnou sumu prohrál člověk, který v utkání Belgie versus Rusko spoléhal na vítězství sborné. A na ruskou reprezentaci bude jistě naštvaný i sázkař, který na tiket poskládal dvanáct zápasů s vyšším kurzem a vsazenou stovku tak mohl při stoprocentní úspěšnosti proměnit v rovný milion. Bohužel mu ale oslavy pokazila remíza Ruska s Alžírskem.

Noční můrou pro sázkaře byla především reprezentace Kostariky, která obsadila senzační první místo v základní skupině, ve které jí konkurovaly Anglie, Uruguay a Itálie. V osmifinále navíc Kostaričané přidali i skalp Řeků a nakonec vypadli až ve čtvrtfinále s Nizozemskem, které je vyřadilo po penaltovém rozstřelu. Před mistrovstvím světa byl přitom kurz Kostaričanů na celkové vítězství v turnaji 1200 : 1. Zato na Španělsko 7,5 : 1, Itálii 20 : 1, Anglii 28 : 1 a Portugalsko 30 : 1 – jen připomeňme, že žádný z těchto týmů nepostoupil ani ze základních skupin.

Týmem, který sázkařům přinesl nejvíc peněz, ale paradoxně je i o hodně připravil, bylo Německo. Před šampionátem šlo vsadit na jeho vítězství v turnaji s kurzem 6 : 1, což spousta tipérů využila. A peníze se sypaly i po výhrách Německa nad Portugalskem, USA, Francií a Brazílií. Naopak remízy s Ghanou a Alžírskem znamenaly pro sázkaře pohromu. Ve finále proti Argentině si ale klienti sázkových kanceláří spravili chuť, protože drtivá většina z nich věřila, že mistrovskou trofej nad hlavu zvednou Němci.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kurzové sázky: miliardový byznys

21. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kurzové sázky: miliardový byznys

Kurzové sázení na sportovní události je koníčkem mnoha Čechů. Většina z nich však jen postupně sype peníze do kapes sázkových kanceláří. Vydělat si na živobytí zvládne tímto způsobem... celý článek

Partners Financial Services