Do nájmů zamíří rekordní množství lidí. 5 důvodů, proč nepronajímat po vlastní ose

PR článek | rubrika: FINEXPO | 25. 10. 2021
Chcete pronajímat byt? Máme dobrou zprávu. Zájem o nájemní bydlení stoupá. V Praze si tak můžete přijít na pěknou sumu. Taky ale můžete hodně prodělat. Pronájem bytu na vlastní pěst je alchymie, která může skončit až zdemolovaným bytem.
Do nájmů zamíří rekordní množství lidí. 5 důvodů, proč nepronajímat po vlastní ose

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Ceny raketově stoupají, lidé míří do pronájmu

Ceny nemovitostí v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 11,9 procent. Stavebních materiálů je nedostatek, jejich ceny raketově stoupají, některé se i zdvojnásobily. ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 0,5 %. To se odrazilo na hypotékách – průměrné sazby na konci roku budou odhadem 2,4 až 2,8 %.

Lidé přestávají mít prostředky na vlastní bydlení a stále častěji volí pronájem. Přes pandemický pokles nyní stojí m² bytu v Praze v průměru 283 Kč. Ceny navíc začínají mírně růst. A trend se zřejmě zrychlí. Pronajímat byt se tedy vyplatí. Pokud víte, jak na to.

Pět důvodů, proč nepronajímat byt na vlastní pěst

1. Výše nájmu je alchymie

Správně napsaný inzerát a dobře nafocený byt může výši nájmu zvednout o desítky procent. Na cenu má přitom vliv více faktorů: umístění bytu, dopravní infrastruktura, vybavení, délka nájmu. Výše nájmu má i psychologický efekt. Stanovíte ji moc nízko – a přilákáte potížisty. Řeknete si o příliš vysokou částku – a nájemník bude očekávat servis, který mu nemůžete dát. Nešťastní budete oba.

2. Umíte si posvítit na potížisty?

Zásadní bod pronájmu: najít správného nájemníka. Jeho bonitu můžete prověřit informacemi o zaměstnání, potvrzením o příjmech nebo nahlédnutím do registru dlužníků. Přesto se můžete při výběru zmýlit. Pokud narazíte na neplatiče, hrozí vám „jen“ výpadek příjmů. V krajním případě může nájemník kompletně zničit byt, nebo narušit vztahy se sousedy.

3. Někdy zbude zdemolovaný byt a oči pro pláč

Špatný výběr nájemníka tak přináší nejedno nepříjemné překvapení. V případě zdemolovaného bytu vás čekají peripetie s výpovědí, právníky, a několik měsíců (i více) bez příjmu. A oči pro pláč, protože stavebního materiálu je celosvětově nedostatek.  

Spočítejte si sami: v průměru můžete v Praze pronajmout byt za 18 225 Kč (při průměrné výměře 64,4 m²). Za půl roku (což je optimistická varianta) přijdete o pěkných 109 351 Kč. K tomu připočtěte přes sto tisíc za rekonstrukci. Pokud tedy seženete řemeslníky.

4. Máte strach z neplatičů

Je taky možné, že se nájemník o byt bude starat vzorně. Nebude ale platit nájem. Nebo vás dokonce překvapí exekuce. Nájemníkova. Nechcete přece na vašem krásném nábytku ty žluté nálepky. A peripetie s vylučovací žalobou.

5. Chcete více času pro sebe – prostě pronájem bez starostí

Pronajímat můžete i chytře. Chcete stabilní příjem, a k tomu čas pro sebe? Tvůj správce přináší pronájem bez starostí. Nyní jsme členem realitní skupiny EHS. Nabízíme perfektní realitní služby. Správné nacenění, výběr nájemníka, údržbu bytu. A hlavně – garanci nájmu. A více času pro sebe – třeba na analýzu cen nemovitostí.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

Partners Financial Services