Produkt již není aktualizován!

Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group - Zákonné pojiš.odpověd.organizace za škodu-úr.,nem.

Poslední aktualizace: 25. 8. 2022

Základní údaje

Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele

Zaměstnáte–li alespoň jednoho zaměstnance, jste ze zákona povinni platit pojištění, ze kterého bude uhrazena vašemu zaměstnanci škoda na zdraví a škoda vzniklá v souvislosti s pracovním úrazem a nemocí z povolání.

K čemu je pojištění dobré
Pojištění kryje nároky zaměstnanců ze škod vzniklých při plnění pracovních úkolů, a to i při pracovních cestách bez místního omezení.

Jak pojištění sjednat
- Pojištění je zákonné, neuzavírá se pojistná smlouva.
- Pojištění vzniká dnem uzavření prvního pracovněprávního vztahu. Tuto skutečnost je zaměstnavatel povinen písemně a bez zbytečného odkladu oznámit pojišťovně. Současně uvede své identifikační číslo nebo jiné označení, které jej nahrazuje (např. rodné číslo v případě, že zaměstnavatelem je soukromá, nepodnikající osoba, např. majitel vily zaměstnává zahradníka nebo služebnou).
- Oznámení zaměstnavatel provede prostřednictvím elektronického formuláře pro přihlášení nebo vyplněním formuláře ve formátu PDF. Takto vyplněnou Přihlášku je nutné zaslat písemnou formou.
- Zaměstnavateli nebude ze strany pojišťovny automaticky potvrzována registrace nové přihlášky na zákonné pojištění.
- Ukončení nebo přerušení zaměstnávání provádí zaměstnavatel formou písemného oznámení.

Pro koho je pojištění určené
Pro všechny zaměstnavatele s aspoň jedním zaměstnancem. Nevztahuje se na zaměstnavatele, kteří mají podle zákona postavení státního orgánu. Pojištěni u Kooperativy nejsou zaměstnavatelé, kteří měli pojištění sjednáno s Českou pojišťovnou k 31. 12. 1992.

Pro koho pojištění platí
Zákonné pojištění se vztahuje na úrazy a nemoci z povolání, které utrpí zaměstnanci, kteří jsou v pracovním poměru na základě:
- pracovní smlouvy
- dohody o pracovní činnosti
- dohody o provedení práce

Podmínky pracovněprávního vztahu a uzavírání dohod upravuje zákoník práce. V případě, že zaměstnavatel má zaměstnance pouze na DPP (nepřekročí VZ 10 000 Kč), hradí minimální čtvrtletní pojistné ve výši 100 Kč (neomezený počet DPP). Pokud zaměstnanec na DPP vstoupí do odvodu sociálního pojištění, musí být prováděn výpočet zákonného pojištění shodně s postupem dle §12 odst. 2 vyhlášky č. 125/1993 Sb., v platném znění.

Pojištění se nevztahuje na členy dozorčích rad, statutárních orgánů, jednatele, společníky, statutáry a to i přes to, že od 1. 1. 2012 je za tyto pracovníky odváděno sociální pojištění.

Porovnejte si nabídky, vyberte tu nejvýhodnější a ušetřete.

Online

Pojistěte se na cesty. Online, levně a přehledně.

Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group - Zákonné pojiš.odpověd.organizace za škodu-úr.,nem. - Diskuze

6. 3. 2017 21:07 | Ing Vojtěch Kilián

Dobrý den, společnost Ič 25038427, která měla u vás přihlášenou zaměstnaneckou firmu propustila k 28.2.2017 zaměstnance a potřebujeme tedy odhlásit provozovnu. Nenašli jsme žádný formulář na odhlášení firmy. Zobrazuje se pouze "Přihláška".
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2017 15:02 | Růžena Kloučková

Dobrý den, zákonné pojištění zaměstnanců hradím na účet Kooperativy 101102102/0800. Nějak jsem znejistěla a tedy se ptám, je to správně?
Děkuji za rychlou odpověď.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2016 13:04 | Branislav Fajta

.pjajtnerova.
Tieto doklady vidim..prvy x..
Nikdy ste to pome nechceli
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 3 komentáře

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Partners Financial Services