Češi mají podpojištěné domy, pomůže jim nová kalkulačka

PR článek | rubrika: FINEXPO | 9. 10. 2023
Pojištění majetku je sice nejčastějším dobrovolným pojištěním, které Češi mají, jen třetina smluv starajících se o naše nemovitosti je ale nastavena na správnou výši.
Češi mají podpojištěné domy, pomůže jim nová kalkulačka

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Komerční spolupráce

Pro každou nemovitost platí, že by měla být pojištěna takovým způsobem, aby smlouva pokryla všechna rizika, kterým může být dům vystaven, zatímco nám dlouhodobě slouží. Realita ale ukazuje, že ve skutečnosti je ze 100 pojištěných nemovitostí 70 podpojištěných. Značná část z nich je podpojištěná na úrovni mezi 20 procenty a 49 procenty a patnáct ze sta pojištěných nemovitostí má dokonce 50procentní, případně ještě vyšší podpojištění. 

Podpojištění se vyhneme díky kalkulačce

Pro snadnější odhad skutečné hodnoty domu připravila Česká asociace pojišťoven Kalkulačku orientační pojistné hodnoty nemovitosti. Právě ta již od letošního léta začala pomáhat veřejnosti. V okamžiku, kdy chce kdokoli uzavřít svou novou pojistnou smlouvu nebo tu stávající správně aktualizovat, stačí mu navštívit webové stránky České asociace pojišťoven, do kalkulačky zadat základní parametry své nemovitosti a během několika málo minut získá představu o aktuální hodnotě domu.

Pozitivní reakce prvních uživatelů kalkulačky ukazuje, že tento nový nástroj přináší opravdu jednoduchý způsob, jak si ověřit, zda nemáme nemovitosti podpojištěné. Nabízí zdroj korektních, každých šest měsíců aktualizovaných a transparentních informací. Ty nám pomohou velmi efektivně předejít situaci, kdy by jinak z důvodu podpojištění naše pojišťovna byla oprávněna snížit pojistné plnění. Mysleme na to. Právě starost o naše bydlení by měla být, hned po péči o blízké a o naše zdraví, tou největší prioritou, které bychom měli věnovat pozornost a potřebnou pečlivost.

Pojištění máme staré a neaktualizované

Nejčastější příčinou podpojištění bývá zastaralost pojistných smluv. Až polovina smluv k pojištění nemovitostí vznikla už před rokem 2012 a každá desátá smlouva nebyla nikdy aktualizována. V případě smluv, které byly podepsány v letech 2012 až 2015, platí, že je neaktualizovaných více než 20 procent. U smluv uzavřených mezi roky 2016 až 2019 se jedná o 30 procent pojistných smluv.

Málokdo si totiž s odstupem času, velmi často například od chvíle pořízení svého domu na hypotéku a k ní povinně uzavřené smlouvy o pojištění nemovitosti, uvědomí jednu důležitou věc. S tím, jak rostou ceny stavebních prací a materiálu, zvyšuje se mu i cena domu, a tím se zvyšuje také hodnota, na kterou by měla být nemovitost pojištěna. A tím to nekončí. V neposlední řadě se cena nemovitosti zvedá také průběžnými úpravami, jejichž celkový součet může hodnotu domu až nečekaně navýšit.

Pravidla pro aktuální pojistnou smlouvu

Typickým příkladem poslední doby je například instalace fotovoltaické elektrárny, včetně bateriového úložiště. Pokud podobná řešení a zařízení nejsou součástí pojišťované nemovitosti, je potřeba je do smlouvy samostatně specifikovat a připojistit. Častou chybou bývá, že majitelé zapomenou započítat cenu těchto prvků k celkové pojistné částce. V takovém případě by pojišťovna při škodní události nevyplatila dostatečné krytí.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Air Bank přidává pojištění karet a osobních věcí

Air Bank začíná nabízet pojištění osobních věcí a platebních prostředků. Služba, na které spolupracuje s Maxima pojišťovnou, je dostupná v bankovní aplikaci My Air.

KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

KB mění pojištění karet. Za vylepšení si klienti připlatí

Pojištění Merlin, které využívá zhruba třetina majitelů platebních karet od Komerční banky, postupně nahradí nová služba nazvaná Extra služba Bezpečí. Přinese vyšší krytí, ovšem bude... celý článek

Objednáte zboží a e-shop volá s pojištěním. Na co si dát pozor

25. 1. 2024 | Pavla Adamcová

Objednáte zboží a e-shop volá s pojištěním. Na co si dát pozor

Prodloužená záruka, pojištění proti krádeži a rozbití. Na první pohled lákavé doplňky k nákupu, se kterými velké e-shopy neváhají zákazníka oslovit třeba i po telefonu. Smí si to dovolit?... celý článek

Povodňové mapy mají nová data. Zjistěte, v jaké zóně bydlíte

17. 11. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Povodňové mapy mají nová data. Zjistěte, v jaké zóně bydlíte

Česká asociace pojišťoven rozšířila takzvané povodňové mapy o další informace. Kromě záplavových zón nově obsahují dalších 50 vrstev ohledně například svahové stability, odtokové linie,... celý článek

Partners Financial Services