První řetězce v Česku začnou vykupovat PET lahve a plechovky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 8. 2. 2023 | 9 komentářů
První řetězce v Česku začnou vykupovat PET lahve a plechovky
Takhle (vlevo) by mohl vypadat automat na výkup PET lahví a plechovek v Lidlu
Zdroj: Schwarz

Kaufland a Lidl budou od 23. února vykupovat PET lahve a plechovky. Zatím jen ve vybraných prodejnách. Pilotní provoz oba řetězce spustí ve třech prodejnách – které to budou, prozradí až v den spuštění výkupu.

V pilotní fázi projektu nebudou řetězce za vrácené obaly vyplácet peníze, ale jen slevové kupony na nákup. Za kolik se pak budou obaly vykupovat v ostré fázi, zatím taky není stanoveno.

Maloobchodní řetězce Kaufland a Lidl nejsou první, kdo v Česku výkup plastových lahví zavede. Už loni začal online obchod Košík.cz odebírat od svých zákazníků lahve od minerálních vod společnosti Mattoni.

Systém zpětného odběru plastových lahví v Evropě zavedlo už třináct zemí. První bylo Švédsko v roce 1984 a Island v roce 1989, během devadesátých let se přidaly další severské země – Finsko a Norsko, v novém tisíciletí následovány Dánskem, Estonskem, Německem, Nizozemskem, Chorvatskem a Litvou a v loňském roce Lotyšskem, Maltou a Slovenskem.

I v tuzemsku se na zavedení plošného systému zpětného výkupu pracuje. Ministerstvo životního prostředí loni v listopadu přislíbilo, že vypracuje koncept zákona o zálohách, který do budoucna Česku umožní zálohovat nejen obaly, ale i konkrétní další výrobky, například autobaterie. „Otázka k zálohám není ano, nebo ne, jde o to jak,“ říká David Surý, náměstek ministra pro řízení ochrany životního prostředí.

Kaufland a Lidl tedy testují něco, k čemu pravděpodobně dříve nebo později budou muset přistoupit všichni maloobchodníci, kteří prodávají nápoje v plastu nebo hliníkových plechovkách. „Zákazníci si tak mohou systém sběru PET lahví a plechovek vyzkoušet dříve, než vstoupí v platnost,“ říká mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

„Díky tomuto pilotnímu projektu se racionálním způsobem ověří ochota zákazníků zlepšit sběr plechovek a PET lahví. Jeho výsledky pomohou při nastavování dalších opatření,“ doplňuje David Surý z ministerstva životního prostředí.

Nová obchodní centra v Česku

Plány dalších obchodních řetězců na zpětný výkup obalů zjišťujeme. A než budeme vědět víc, můžete si projít, kde všude otevřely loni nové nebo renovované obchody.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+394
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2023 12:29, Novotny

Proč?Proč neco zavadet,kdyz to funguje.Plasty do pytlu a 1 za 2_3mesice na ulici Co je na tom ekologickeho kdyz se kazdy bude courat autem k supermarketu?A jestli si nekdo mysli ,ze mi pribude doma v kuchni dalsi pytel ,tak nepribude! Automaticky prestanu poctive tridit.To se stalo nemcům .Jjsme zatim nejlepsi v evrope

+98
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services