Sečteno. Inflace byla druhá nejvyšší v historii ČR, hlásí statistici

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 11. 1. 2023 | 1 komentář
Sečteno. Inflace byla druhá nejvyšší v historii ČR, hlásí statistici

Zdroj: Shutterstock

Průměrná míra inflace za rok 2022 dosáhla 15,1 %. Šlo o druhou nejvyšší hodnotu od vzniku samostatné České republiky. Vyšší byla pouze v roce 1993, a to 20,8 %. Oznámil to Český statistický úřad.

V prosinci zůstala celková úroveň spotřebitelských cen stejná jako v listopadu. Na jednu stranu zlevnily hlavně pohonné hmoty (meziměsíčně o 10,5 %), na druhou stranu zdražily zemní plyn (o 2 %), elektřina (1,2 %) nebo některé potraviny, třeba trvanlivé mléko (8 %), brambory (6,9 %), vejce (5,9 %) a cukr (4,7 %).

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 15,8 %, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. „Pokud bychom však nebrali v potaz energetický úsporný tarif, tak je inflace stále blízko dvaceti procentům,“ zdůrazňuje Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas.

„Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle doprava, kde zmírnil růst cen automobilů na 9,2 % a cen pohonných hmot a olejů na 4,4 %,“ upřesňují statistici.

Na meziroční růst cen měly největší vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů a bydlení. Cukr byl v prosinci o 98,9 % dražší než před rokem, polotučné trvanlivé mléko o 55,4 %, drůbeží maso o 42,8 %, mouka o 42 %, oleje a tuky o 38,2 %, chléb o 37,6 %.

V oblasti bydlení meziročně stouply ceny zemního plynu o 140,2 %, naopak elektřina byla podle statistiků o 21,2 % levnější než před rokem – čísla opět výrazně ovlivnilo započtení takzvaného úsporného tarifu, tedy státního příspěvku na elektřinu. Tuhá paliva jsou dražší o 66,4 %, teplo a teplá voda o 28,8 %, výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu o 20,8 %, vodné o 5,3 %, stočné o 6,4 %. Náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné) se zvýšily o 10,9 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen stavebních prací.

Ceny stravovacích služeb jsou meziročně vyšší o 26,1 %, ceny ubytovacích služeb o 21,3 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

„Odhadovat inflaci pro nejbližší měsíce je hodně velká loterie. V lednové inflaci totiž odezní efekt takzvaného úsporného tarifu a současně se do ní promítnou nové ceníky obchodníků. V případě energií naštěstí zafunguje cenový strop, který zabrání dalšímu prudkému zdražení elektřiny a plynu,“ říká Petr Dufek z Creditas.

„S dvoucifernou inflací je třeba počítat i v následujících měsících letošního prvního pololetí. Od jara by však měla začít díky vysokému srovnávacímu základu velmi rychle klesat a napomoci by jí v tom měla i slabá poptávka, která zatlačí na marže obchodníků. I přes tento pozitivní výhled bude rok 2023 inflačně nadprůměrný,“ dodává Dufek.

„Začátek roku je doprovázen přeceňováním ze strany obchodníků. Je proto možné, že první měsíce v letošním roce budou stále ve znamení velmi vysoké inflace. Následně by se situace měla začít zlepšovat a inflace v průběhu roku klesne na jednocifernou úroveň,“ očekává Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

„Bohužel nelze vyloučit, že nás vyšší inflace bude trápit déle, než si nyní připouštíme. Mění se totiž inflační očekávání lidí a jednotlivé subjekty v ekonomice na sebe reagují tím, že zdražují, protože zdražuje jejich okolí. To může způsobit relativně dlouhou setrvačnost inflačních tlaků,“ říká Křeček.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services