Vánoce na dohled – jsou nákupy na splátky dobrý nápad?

| rubrika: BrandInsight | 25. 11. 2020
Rostoucí ceny zboží, služeb a v neposlední řadě energií, vytahují lidem z kapes stále víc peněz. V konečném důsledku to znamená, že nám zbývá méně na to potěšit sami sebe nebo své blízké. Tlak na to přitom roste s blížícím se obdobím Vánoc. Jak v napjaté době vyjít s rozpočtem a je dobrý nápad zadlužit se právě při nákupech dárků?
Vánoce na dohled – jsou nákupy na splátky dobrý nápad?

Zdroj: Shutterstock

Než se vůbec pustíte do uvažovaní nad vánočními nákupy, stojí za to udělat si jasno ve financích. Pokuste se o zodpovědný přístup a nalijete si čistého vína, jak na tom finančně jste. Následně si:

  • Stanovíte rozpočet na nákupy
  • Budete vybírat věci s vyšší užitnou hodnotou

Určitě je dobré abyste si řekli, kolik chcete za nákupy, třeba právě vánočních dárků, utratit. Tento rozpočet se snažte nepřekročit nebo aspoň nepřekročit významně. Hlavně pokud kupujete věci pro svou vlastní potřebu, vyvarujte se nákupu zbytečností a zvolte raději to, co doma právě skutečně potřebujete.

Půjčka nebo nákup na splátky u prodejce?

Klasický přístup, který má stále většina z nás zažitý, je samozřejmě realizovat nákupy za vlastní peníze. Ne vždy je to ale možné, nebo to jednoduše nechcete, i když volné peníze na nákupy máte. Důvodem nemusí být jen momentální nedostatek financí, ale racionální důvod, že se nechcete připravit o všechny úspory. Máte v zásadě dvojí možnost, a to buď klasickou půjčku, nebo splátky u prodejce.

Pokud se rozhodnete pro půjčku, musíte počítat typicky se složitějším schvalovacím procesem. Ten se dnes týká i nebankovních společností, které musí posuzovat vaši bonitu, a jestli nemáte negativní záznamy v registrech dlužníků. Přesto jsou v tom někteří benevolentnější, zejména poskytovatelé nabízející rychlé půjčky, které lze vše vyřídit zpravidla velice jednoduše. Pokud navíc nemáte co skrývat, nemáte žádný škraloup nebo na tom nejste finančně špatně, není důvod, proč byste půjčku nedostali vcelku rychle. Dvakrát se ale vždy podívejte, u koho si půjčujete a za jakých podmínek, berte v úvahu nejen úrok, ale také RPSN.

Dobře byste si měli prostudovat podmínky také tehdy, pokud se rozhodnete pro nákup na splátky. U běžného spotřebního zboží je to stále běžnější a mnoho zákazníků si už zvyklo na zajímavé nabídky prodejců. Jelikož splátky jsou ale také úvěrový produkt, je dobré, pokud prodejce spolupracuje s ověřenou úvěrovou společností. Jestliže budete pravidelně splácet zboží, nic vám v tomto ohledu nehrozí. Nejlepší jsou nabídky se splátkami bez navýšení. Někteří prodejci dnes nabízejí také pronájem, což se často uplatňuje u rychle morálně zastarávající elektroniky, jako jsou mobily nebo notebooky. Tehdy se jedná v podstatě také o splátky, kdy nakonec (třeba po roce až dvou) je vám většinou nabídnuta možnost si zařízení buď ponechat, nebo si pořídit nový model.

Využijte výhody spojené s nakupováním na Vánoce

Zejména v kombinaci s nakupováním vánočních dárků na nás prodejci zkoušejí všemožná lákadla, abychom své peníze utratili právě u nich. Není to nutně pouze nákup na splátky, ale třeba také možnosti:

  • Zaplatit zboží s odstupem
  • Vrátit nevhodný dárek

Co se týká možnosti nechat si poslat zboží z e-shopu a zaplatit až posléze, vždy myslete na to, zda na zboží skutečně máte volné prostředky a můžete si je reálně dovolit bez nutnosti půjčky. Na Vánoce a obecně pro předvánoční nákupy jsou také velmi populární nabídky, které umožňují vrátit tzv. nevhodný dárek. Zpravidla je taková možnost někdy do začátku ledna příštího roku. Také zde si ale podrobně prostudujte, za jakých podmínek lze jaké zboží vrátit.

Nákup na splátky jako výhodné rozhodnutí

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že pokud se rozhodnete pro nákup na splátky, tak to v konečném důsledku může znamenat výrazné zvýšení kupní ceny zboží. Nákup na splátky se ale může rychle stát výhodným u nabídek:

  • Dražšího zboží
  • S nulovým navýšením

Pokud kupujete na splátky něco relativně levného, je otázkou, zda to za to stojí. Obecně se vyplatí na splátky nakupovat dražší zboží, kdy byste okamžitým uhrazením celé kupní ceny zbytečně přišli o hodně peněz na účtu, které můžete zatím využít účelněji. Pokud jsou splátky s nulovým navýšením, je to pak jednoznačná výhra pro spotřebitele. Znamená to, že za zboží by neměl zaplatit ani o korunu navíc. Důsledně ale doporučujeme prostudovat si podmínky, jestli vám to nemohou prodražit nějaké poplatky.

Velkou výhodou pro zákazníky před Vánocemi je skutečnost, že prodejci se doslova předhánějí v atraktivních nabídkách, takže je na trhu vysoká konkurence. Splátky bez navýšení jsou tak poměrně častou nabídkou.

Zadlužit se tedy na nákupy ano, nebo ne?

Odpověď na tuto otázku je z konzervativního pohledu záporná. Na druhou stranu, zejména nákup na splátky dnes není něco ďábelského. Je potřeba rozumět vlastním financím a pohnutkám, které nás k nákupu na splátky vedou.

Nákup na splátky bychom si měli odpustit, pokud skutečně nemáme na zboží peníze nebo to zavání tím, že nebudeme schopni splácet. Ale může to být zajímavý instrument v situaci, kdy jen nechceme ihned přijít o celou částku za zboží, což je o to lákavější, pokud jsou splátky bez navýšení.

Když se totiž rozhodnete třeba pro nákup nové velké chytré televize, mohou to být vyšší desítky tisíc. Tady už se vyplatí přemýšlet nad tím, zda se těchto peněz chcete okamžitě zbavit, nebo si je rozdělit do splátek, zatímco do té doby vám ještě mohou klidně i vydělávat

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services