Nová auta zdražují. Rychleji rostou ceny u základních výbav

jih | rubrika: Aktuality | 24. 7. 2019

Auta se základní výbavou ve druhém čtvrtletí meziročně v průměru zdražila o 6,6 procenta. Ceny vozů s nejvyšší výbavou rostly méně, o 2,5 procenta. Ve srovnání s rokem 2018 zdražilo v prvním pololetí na 60 procent automobilů napříč výbavovými stupni. Ukazuje to cenový index společnosti EY, který sleduje trendy na trhu s osobními automobily.

Základní provedení aut jsou v průměru o 24 600 Kč dražší než před rokem. Jen za poslední čtvrtletí nejméně vybavené varianty sledovaných vozidel zdražily o 7800 Kč. Navýšení ceny se týká mimo jiné vozidel české automobilky Škoda, která zdražila základní provedení nejprodávanější Octavie, druhou nejprodávanější Fabii a kupříkladu i Kodiaq.

Srovnání základních provedení však nehovoří jen o změně ceny. „Z pohledu sledování hladiny základní ceny se často jedná o nemalé zdražení. Zákazník toužící po co nejnižší ceně šťastný nebude, nicméně praxe ukazuje, že takových zákazníků ubývá. Ve skutečnosti cenový posun pro většinu spotřebitelů znamená výhodu v podobě navýšené základní výbavy. Přitom stejně vybavené – v dnešní době už základní – modely by zákazník před rokem koupil dráž,“ uvádí Petr Knap, vedoucí partner společnosti EY pro automobilový sektor v regionu střední, východní a jihovýchodní Evropy a střední Asie.

V rámci všech sledovaných vozidel necelých 60 procent zdražilo základní provedení oproti počátku loňského roku, více než 30 procent pak i oproti cenám z letošního dubna. To se týká i typické volby cenově citlivé klientely. Značka Dacia zdražovala nejlevnější provedení modelů Duster a Sander o 5000 Kč.

Zlevnění nejlevnějších provedení lze paradoxně pozorovat u prémiových modelů vyšší střední třídy jako je Mercedes-Benz E či BMW řady 5, kdy se jedná o snížení ceny v řádu nižších desítek tisíc Kč.

Vývoj EY indexu: ceny nových aut

Vývoj EY indexu: ceny nových aut

Cenový index mapující cenovou hladinu nejdražších variant oproti předchozímu čtvrtletí poklesl z 3,9 na 2,5 procenta. Nejvyšší dostupné varianty zlevnily na konci června oproti konci dubna o průměrných 12 100 Kč. Oproti počátku roku 2018 jsou však o 20 300 Kč výše.

Celých 61,5 procenta vozidel v nejvyšších výbavách zdražilo oproti loňskému roku. To se týká například i celé luxusní německé trojice SUV – Mercedes-Benz GLE, BMW X5 a Audi Q7. Oproti minulému období zdražilo 20 procent modelů v nejvyšší specifikaci, naopak u 46 procent z nich lze pozorovat snížení ceny nejdražšího provedení.

„Obecně lze stále pozorovat jev omezování nabídky zejména o okrajové modely na vrcholu nabídky,“ uvádí Petr Knap.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

auta, ceny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services