Co letos čeká trh s nemovitostmi

Petr Golka | rubrika: BrandInsight | 1. 2. 2022 | 10 komentářů
Pro letošní rok nejsou výhledy nemovitostního trhu nijak optimistické. Pokud tedy nejste jejich vlastníkem. Nájemníky i lidi, kteří bydlení pořizují nebo chtějí pořídit, ale vývoj nepotěší.
Co letos čeká trh s nemovitostmi

Zdroj: Shutterstock

Zásadní vliv na trh nemovitostí bude mít skutečnost, že nejen v Česku, ale skoro v celé Evropě zažíváme vysokou inflaci, na kterou jsme dlouho nebyli zvyklí. Česká národní banka ve snaze vysoké inflaci čelit loni několikrát zvýšila základní sazby, od nichž se odvíjejí i sazby hypoték. Základní sazby ČNB porostou s vysokou pravděpodobností i letos a s nimi dál porostou i sazby hypotečních úvěrů.

Zdraží nájmy i nemovitosti

ČNB zároveň v listopadu rozhodla o zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. Dražší a méně dostupné hypotéky budou znamenat určité ochlazení poptávky po domech a bytech v letošním roce a nasměrují mnohé lidi do nájmů. Z tohoto pohledu bude rok 2022 bohužel znamenat další zhoršení dostupnosti vlastního bydlení. Zvýšená poptávka po nájemním bydlení bude znamenat velký tlak na zvyšování cen nájmů, které už tak porostou kvůli vysoké inflaci. S dražším nájemným je potřeba počítat zejména ve větších městech. 

Ochlazení hypotečního trhu zároveň přispěje ke snížení tlaku na růst cen rezidenčních nemovitostí. Řada lidí si s pořízením vlastního bydlení pospíšila, dokud byly hypoteční sazby přijatelné, čímž se částečně vyčerpala i budoucí poptávka. Na druhou stranu, dlouhodobě se český trh potýká s nedostatkem bytů nebo velmi pomalými schvalovacími procesy. Tyto faktory v kombinaci s nadále výrazně rostoucími cenami stavebních materiálů, prací a nedostatkem pracovních sil pravděpodobně způsobí, že ceny rezidenčních nemovitostí v Praze i v regionech dál porostou, i když pravděpodobně už ne tak rychlým tempem jako v předchozích letech.

Vývoj spotřebitelské inflace

Petr Golka

Petr Golka
Zdroj: Ronda Invest

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.

Ronda Invest je česká P2B platforma, která umožňuje firmám i lidem investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol a skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

Pozemková stálice

Velké komerční developerské projekty (často financované zahraničním kapitálem) jsou prakticky méně ohrožené, vlastní bydlení Čechů bude naopak zase o něco hůř dostupné. Zatím nejsou indicie, že by tuto situaci plánoval výrazně regulovat stát. Pro největší poptávku dlouhodobě nejvíce zdražují malometrážní byty ve městech. Absolutní cena malého bytu je nižší než cena bytu většího, ale v přepočtu na cenu za metr jsou nejdražší. V důsledků situace na trhu je také zajímavý trend u mladých lidí vyhledávat alternativní formy bydlení, například objekty primárně neurčené pro trvalé bydlení.

Pokračovat bude i trend nastolený pandemií koronaviru spočívající ve zvýšeném zájmu o byty s balkonem nebo terasou, rodinné domy se zahradou, chaty, chalupy, i apartmány na horách. Budou ho podporovat i nadále omezené možnosti cestování a s tím související snaha lidí opatřit si bezpečné útočiště, kde budou moci trávit svůj volný čas.

Co se týče vývoje cen pozemků, neočekávám v letošním roce žádný výrazný výkyv od těch předchozích, jejich ceny tedy i nadále porostou. Pozemky jsou statek, který se vyskytuje pouze v omezeném množství. Není možné jich víc „přistavět“, jako to jde například u bytů navýšením domu o několik podlaží. To z nich činí jednu z nejstabilnějších investic odolávající tržním výkyvům a přinášející zpravidla ještě vyšší zhodnocení než u bytů nebo domů. A na tom se letos nic nezmění.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Petr Golka

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2022 13:45, czhuntetr

Nemovitosti budou zdražovat, protože lidé mají strašně moc peněz, se kterýma nevědí, co dělat (samozřejmě ne všichni, ale docela hodně - např. 10 % populace ano).

V dřívějších dobách se hodně peněz "propálilo" ve spotřebním zboží, ale to je dneska tak levné, žde když vyděláváte něco trochu přes průměr, tak vám věci jako televize, telefony, nábytek, jídlo ... neodčerpávají skoro nic.
No a pokud už vlastní bydlení máte, tak máte tak velké přebytky rozpočtu, že to do něčeho dávat musíte.
Jasně - akcie, kryptoměny, sběratelské předmety - ale i na nemovitosti vám hodně zbude ... no a to spolu s přirozeně limitovanou nabídkou (je mnohem těžší nabouchat 100 000 bytů než 100 000 iPhonů - už jen proto, že byty v Praze vám nepostaví čínské děti) dělá to zdražování.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2022 12:19, ghjghj

jasne, furt budeme vsude psat, jak se zdrazuje az se to stane. pritom je zdrazovani totalni nesmysl - nemovitosti uz drahe jsou, hypoteky zdrazuji, demografie stagnuje ci dokonce zacina klesat. u kazde vesnice je hromada novych domu. takze ne, nesirte bludy, ktere honi ceny nahoru, protoze blbnou lidi. vlada necht zacne danit prazdne nemovitosti a pres noc je po problemu.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services