Průměrná mzda roste, i když se lidi bojí o práci

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 4. 12. 2020 09:23 aktualizováno 4. 12. 2020 10:03 | 6 komentářů
Průměrná mzda roste, i když se lidi bojí o práci

Zdroj: Shutterstock

Průměrná hrubá mzda stoupla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 1716 korun na 35 402 korun. Nová čísla zveřejnil Český statistický úřad. Oproti stejnému období loňského roku stoupla o 5,1 %, reálně (po odečtení inflace) průměrná mzda jenom o 1,7 procenta.

„Dnešní čísla jsou velkým překvapením, protože trhy čekaly spíše mírný pokles mezd,“ říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin. Jde o výrazný rozdíl oproti druhému čtvrtletí, kdy se ekonomika s jarní karanténou zastavila. Mzdy tehdy rostly meziročně jen o 0,5 %, reálně dokonce o 2,5 % klesly, což se stalo poprvé od konce roku 2013.

Loni ve třetím čtvrtletí mzdy rostly nominálně téměř o sedm procent. Za poklesem tempa růstu je nejistota spojená s epidemií. „Lidé se nyní spíše obávají o své zaměstnání a na výrazné zvýšení mezd nepomýšlejí. Vyšší nezaměstnanost a nejistota ohledně budoucích příjmů nevytvářejí tlak na zaměstnavatele na rychlejší růst mezd,“ říká Volf.

Nezaměstnanost v listopadu mírně vzrostla na 3,8 %, o měsíc dříve byla na 3,7 % a před rokem na 2,6 %. Ke konci listopadu evidoval Úřad práce ČR celkem 274 526 uchazečů o zaměstnání. To je o 2841 více než v říjnu a o 77 237 více než před rokem. Jedná se o nejvyšší listopadovou hodnotu od roku 2016, kdy bylo bez práce celkem 362 755 lidí.

Ekonom ČSOB Petr Dufek upozorňuje, že se vývoj mezd výrazně liší podle oborů činnosti a že ho táhne především veřejný sektor. „V odvětvích zasažených koronavirem se přidávalo jen velmi mírně. Ve zpracovatelském průmyslu se průměrná mzda po předchozím poklesu zvýšila jen o 2,2 %, v dopravě o méně než 2 %, v ubytování a stravování v podstatě jen o symbolickou 1,1 %,“ vypočítává.

Kde se tedy vzal růst půměrné mzdy o pět procent? „Ve zdravotnictví, které zažívalo další čtvrtletí pod náporem kovidových pacientů, platy vzrostly o téměř 12 %. Stranou nezůstalo ani školství s více než sedmiprocentním navýšením platů a veřejná správa, kde se přidávalo téměř osm procent. Dvouciferné navýšení mezd v podnikatelském sektoru zažila jen administrativa,“ dodává Dufek.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Podle Petra Bartoně, ekonoma společnosti Natland, může být růst průměrné mzdy ve třetím čtvrtletí jen statistickou odchylkou. Podle něj zatím epidemie připravila o práci především lidi s nízkými příjmy a když ti ze statistiky vypadnou, roste průměr.

Medián mezd proti stejnému období předchozího roku také vzrostl o 5,1 procenta na 31 183 korun. U mužů dosáhl 33 261 Kč, u žen byl 28 825 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo ve třetím čtvrtletí mzdu mezi 16 612 Kč a 55 089 Kč.

Medián ukazuje, kolik si vydělá člověk uprostřed pomyslné řady, pokud bychom všechny zaměstnance seřadili podle výdělku. To znamená, že polovina mezd je nižší a polovina je vyšší než medián. Medián je díky tomu méně zkreslený extrémně vysokými hodnotami než průměr.

Za prvních devět měsíců roku 2020 dosáhla průměrná mzda na úroveň 34 611 korun, což v meziročním srovnání znamená přírůstek o 1188 korun (3,6 %). Spotřebitelské ceny se v první půlce roku zvýšily o 3,3 %, reálně tak mzda klesla o 0,3 %.

„V dalších měsících se dá čekat, že se můžeme vrátit do poklesu mezd. Trvaleji se situace obrátí v momentě většího rozběhnutí ekonomiky. To sice s sebou ponese další růst cen, ale vyšší tempo aktivity v ekonomice bude mít za následek i růst tlaku na zaměstnavatele,“ předpokládá Volf.

Průměrná mzda ve třetím čtvrtletí 2020 podle krajů

KrajPrůměrná mzdaMeziroční změna
Praha43 035 Kč3,5 %
Středočeský kraj35 652 Kč4,4 %
Plzeňský kraj34 558 Kč4,7 %
Jihomoravský kraj34 520 Kč6,3 %
Ústecký kraj33 091 Kč6,2 %
Královéhradecký kraj33 074 Kč5,9 %
Liberecký kraj33 048 Kč5,5 %
Kraj Vysočina32 855 Kč5,9 %
Olomoucký kraj32 654 Kč6,4 %
Jihočeský kraj32 455 Kč5,9 %
Moravskoslezský kraj32 373 Kč5,2 %
Pardubický kraj32 086 Kč6,0 %
Zlínský kraj31 640 Kč5,0 %
Karlovarský kraj31 448 Kč5,3 %
Zdroj: Český statistický úřad

Kam se dostanete

Zdroj: Shutterstock

Zvýšení minimální mzdy se netýká jenom nejhůř placených zaměstnanců. Pro většinu lidí je základem takzvaná zaručená mzda. Také ona od ledna 2021 stoupne.

I vám musí dát víc. Projděte si, co změní růst minimální mzdy

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 12. 2020 11:46, lustig

Takže shrnuto, mzda pracujících nevzrostla - přidáno dostali jen státní zaměstnanci. Řada z těch s nízkými příjmy je bez práce a šéfové co zůstali zvedají průměr. SUPER!!!

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 12. 2020 10:42, czhunter

Průměrná mzda roste ještě z jednoho důvodu - třeba u nás ve firmě se přestali přijímat junioři (kteří průměrnou mzdu snižují) a těm co byli se ukončil pracovní poměr ve zkušebce.

Oni nejsou nezaměstnaní, protože si letos můžou "dálkově" hodit skoro jakoukoliv VŠ (ti naši obvykle už jsou Bc. nebo Ing. když se hlásí).

Myslím, že tento problém nezaměstnanosti mladých se vyvalí za 2-3 roky, kdy najednou přijdou na pracovní trh absolventi z několika ročníků VŠ zároveň (letošního a příštího).

U SŠ je zase asi nikdo nebude moc chtít, protože bude (často velmi oprávněně) pochybovat o jejich znalostech a schopnostech, když jeden rok ze 4 prakticky neměli.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services