Eura před dovolenou zdražují, korunu sráží Trump i brexit

jih | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2019

Koruna včera oslabila na svoji nejslabší úroveň vůči americkému dolaru téměř za poslední dva roky. Nyní se dolar na mezibankovním trhu prodává za zhruba 23,12 koruny. Česká měna slábne také vůči euru. Euro se prodává za zhruba 25,86, což je nejslabší úroveň koruny ke společné evropské měně v tomto roce.

„Důvodem jsou horšící se vyhlídky české ekonomiky, kterou investoři vnímají jako rizikovější, pročež z ní kvůli zhoršení mezinárodních ekonomických podmínek rychleji stahují svůj kapitál,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Česká ekonomika sice pokračuje v růstu, ale odhady snižují jeho tempo. Například podle aktuální prognózy OECD letos zpomalí na 2,6 procenta.

„Odhad OECD je vlastně ještě docela optimistický a zřejmě plně nereflektuje aktuální vyhrocení obchodní války mezi USA a Čínou. Pokud takto vyhrocená situace mezi dvěma nejsilnějšími ekonomikami světa bude trvalejšího rázu, což nyní rozhodně nelze vyloučit, bude muset být opětovně přepsán směrem dolů i odhad letošního růst české ekonomiky. Koruna by v takovém případě dále oslabovala,“ říká Kovanda.

Tip: Očima expertů: Bezpečný přístav? Tím koruna nikdy nebyla

Dalším přetrvávajícím rizikem je hrozba takzvaného tvrdého brexitu. „Jeho pravděpodobnost nyní opět stoupá, protože rostou šance, že se premiérem po ministerské předsedkyni Therese Mayové stane Boris Johnson. Ten je trhy i obecněji veřejností vnímán jako politik, který by za určitých okolností neměl s brexitem bez dohody zase až takový problém,“ dodává Kovanda.

Oslabování koruny přichází v době blížících se dovolených. Euro dnes koupíte například na pobočce České spořitelny za 26,54 koruny nebo za 26,07 koruny ve směnárnách Euroexchange, která má téměř 50 poboček po celé zemi.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Kurzy dalších měn hledejte na Peníze.cz, kromě měn obvyklých zde najdete i kurzy měn exotičtějších

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dolar, euro, koruna, kurzy měn

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services