Akcie: Apple Computer hvězdou týdne

Akcie: Apple Computer hvězdou týdne
V uplynulém týdnu se příliš nedařilo firmám vyrábějícím čipy, ani společnostem zpracovávajícím kovy. Spokojená naopak mohla být firma Apple Computer.

Spojené státy

Začátek týdne zahájily burzy mírně pozitivně, což způsobilo především očekávání výsledků některých společností. Objemy obchodů však byly kvůli svátku "Columbus Day" o jednu čtvrtinu nižší než průměr za poslední tři měsíce a nebyly zveřejňovány téměř žádné významnější zprávy z podniků a ani makroekonomické údaje.

V úterý hodnoty burzovních indexů mírně oslabily. Společnosti vyrábějící čipy patřily mezi nejvíce klesající firmy, a sice po předpovědi společnosti Philips (profil, názory), že v posledním čtvrtletí bude poptávka stagnovat (protože se snižuje poptávka po DVD přehrávačích a mobilních telefonech). Dobrými výsledky se prezentovala společnost Johnson&Johnson (profil, názory) a její akcie posílily o 2,6 %. Rovněž akcie společnosti Janus Capital, která spravuje finanční prostředky svých klientů, stouply o 7,1 %, protože společnosti vzrostly v září její aktiva pod zprávou o 1,9 %. K tomu jí pomohl čistý přiliv nových peněz od klientů ve výši 200 mil. dolarů.

Během středy zaznamenaly indexy Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a S&P500 (profil, názory) pokles o 0,7 %, ale technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) zaznamenal ztrátu pouze 0,2 %. Za tímto oslabením stál především propad ceny kovů, jejíž cena prudce spadla na základě obav ze zpomalení hospodářského růstu v Číně. Akcie hlinikárny Alcoa (profil, názory) klesly o 3 %, zatímco akcie společnosti Phelps Dodge (profil, názory) zpracovávající měď přišly o 9,5 %. Cena hliníku propadla v Londýně o 6,5 % a cena mědi zaznamenala největší pokles od roku 1996. Akcie společnosti McDonald´s zpevnily o 4,8 % po zvýšení zisku společnosti ve třetím čtvrtletí zásluhou vyšších tržeb v USA a nižší daňové sazbě.

Předposlední den v týdnu utrpěl Wall Street skoro 1% pokles. Hlavní příčinou oslabování cen akcií bylo přiblížení ceny ropy k 55 dolarům za barel. Americká automobilka General Motors (profil, názory) oznámila snížení odhadu zisku pro rok 2004. Zisk za třetí kvartál byl pod odhady analytiků, což vedlo k poklesu akcií o 6 %. Hvězdou dne se stala společnost Apple Computer (profil, názory), jejíž zveřejněný zisk výrazně překonal očekávání investorů. Firma navíc dále předpokládá vzestup tržeb v nadcházejícím období, a tak akcie vylétly o 13,1 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, protože investoři předpokládali stabilizaci vývoje.

Evropa

Úvodní den v týdnu zaznamenaly evropské burzy malé cenové pohyby vzhledem k nízké obchodní aktivitě. Akcie mediální společnosti Havas (profil, názory) vyrostly o 4,8 % na základě zprávy, že Vincent Bollore zvýšil svůj podíl ve společnosti (přes 16 %).

Při úterní seanci evropské burzy oslabovaly na základě výše zmíněného výhledu od společnosti Philips o poptávce po čipech, když její akcie ztratily 3,4 %. Pod tlakem prodejců se vlivem vysoké ceny paliv znovu ocitly letecké přepravní společnosti, akcie British Airways (profil, názory) ztratily přes 3 % a Air France odepsaly 2,9 %. Došlo ke snížení investičního doporučení na akcie francouzské automobilky Peugot, které tak přišly o 3,9 %. To vedlo i k poklesu ceny akcií další automobilky Renault, a sice o 2,3 %.

Uprostřed týdne otevřely evropské burzy v pozitivní teritoriu, na základě výsledků společnosti ASML vyrábějící čipy a americké společnosti Intel (profil, názory) zveřejněného předešlý den ve večerních hodinách. Postupně však zisky ztrácely a hodnoty indexů zakončily den bez větších změn. Akcie firmy ASML si však denní zisk udržely a vyrostly o 4,1 %

Při čtvrtečním obchodování většina investorů vyčkávala na výsledky finské společnosti Nokia (profil, názory), ale i přes její dobré výsledky stáhl evropské burzy do záporných čísel negativní vývoj obchodování v zámoří. Nokia zveřejnila výši zisku ve třetím čtvrtletí (0,14 eura na akcii, oproti průměrnému odhadu analytiků 0,13 eura). A důležitý byl i výhled na čtvrtý kvartál v rozmezí 0,16 až 0,18 centů, akcie firmy pak posílily o 1 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů na nižších úrovních, protože investoři byly ještě ovlivněni předcházejícím negativním vývojem v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: žezlo stále drží ropa

11. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: žezlo stále drží ropa

Do dění na burzách opět zasahovala neustále stoupající cena ropy, která dosáhla až na úroveň 53 dolarů za barel, a zapříčinila tak, že hodnoty burzovních indexů ve čtvrtek zaznamenaly... celý článek

Akcie: ropné 'deja vu'

4. 10. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropné 'deja vu'

Akciové trhy opět nejvíce ovlivňovala cena ropy, která překonala nová maxima. V New Yorku vyrostla až na 50,45 dolarů za barel. Dolehla i na ceny akcií evropských výrobců, nejvíce ztratily... celý článek

Akcie: ropa stále vlivná

27. 9. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa stále vlivná

Růst cen akcií na Wall Street byl podpořen očekávaným rozhodnutím americké centrální banky o zvýšení sazeb o 0,25 % a komentářem, že inflace zůstává nízká a ekonomický růst je silný.... celý článek

Akcie: Google vyhledal IPO

23. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Google vyhledal IPO

Wall Street i evropské burzy rostly až do čtvrtka, kdy cena ropy dosáhla nového maxima - 48,70 dolarů za barel. Pozornost investorů se uplynulý týden upírala k prvnímu dni obchodování... celý článek

Akcie: další ztráty

16. 8. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: další ztráty

Rozhodnutí Fedu zvýšit sazby o 0,25 % na 1,5 % přineslo výrazné zpevnění cen akcií, přesto se minulý týden tři hlavní indexy ocitly na letošních minimech. Cena ropy na komoditní burze... celý článek

Partners Financial Services