Spoření za inflace aneb sundejte růžové brýle

Lev Dvorok | 19. 10. 2004 | 57 komentářů
Spoření za inflace aneb sundejte růžové brýle
Častokrát se setkáváme s výpočty různých matematiků, finančních poradců či "pojišťováků", které nám slibují, že za 20 let budeme milionáři. Jen málokdo již ale dodá, že naspořený milion a půl bude mít za 30 let hodnotu dnešního zhruba půlmilionu. Právě proto jsme pro vás připravili kalkulačku, která "nemlží".

Výpočty naspořených částek vypadají obvykle asi takto: dnes budete spořit 1 000 Kč měsíčně a dosáhnete výnosu 8 % ročně. Za 30 let tak budete mít naspořeno 1 490 000 Kč. Zajímavá částka, ne?
K této částce dojde každý, kdo použije v Excelu funkci Budhodnota nebo dosadí do jednoduchého matematického vzorce. (Někteří "poradci" jen kouknou do tabulek a vyskočí na ně číslo. Leckdy ale bohužel ani nevědí, kde se vzalo.)
Podobných výpočtů si můžeme udělat spoustu. Jestli chceme více ohromit, použijte vyšší zhodnocení (třeba 12 % vypadá úchvatně). Také prodloužení časového horizontu pomůže astronomickým částkám.

Jakkoli oslnivé může ovšem výsledné číslo být, nesmíme přehlédnout dvě problematické oblasti. Víme totiž přesně, co jsme to vlastně spočetli? Co si za uvedenou částku opravdu koupíme? Právě zde je třeba počítat se znehodnocováním naspořených peněz.
Druhý problém podobných výpočtů je v samotné spořené částce. Jestli dnes spoříme 1 000 Kč, může to být třeba 5 % z výplaty. Za 20 let těchto 1 000 Kč bude mít ovšem podstatně menší hodnotu. Nebude to 5 % z výplaty jako dnes, ale budou to například jen 2 % nebo ještě méně. Záleží na růstu našeho platu. Zkusme tedy opravit zadání předchozího příkladu…

… a počítejme reálně

Co umí naše kalkulačka spočítat?

  • Zadáte-li nulovou inflaci a nulový růst spořené částky, dostanete klasické výpočty, jaké jste viděli mnohokrát.
  • Zadáte-li ovšem nenulovou inflaci (například 2 %) a nulový růst spořené částky, zjistíte, jak byste dopadli, kdybyste spořili stále 500 Kč do penzijního připojištění a tuto částku nenavyšovali. Také se dozvíte, co by pro vás znamenala částka 500 Kč měsíčně třeba po dvaceti letech.
  • Můžete také zkusit zadat růst spořené (a vyplácené částky) na úrovni růstu mezd. Třeba 5 % p.a. a zadat inflaci třeba 2 % p.a. Toto zadání bude zohledňovat reálný růst mezd.
Kalkulačka umožní zahrnout do všech hodnot inflaci a umožní popsat realitu lépe. Díky výpočtům dokážeme vysvětlit, jakou hodnotu budou mít naspořené milionové částky a co si za ně koupíme.

Dnes začneme měsíčně odkládat 1 000 Kč, které chceme později použít na penzi. Budeme počítat se zhodnocením 6 % p.a., což by mělo odpovídat balancovanému fondu, a dále započtěme inflaci 3 % ročně. Ta bude mít za následek nejen pokles hodnoty celkové naspořené částky, ale i pokles reálné hodnoty spořených 1 000 Kč měsíčně. Abychom se tohot efektu vyvarovali, budeme spořit každý rok o 3 % více, a pokryjeme tím inflační znehodnocení a zachováme reálnou hodnotu spořené částky.
Kolik bude naspořeno za 30 let při zohlednění těchto podmínek? Po zadání do naší on-line kalkulačky dostaneme výsledek 1 426 000 Kč, jak se ale také dozvíte, tyto peníze budou mít ovšem za 30 let hodnotu rovnou dnešním 580 000 Kč. Také zjistíme, že v posledním měsíci už nebudeme spořit 1 000 Kč, ale 2 457 Kč (nominálně).

Naspořenou částku si můžeme chtít jednorázově vybrat nebo postupně vyplácet. Klasické zadání podobných příkladů zní: jaká bude renta, pokud si ji chci nechat vyplácet 20 let a pokud očekávám zhodnocení 6 % p.a.? My ovšem opět zadání zmodifikujeme. Renta, která má stejnou nominální hodnotu, by měla stále menší a menší hodnotu reálnou - na počátku bychom tak dostávali částku, která by časem přestala být zajímavá.

Náš požadavek proto nastavíme tak, aby vyplacená renta rostla alespoň tolik, že by pokryla růst inflace. Budeme tedy chtít vyplácet každý rok o 3 % více než v roce předchozím. Po zadání do kalkulačky dostaneme nominální výši renty 7 925 Kč, její reálná (kupní) síla ale bude odpovídat dnešním 3 226 Kč. V posledním roce budeme dostávat rentu ve výši 14 429 Kč, její kupní síla se ale nezmění.

Kalkulačka umí "přesně počítat s nepřesnými čísly". Umí tedy říct, co se stane když… Ono "když" (zhodnocení, inflace…) samozřejmě ale musí říci uživatel. Nikdy tedy nebudeme znát přesné zhodnocení v horizontu 20 let, nemůžeme totiž znát míru inflace v budoucnu, stejně tak nevíme, co si za 20 let za naspořené peníze koupíme. Kalkulačka ovšem umí pracovat s dalšími parametry a dokáže dát lepší interpretaci spočítaným číslům. Jenom pro zajímavost: klasické výpočty, které ukazují, kolik bude naspořeno, počítají s nulovou inflací a s předpokladem, že budeme spořit pořád stejnou částku. Vyzkoušejte naši metodiku!

Co si myslíte o spoření na důchod? Jak se bude vyvíjet míra inflace? Co si koupíme za dnešních 1 000 Kč za 30 let? Jak se vám líbí naše kalkulačka?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 57 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 7. 2005 22:32, Josef

Uvažoval už někdo, co udělá se slamníkem nebo s naspořenými penězi přechod na Euro??

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 11. 2006 19:25

a co takhle u životek a penzijních možná danová úleva, zatímco u bank poplatky a dane, spořitelny vytvoří kapitál,nee banky, a inflace se projevi i na sporene castce,navic jde dynymizovat smlouvu a tim se zvysi s rostouci inflaci jak splatka pojisteni tak pojistna castka,takze to vyjde sul nul

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (57 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyplatí se vám státní důchodové pojištění? II.

18. 10. 2004 | Kateřina Havlíčková

Vyplatí se vám státní důchodové pojištění? II.

Co nám prostřednictvím zákonů vzkazuje stát? Máme chodit co nejdříve do předčasného důchodu. Také klidně pracovat načerno a nechat se evidovat na úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání.... celý článek

Jak hluboko šátrá státní ruka v naší kapse

12. 10. 2004 | Kateřina Havlíčková

Jak hluboko šátrá státní ruka v naší kapse

Měli jsme už mnohokrát možnost dočíst se o míře zdanění práce. Každý dnes už snad ví, že i pojistné na sociální a zdravotní pojištění je vlastně daň, ví i to (doufejme), že další daně-odvody... celý článek

Vydělávají více penzijní nebo podílové fondy?

17. 9. 2004 | Lev Dvorok

Vydělávají více penzijní nebo podílové fondy?

Porovnali jsme výnosy penzijních a podílových fondů za několik uplynulých let. Jak si penzijní fondy vedly v porovnání s různými typy podílových fondů? Jak významně ovlivňují výnosy... celý článek

Reforma penzí nemusí být hra s nulovým součtem

15. 9. 2004 | Kateřina Havlíčková

Reforma penzí nemusí být hra s nulovým součtem

Výsledkem reformy penzí by měl být smíšený systém, sestávající z paušálního státního důchodu a toho, co si každý naspořil ve fondu. Standardně se počítá s tím, že se do systému nejprve... celý článek

Jak zvolit favorita mezi penzijními fondy

14. 9. 2004 | Lev Dvorok

Jak zvolit favorita mezi penzijními fondy

V začátcích penzijního připojištění se mohli zájemci rozhodovat jenom podle penzijních plánů, dobrého jména fondu, kapitálové síly a podobných ukazatelů. Jenže penzijní připojištění... celý článek

Partners Financial Services